Foto portada: Marta Morell, aquest dijous en una atenció a mitjans. Autor: R.Benet / Ràdio Sabadell.

Tenir o no tenir grup municipal? Una qüestió no tan secundària: diners, personal i múscul polític

La ja expulsada de Podem Marta Morell no dimitirà i tampoc serà expulsada del govern municipal. La principal incògnita que obre l’expulsió de Morell de Podem és sobre la incerta continuïtat del grup municipal de Podem. Seguirà existint o quedarà dissolt? Seguirà Morell representant una formació política de la que ha estat expulsada? Sembla un aspecte secundari però té una importància econòmica, de personal i política rellevant. I depèn més del secretari municipal que no pas de la pròpia Morell.

Cada grup municipal té unes prerrogatives que no tenen els regidors no adscrits, els que van per lliure al marge de les sigles d’un partit. Així ho han denunciat a l’uníson els quatre darrers no adscrits que ha tingut l’ajuntament de Sabadell. Antonio Vega (exPP) com Carles Marlés (exICV), Lluis Monge i Carles Bosch (exPSC) van viure a les seves carns com no hi havia color entre tenir o no tenir grup municipal. És la diferència entre disposar d’estructura o anar en solitari. Però si abans del 2019 les diferències ja eren grans, les prerrogatives dels grups municipals han anat a més aquest mandat.

De quins mitjans disposa un grup?

Des de l’estiu de 2019, cada un dels sis grups municipals, tingui un regidor o en tingui 10, té dret a dos assessors a jornada completa (o la proporció en funció de la jornada) a càrrec de l’Ajuntament: un assessor tècnic, de perfil més senior, i un auxiliar, més administratiu. Si un grup municipal queda dissolt, es queda sense els assessors. És a dir, si l’Ajuntament dissol el grup municipal de Podem, Morell perdrà dos assessors.

37.500 euros anuals

A banda, cada grup municipal rep uns diners per les tasques ordinàries: un fix més un variable en funció del nombre de regidors. El grup municipal de Podem rep un fix mensual de 2.600 euros més 500 euros per tenir un regidor. Un total mensual de 3.100 euros, que sumen 37.500 euros a l’any (150.000 euros en quatre anys). Són diners que cal justificar i que, si no es gasten, cal retornar a les arques municipals. Però si Morell perdés la condició de grup municipal i passa a ser no adscrita, l’Ajuntament se’ls estalviarà.

Els no adscrits, que és on pot caure Morell si es dissol el grup perquè a l’Ajuntament no hi ha Grup Mixt, s’han queixat tot sovint que no reben fons ni per fer fotocòpies, no disposen de secretari ni d’administratiu. Ni tan sols tenen despatx. Estan discriminats en relació als grups.

Adeu a la Junta de Portaveus

La derivada té una nova aresta: la Junta de Portaveus. Hi assisteixen els màxims dirigents de cada un dels grups, ara mateix sis, més l’alcaldessa. En cap d’empat, el vot de qualitat de l’alcaldessa fa tombar la balança. Si Podem perdés el grup i Morell passés a ser regidora no adscrita, només hi haurà cinc portaveus en un òrgan que no decideix res però que pot aprovar moltes declaracions polítiques i simbòliques. Podem en quedaria fora.

Ser al govern amortitza el cop

Part d’aquestes derivades poden ser mitigades per Morell mantenint-se al govern, cosa garantida des de ja per la pròpia alcaldessa. Morell preservarà el sou de tinenta d’alcaldessa (més de 56.000 euros bruts a l’any), el seu despatx a la segona planta de l’edifici consistorial i personal tècnic a càrrec (entre ells l’assessora que té al govern, l’exregidora Marisol Martínez).

Però perdrà els dos assessors del grup, musculatura política per seguir el dia a dia a l’Ajuntament i accés a la Junta de Portaveus.

El precedent de l’Hospitalet al 2015

En tot cas, no hi ha res decidit encara. L’alcaldessa, Marta Farrés, ha demanat al secretari aclarir què passa ara amb el grup municipal. De moment, no hi veu gaires canvis a la vista. Però hi ha precedents similars que van acabar amb la dissolució del grup i el secretari marcarà el camí. Al final cada ajuntament funciona una mica diferent i en funció del seu Reglament Orgànic Municipal (ROM). El de Sabadell permet rareses: dona llum verda a dividir les coalicions electorals en dos grups si parteixen peres. Una solució d’encaix al divorci a l’antiga coalició ICV i EUiA l’any 2011. O també permet canviar de nom el grup si el seu portaveu ho sol·licita i el ple ho aprova: així el grup de CiU va passar a ser el grup Demòcrata (per PDeCAT) fa tres anys. Però en canvi el ROM aprovat fa tres anys no marca cap camí, no diu res, sobre la dissolució d’un grup municipal ja constituït.

Fora de Sabadell, el precedent més proper es va viure a l’Hospitalet de Llobregat l’any 2015 amb dos regidors de Guanyem. Van ser expulsats del partit per diferències internes. El partit va demanar a l’Ajuntament que dissolgués el grup i els dos regidors passessin a ser no adscrits. És just el que farà Podem en breu a Sabadell. I en aquell cas l’Ajuntament va dissoldre el grup. Això sí, previ pas pel ple i després pels tribunals, segons va explicar La Vanguardia o El Periódico en el seu dia.

Més informació:

Segueix iSabadell a Telegram!

Segueix iSabadell a Telegram i rebràs les notícies més rellevant directament al teu dispositiu. Fes-ho AQUÍ.

FE D’ERRATES

En cas de dissolució del grup municipal de Podem, els tres partits independentistes no tindrien majoria a la Junta de Portaveus, com s’havia publicat inicialment per error. A la Junta de Portaveus es vota per vot ponderat. La suma de PSC i Ciutadans representa 13 regidors, el mateix que la suma d’Esquerra, la Crida i Junts per Sabadell. En cas d’empat, hi ha vot de qualitat de l’alcaldessa. Per tant, la dissolució del grup municipal de Podem no alteraria cap majoria a la Junta de Portaveus.

Foto portada: Morell aquest dijous en roda de premsa. Autor: Roger Benet / Ràdio Sabadell.