Foto portada: agents de la Policia Municipal, durant els primers dies de l'estat d'alarma. Autor: David B.

Cs defineix la situació de la Policia Municipal com de “caòtica”

Ciutadans denuncia la “pèssima” gestió de la Policia Municipal i demana al tinent d’alcaldessa de Seguretat i Civisme, Jesús Rodríguez, que s’arremangui per solucionar-ho ja que “la situació interna ja és pitjor que l’any 2019 quan l’actual govern va començar”. El partit taronja posa sobre la taula tot un seguit de deficiències que no s’estan afrontant de forma adequada.

El portaveu municipal de Ciutadans, Adrián Hernández, qualifica com a “caos” la situació interna a la Policia Municipal tant pel que fa a la planificació com a la gestió del dia a dia policial i organització. Cs posa sobre la taula fins a vuit deficiències.

Segons explica el partit taronja, el radar fix de la Gran Via no va funcionar durant prop d’un any. Les conseqüències es veuen ara: hi ha casos fins i tot penals que s’escapen perquè no es pot acreditar la foto del radar ja que no estava calibrat conforme a llei. Així no es podrà sancionar un conductor que anava a 120 quilòmetres per hora per la Gran Via o acreditar la velocitat dels vehicles en cas d’accident. “La situació encara s’agreuja amb el radar mòbil que funciona en horari d’oficina i sempre a les mateixes hores”, diu Hernández. Tampoc disposen els agents policials de drogotest. Només hi ha dos reactius i només s’utilitza en cas d’accident greu”, segueix Hernández. Així que, si un ciutadà és aturat i no dona positiu per alcohol, marxa tan tranquil encara que hagi pres marihuana, cànnabis, cocaïna o estupefaents. “Tampoc fem els controls de trànsit que recomana el Servei Català de Trànsit“, afegeix el portaveu de Cs.

El portaveu de Cs, Adrián Hernández, aquest dijous. Autor: cedida.

D’altra banda, l’organització interna és “pèssima”. “Al torn de nit algun cop hi ha hagut més agents fent hores extra que no pas el torn habitual”, diu. Problemes també a la Unitat d’Atestats, formada per una vintena d’agents, que aquest estiu han estat a punt de dimitir a causa de la “manca de personal i manca de formació” o manca d’intimitat a l’hora de prendre els testimonis. El conat de dimissió es va frenar però els problemes no s’han solucionat. Desorganització també amb les Taser. L’Ajuntament va comprar-ne dues l’any passat però només dos agents han pogut cursar la formació adient. I ara aquests agents han de fer un curs per formar altres policies però com no hi ha places a l’Institut de Seguretat Pública de Catalunya tot està aturat. Cs demana que es puguin formar fora de Catalunya, com s’ha fet en altres ocasions, però l’Ajuntament no mou fitxa.

“També falten guants, cascos, escuts o les sabates homologades, que sovint s’han de comprar pel seu compte els policies”, indica Hernández.

Més problemes, aquests coneguts i portats a Inspecció de Treball pel Sindicat de Policia Local – Cos de Mossos d’Esquadra: les antiquades instal·lacions de Can Marcet. Darrerament a causa de les incautacions de plantes de marihuana s’acumulen a Can Marcet i “la pudor és insuportable”. Tampoc s’està complint el Pla Director de la Policia Municipal, que marcava com a objectiu tenir 275 efectius. “En tenim 242 i acabarem el mandat amb 254”, diu Hernández, lluny de l’objectiu marcat. El desgavell és tal que, segons Hernández, “mentre altres policies atrauen talent, quan un agent arriba a Sabadell comença a preparar unes altres oposicions per anar a un altre municipi: expulsem talent”.

Per altra banda, el regidor de Cs assegura que manquen instruments normatius, alguns de compromesos fa temps. Per exemple, la nova Ordenança de Civisme i Seguretat.

“Al febrer de l’any passat el regidor es va comprometre a tenir-la en sis mesos però ha passat un any i mig i seguim igual”, diu.

Ciutadans denuncia també una adjudicació de places “arbitrària”. Es va convocar una plaça d’agents a la Unitat Canina. Per promoció interna sota el criteri de coneixements, formació i entrevista personal. El candidat que va quedar millor classificat no s’ha quedat la plaça sinó que l’Intendent Major, Joan Antoni Quesada, ha nomenat una altra persona. El candidat que ha quedat fora ha presentat recurs de reposició abans d’anar al Tribunal Contenciós Administratiu i ha portat el cas tant el Síndic de Greuges de Catalunya com al Defensor del Pueblo.

“Si hi ha places de promoció interna no entenem com l’acaba assignant el propi intendent”, afegeix Hernández. “Si nosaltres haguéssim tocat poder, ja haguéssim canviat d’intendent”, però va més enllà i ara exhorta el tinent d’alcaldessa Jesús Rodríguez a prendre mesures davant el “caos” a la Policia Municipal.

El partit taronja també troba a faltar més suport públic a la tasca policial. “Això no costa res. És gratis. Sortim del confinament, on s’han produït agressions o faltes de respecte als agents i en canvi tenim un govern que culpa els policies d’un brot de Covid o que els assenyala a la que hi ha el més mínim conflicte.

“Que Farrés no es limiti a demanar més Mossos d’Esquadra”

Hernández demana a Farrés que es mulli i no es limiti a demanar més Mossos d’Esquadra cada cop que hi ha un problema de seguretat. “Li donem suport en aquesta reclamació però hi ha moltes coses que depenen de l’Ajuntament i no s’estan fent”, insisteix. Així mateix, manté que hi ha un problema de seguretat creixent a tota la Gran Barcelona que cal afrontar amb recursos i formació perquè “no ens podem permetre que hi hagi la sensació que el que passa a Sabadell queda impune”.

Segueix iSabadell a Telegram!

Segueix iSabadell a Telegram i rebràs les notícies més rellevants directament al teu dispositiu. Fes-ho AQUÍ.

Foto portada: agents de la Policia Municipal, durant els primers dies de l’estat d’alarma. Autor: David B.