Foto portada: el portaveu municipal de Cs, Adrián Hernández. Autor: David B.

Cs pressiona per tenir direcció a ‘Ràdio Sabadell’, en la provisionalitat des de 2017

——————–PUBLICITAT——————-

——————–PUBLICITAT——————-

Des del cessament encobert de la directora de Ràdio Sabadell el maig de l’any 2017, l’emissora pública municipal no té direcció. Ni l’anterior govern ni l’actual han encetat un procés que ha de finalitzar amb una votació per consens al ple municipal. Després de dos anys de mandat, el grup municipal de Ciutadans vol forçar ara l’executiu municipal a activar el procés mitjançant una moció al proper ple, el 2 de novembre.

Ràdio Sabadell està sense direcció pràcticament des de fa una dècada, quan el director durant una dècada Marc Sabater va ser acomiadat. El procés per reemplaçar-lo va naufragar l’any 2013. I el temps es va aturar fins que ja a començaments de l’any 2016 el llavors nou govern quatripartit el va recuperar parcialment. Així van aconseguir els 18 vots necessaris al ple (els 14 del quatripartit i els 4 de CiU) per una de les aspirants a directora que es van presentar l’any 2013. Es tracta de la professora universitària i periodista Montserrat Pérez Creus, que va passar a ser la màxima responsable de l’emissora pública Pérez Creus va arribar acompanyada d’una figura nova a la casa, amb càrrec de Cap d’Operacions, Carme Matamala, “que ens van vendre com una Ferrari de la publicitat”, recorda el portaveu municipal de Cs, Adrian Hernández.

Però el mandat de Pérez Creus va durar poc més d’un any any. Acomiadar el treballador més antic de l’emissora va provocar tota una cascada de problemes interns que van forçar comunicats gens habituals del Col·legi de Periodistes de Catalunya, del Sindicat de Periodistes, de cares conegudes del mainstream català com Ricard Ustrell o Xavier Bundó i un miler de signatures contra la gestió que es feia a l’emissora. El llavors regidor de Comunicació, Miquel Soler, va deixar la gestió política en mans de Marisol Martínez, llavors tinenta d’alcaldessa. I per apaivagar-ho tot, es va forçar que Pérez Creus fes un pas al costat la primavera de l’any 2017 (més info: ‘Ràdio Sabadell, de nou sense direcció‘). Mentrestant, i fins ara, Matamala ha seguit com a Cap d’Operacions. La plantilla ha vist millorades les seves condicions laborals i el conflicte es va pacificar.

I la direcció, què?

Un cop apagat aquell foc, ni l’anterior executiu ni l’actual han començat el procés per tenir direcció. Ara el grup municipal de Cs vol que es faci o que almenys s’expliquin públicament els motius per no fer-ho. Així portaran una moció al ple de novembre per instar el govern a començar a buscar director per l’únic mitjà de comunicació de titularitat pública. Hernández recorda que a l’estiu de l’any 2020 el portaveu socialista i màxim responsable polític de Ràdio Sabadell, Pol Gibert, es va comprometre a reiniciar el procés.

Si ara s’activés la maquinària, Ràdio Sabadell podria tenir nou director o directora al llarg de l’any 2022. Tot a les portes de les eleccions municipals, cosa que complica prou obtenir els 18 vots afirmatius dels 27 que es necessiten per tenir llum verda.

Amortitzar una plaça “innecessària” que cobra 54.000 euros

D’altra banda, el partit taronja demanarà també que s’amortitzi la plaça de Cap d’Operacions, creada l’any 2016, en paral·lel a la contractació de la directora del moment. L’ocupa Carme Matamala i costa més de 54.000 euros anuals.

“Se la va contractar per pujar els ingressos per publicitat. L’any 2017 la ràdio ingressava 87.000 euros per publicitat. L’any 2020 50.000 euros i el 2021 la previsió és que no arribarà a 70.000 euros. Ens prometien que pujaria la publicitat però no ha fet més que baixar. A més tenim una comercial, una cap d’administració… si ja teníem dubtes que calgués aquesta plaça ara ja no en tenim cap: volem que s’amortitzi una plaça amb un sou similar al de tinent d’alcaldessa quan té única funció que és trobar publicitat i no ha fet més que baixar i a més no sabem quines funcions addicionals té”, ha assegurat Hernández.

Ciutadans considera que la tasca de Matamala és innecessària, no existia fins l’any 2016, i es pot amortitzar en una emissora que ja cobra més d’un milió d’euros de l’Ajuntament cada any a través del seu contracte programa.

Comments are closed.