Atles de la corrupcio

David Fernàndez: “la màfia, al final, aconsegueix legalitzar el crim”

Sabadell ha estat escollida per presentar Llums i Taquígrafs, un atles de la corrupció dels Països Catalans estructurat en quatre volums i un total de 700 pàgines. en un acte realitzat al Centre Cívic de Can Rull.

El primer llibre de la col·lecció és un anàlisi del que ha passat els darrers 30 anys als Països Catalans, amb el recull d’alguns dels casos de corrupció que hi ha hagut, però també parla de la impunitat que hi ha al seu voltant. “Quan dimensiones el que hi ha, la pregunta és per què encara no hi ha hagut una revolta popular”, ha dit el periodista i exdiputat de la CUP, David Fernàndez.

Per la seva banda, el segon volum és un anàlisi de la cartografia i geografia de tots els casos, mentre que el tercer és un altaveu a persones que han reflexionat sobre la gènesi de la corrupció. Finalment, l’última part és un anàlisi de com ha anat “el capitalisme d’amiguets” dels últims anys i els seus costos.

Societat civil organitzada

El llibre ha comptat amb la participació del projecte XNet i, sobretot, de l’activista Simona Levi, que ha declarat que “el nostre únic mèrit ha estat ser fans del llibre”. Levi ha parlat de la importància que té la societat civil respecte a la “incompetència de les institucions”. “Denuncia el teu polític o banquer, ell ho faria per tu”, ha sentenciat per acabar la seva intervenció.

“La pregunta que ens hem de fer de cara a la futura República Catalana és què hem de fer amb els corruptes”, s’ha qüestionat Julià de Jòdar, que ha escrit l’epíleg del llibre. De Jòdar ha fet un repàs a la història per entendre què ha portat a la corrupció, sobretot de partits com el PSC o Convergència, de qui ha dit que “el poder els atreu i no hi ha contrapesos de lluita popular”.

Serveis municipals

L’acte ha comptat amb la presència d’Eulàlia Reguant i Benet Salellas. La diputada cupaire ha fet una reflexió sobre la possible existència d’un capitalisme ètic, que ha dit que és impossible “per la seva lògica”. Reguant ho ha justificat explicant que és perquè “el sistema està fet per les persones que busquen mecanismes per pagar menys del què pertocaria”. En aquest aspecte, Fernàndez ha afegit que “la màfia, al final, aconsegueix legalitzar els crims”.

Tot seguit, Salellas ha parlat de la relació que hi ha entre el model de societat que es vol impulsar, que hauria de prioritzar els serveis públics, i la lluita contra la corrupció. “Els grans protagonistes del procés contra la corrupció són els qui defensen dia a dia que tots els recursos continuïn al servei de tothom”, ha assegurat Salellas.

Cas Mercuri

L’exregidora de l’Entesa per Sabadell, Virginia Domínguez, ha portat la clau municipal a l’acte parlant de la pàgina web Diners i Favors, presentada aquesta setmana, que aporta dades i informació per entendre què vol dir el Cas Mercuri. “El que hem fet és fer una cosa entenedora i posar blanc sobre negre a la corrupció”, ha explicat Domínguez.

Ha estat una etapa dura, la ciutat ha estat segrestada per aquestes polítiques, però volem superar l’estil Bustos”, ha dit l’exregidora, que ha demanat la col·laboració de ciutadans i entitats per “estirar del fil i recuperar la identitat sabadellenca”.

El llibre ha estat possible gràcies a la col·laboració de 817 mecenes i el dia 9 de novembre, coincidint amb el Dia contra la corrupció, estarà disponible a la pàgina web “perquè es difongui i perquè la veritat canviï alguna cosa”, tal com ha dit Fernàndez.

Foto portada: un moment de l’acte. Autora: Dihör.

One Comment