Un camió del servei. Foto: SMATSA

Demanen una comissió d’investigació sobre la concessió de la neteja viària

La concessió de la recollida de residus a l’empresa Smatsa és una de la trentena de peces del cas Mercuri. Al jutjat de Sabadell han arribat també milers de pàgines del sumari judicial del cas Pokemon. En aquest sentit, els diaris El País i El Mundo han publicat aquest dilluns les gestions entre l’exregidor socialista Paco Bustos i directius de l’empresa Smatsa i el grup Vendex. De resultes de la publicació, Guanyem Sabadell, amb dos regidors, demana al govern local que obri una investigació interna sobre la concessió del servei de neteja viària i la recollida de residus a Smatsa.

En qualsevol cas, es tracta de la principal concessió de l’Ajuntament, que paga cada any més de 18 milions d’euros a l’empresa per dur a terme la neteja de carrers i recollir i transportar els residus. La concessió es va renovar l’estiu de l’any 2012 (més info: ‘SMATSA renovarà de nou el concurs més sucós‘). La jutgessa d’instrucció del cas Mercuri va obrir peça separada per investigar si s’havia comès tràfic d’influències, ja que van trobar converses d’un alt càrrec municipal, Xavier Izquierdo (imputat amb Manuel Bustos) dient que “el pliego está abierto para que salga lo que tiene que salir” (més info: ‘La investigación del concurso de limpieza viaria‘).

Segons han publicat aquest dilluns dos mitjans d’àmbit estatal, El Mundo i El País, Paco Bustos, el delegat del grup Vendex a Catalunya, Eugenio Díaz, i el propietari del grup, Gervasio Rolando Rodríguez, van mantenir diversos contactes abans de produir-se la concessió del servei. Segons el sumari judicial, Bustos va viatjar a Madrid per reunir-se amb Gervasio Rolando Rodríguez extremant les mesures de seguretat. Vigilància aduanera apunta a la comissió de possibles delictes com tràfic d’influències, suborn, prevaricació, informació privilegiada i blanqueig de capitals. Part del sumari del cas Pokemon, que també recull segons El Mundo una trobada a Madrid entre Manuel Bustos i Gervasio Rolando Rodríguez pocs dies abans de la votació al ple, s’ha traslladat a Sabadell.

Foto portada: Miquel Soler i Marisol Martínez, a la sala de grups municipals. Autor: J.d.A.
Els regidors de Guanyem Miquel Soler i Marisol Martínez, divendres. Autor: J.d.A.

La concessió es va donar a Smatsa amb l’únic vot a favor del PSC. L’esquerra alternativa (ICV, Entesa i EUiA) es va abstenir. CiU i el PP van votar en contra. Ara Guanyem Sabadell demana que el nou govern, format per ERC i la Crida per Sabadell, obri una investigació interna per estudiar “totes les dades que aporta aquesta investigació alhora que revisi com han funcionat les relacions i contactes entre l’Ajuntament i aquesta concessionària”. Guanyem reitera que el sumari apunta “reiterats i continuats” contactes entre l’anterior govern municipal i l’empresa per contractar personal. Si han existit irregularitats Guanyem optaria per iniciar els tràmits per retirar la concessió.

Díaz: “no hi ha cap actuació irregular”

En declaracions a iSabadell, Eugenio Díaz manté que l’empresa “no ha fet cap actuació irregular; mai hem pagat ni subornat” i recorda que cap directiu de Smatsa està imputat en aquesta peça del cas Mercuri. Assegura que “desitgem aclarir tota la informació”. En relació a la comissió d’investigació política que proposa Guanyem, Díaz diu que “no em sembla malamanet però hauran d’entendre que del que es tracta s’ha de dirimir als jutjats i els polítics no poden convertir-se en jutges”. Díaz recorda que Smatsa té la concessió a Sabadell des dels anys 80 del segle passat, que dóna feina a 400 persones i que tenen la seu del grup a Sabadell.

Foto portada: un camió del servei. Foto: Smatsa.

2 Comments