Denuncien que s’han maquillat de negre patges del rei Baltasar

  • La Crida i ERC denuncien que es van maquillar membres del seguici del rei Baltasar i ho consideren una mostra de blackface. 
  • L’Ajuntament reconeix problemes per trobar persones negres durant quatre dies però deixarà de maquillar per evitar polèmiques. 

La Crida per Sabadell primer i Esquerra Republicana després han denunciat que aquest dissabte es van maquillar de negres algunes persones del seguici del rei Baltasar a la Fira Reial. Una mostra de blackface, abans més que habitual però que en els darrers anys s’ha vingut considerant racista. L’Ajuntament reconeix problemes per trobar persones negres durant quatre dies. Per evitar polèmiques l’organització de la Fira Reial ja ha deixat de maquillar ningú de negre. 

Els Reis Mags van arribar dissabte al matí a Fira Sabadell. Entre la delegació municipal que els van rebre, a més de l’alcaldessa hi havia altres regidors, tant del govern com de l’oposició. La regidora Anna Lara, de la Crida, va creure veure el jove patge que acompanya el rei Baltasar maquillat. Hi anava. Finalment al vespre, després de revisar les fotografies i de rebre més comentaris, va denunciar aquesta mostra de blackface, que es considera denigrant i racista per entitats com SOS Racisme. 

Aquest matí m’ho ha semblat, però m’he convençut que no era possible, però famílies que han anat aquesta tarda a la fira em confirmen que part dels patges de Baltasar porten la cara pintada de negre. Malauradament #Sabadell sortirà al mapa del blackface. Imatge d’ @iSabadellcat pic.twitter.com/FPZto7hSBM

— Anna Lara (@nitry) January 2, 2021

A la crítica s’hi ha sumat aquest diumenge la regidora d’Esquerra Francisca Maya.

Comencem l’any amb decepció més. La meva ciutat s’oblida de la diversitat cultural i anul·la les persones racialitzades en un dia tan especial per als somnis dels nens. Sens dubte, #Sabadell sortirà al mapa #blackface.

🎄 #SabadellFaNadal #Nadal #Nadal2020
#️⃣ #GovernRepublicà pic.twitter.com/VdEhyEDXcI

— Francisca Maya Heredia #GovernRepublicà (@maya_hered) January 3, 2021

A diferència d’altres ciutats com Alcoi o Igualada, fa anys que Sabadell no té un rei Baltasar pintat de negre sinó que és negre de pell, i habitualment també són negres les persones del seu seguici.

Què hi diu l’Ajuntament?

Però, segons informen fonts municipals, en aquest cas el canvi de format ha complicat les coses: no es va trobar cap entitat que pogués garantir persones negres per a totes les hores d’obertura de la Fira Reial (unes 18 hores repartides en quatre dies). I que a més pogués garantir substituts en cas de positius per Covid-19 (als participants a la Fira Reial se’ls fa un test d’antígens abans). Davant els problemes es va optar per maquillar alguns membres però, vista la polèmica, s’ha decidit no maquillar-los més.

En aquesta ocasió, el nou format, que no és d’unes hores la tarda del 5 de gener sinó de quatre dies, ha jugat una mala passada logística a l’organització, que de totes maneres ha decidit, per no generar polèmiques, deixar de maquillar ningú més en la resta de dies.

Un #Baltasardeveritat

Des de fa un parell d’anys, el fenomen del blackface és estudiat a les cavalcades. Ho va començar fent l’entitat Casa Meva Casa Vostra amb la campanya #Baltasardeveritat. Sempre però posant el focus en el rei Baltasar i no tant en el conjunt del seu seguici. En aquell informe Sabadell sortia ben parada (més info: ‘Sabadell té un #Baltasardeveritat des de fa més de 20 anys‘). I és que en tot el que va de segle XXI, el rei Baltasar sempre ha estat negre i la major part del seu seguici ha estat format per persones negres. Hi ha ajudat el fet de rebre immigració de l’Àfrica negra des de finals dels anys 90 del segle passat.

Foto portada: el patge del rei Baltasar, a la seva esquerra, maquillat de negre. Autor: David B. 

Comments are closed.