L’Ajuntament publica quant gasta cada partit

L’Ajuntament publica, per primera vegada en obert, la destinació dels diners que rep cada grup municipal (n’hi ha sis) en funció dels regidors que van obtenir a les eleccions municipals de l’any 2019. Al juny es modificarà l’acord perquè hi ha hagut diferències a l’hora d’interpretar els drets que té cada grup.

Cada grup municipal rep uns diners fixos per tenir representació. Són 2.600 euros mensuals per grup. I a més cada partit rep prop de 500 euros més per cada un dels regidors que haguessin obtingut. En total, tot plegat suma 30.000 euros mensuals, prop de 350.000 euros cada any. Les quantitats s’aproven sempre a l’inici del mandat, junt amb el sou de l’alcaldia, els regidors de govern, els portaveus o la resta de regidors. És l’anomenat ple del cartipàs.

Quan té dret a rebre cada grup municipal?

Així el PSC té dret a cobrar cada mes 7.500 euros, ERC 6.000, la Crida, Ciutadans i Junts (tres regidors cadascú) 4.100 euros mensuals i Podem poc més de 3.000 euros mensuals.

Import de les assignacions als grups municipals. Font: Ajuntament.

Amb aquests diners poden pagar altres despeses com lloguers, material de comunicació, publicitat, tenir assessors, dietes, despeses d’aparcaments o desplaçaments i, important, destinar fons als seus propis partits polítics. Fins ara es donaven sense rendir comptes però la normativa obliga des de 2021 però en relació ja al 2020 a l’Ajuntament a fiscalitzar què fa amb els diners cada grup.

“Aquest Ajuntament està fent els deures en matèria de transparència, i la publicació de les despeses dels grups municipals s’emmarca en el deure de retre comptes a la ciutadania sobre els diners públics”, assegura la tinent d’alcaldessa Marta Morell, responsable de Transparència.

Segons el quadre fet públic per l’Ajuntament, hi ha dos grups municipals que van gastar més del que els pertocava l’any 2020.

Qui gasta més del que toca? Qui és més estalviador?

Qui més s’ha excedit ha estat el grup més petit: Podem, que té dret a rebre 37.000 euros anuals i en va justificar 50.000 euros. Segons el quadre municipal, s’han excedit un 33 per cent de l’assignació. Fonts de Podem han aclarit que això és possible perquè l’any 2019 van gastar menys diners dels que van rebre i durant el 2020 van gastar conforme a normativa aquest romanent. A més, palesen que a diferència d’altres partits (el PSC, la Crida, ERC i Ciutadans) ells no han destinat ni un euro de l’Ajuntament a l’estructura del seu propi partit. La Crida en va destinar el 85 per cent del total, el PSC el 45 per cent dels seus 90.000 euros. En cap cas, mantenen fonts de Podem, es pot gastar més assignació de la que es rep. La seva despesa principals, 21.000 euros, va lligada a un local que van llogar poc abans de la pandèmia a l’avinguda de la Concòrdia.

Segons el quadra municipal, també va gastar més del que li tocava Esquerra Republicana, el principal partit de l’oposició, que va gastar 83.000 euros quan en va rebre 73.000 euros. En el cas republicà, s’han passat un 14 per cent.

Justificació de les assignacions als grups municipals. Font: Ajuntament.

Junts per Sabadell quadra el que rep amb el que gasta gairebé al detall. La Crida va gastar 8.000 euros menys dels que va rebre, Ciutadans 6.000 euros menys dels rebuts i el PSC 4.000 euros menys del 91.000 que en va rebre.

Què passa amb els que es gasta de més o de menys?

La fiscalització municipal serà per mandat (2019-2023). Així que els grups que gasten més del que rebran menys els propers anys mentre que els més estalviadors tindran una mena de guardiola d’estalvis. L’any 2023, quan acabi el mandat, tot haurà de quadrar.

Foto portada: Marta Morell, tinenta d’alcaldessa de Transparència entre altres coses. Autor: David B.

Els comentaris estan tancats