Diari de campanya (6). Ritme

Després d’un inici a marxa lenta causat en bona part pel pont de l’Aplec de la Salut, la campanya electoral agafa ritme amb el primer debat electoral amb els caps de llista, organitzat per SBD Cercle d’Entitats. Però a més el dimecres 17 de maig deixa més actualitat en la campanya.

[Nota de la redacció: aquesta informació és viva i es va actualitzant al llarg del dia a mesura que les formacions polítiques van presentant les seves propostes]

El PSC i l’Aeroport

Visita de l’eurodiputat Javi López a l’Aeroport de Sabadell al migdia. Ha volat una estona i ha atès als mitjans acompanyat de l’alcaldessa i candidata a la reelecció, Marta Farrés. Els socialistes continuen fent bandera per potenciar l’Aeroport de la ciutat i el hub aeronàutic. A la tarda, Farrés ha participat amb la resta de principals candidats a la taula rodona del SBD Cercle d’Entitats.

ERC fa públic el seu programa

El principal partit de l’oposició, ERC, que es reivindica com l’única alternativa “real” als socialistes, ha presentat aquest dimecres el seu programa electoral. El defineixen com a “viu” (perquè està en actualització constant) amb 800 accions i un centenar de pàgines. Té tres eixos: Sabadell properSabadell seductor i Sabadell amb futur.

La candidatura republicana al parc de Catalunya. Autor: cedida.

Està pensat per transformar “de debò” la ciutat i “refundar” l’Ajuntament i posar-lo al servei de “tothom”.  La transformació que Sabadell necessita exigeix un programa ambiciós i valent, però al mateix temps basat en la evidència i el coneixement”, assegura el candidat a l’alcaldia, Gabriel Fernàndez.

La Crida explica les seves propostes sobre feminisme

La Crida per Sabadell ha explicat aquest migdia les seves principals propostes en matèria d’igualtat i feminisme. Ho han fet en un acte a la plaça del Mestre Planas amb la companyia de dues artistes, Lu Rois i Ester Amiel. La data escollida ha estat el 17 de maig, dia internacional contra la LGTBIfòbia.

“Proposem la creació d’un Servei Integral d’Atenció a les Cures, que informi, assessori i derivi a tots els serveis de cura que es proveeixen des de les diferents institucions, i que, al mateix temps, promogui polítiques en tots els àmbits que encara avui en dia estan descoberts en matèria de cures”, ha assenyalat Carmina Carreras, número 6 de la candidatura.

En aquesta línia, la formació ha reivindicat la tasca que es va fer durant el mandat anterior de la mà de la regidora Míriam Ferràndiz, amb mesures com la municipalització del servei d’atenció psicològica del SIAD o el pla d’igualtat i LGTBI. Una altra de les propostes es basa en la formació. “Considerem essencial la formació en matèria de gènere de tot el personal municipal”, ha explicat Laura Àlvarez, número 10.

D’altra banda, el partit ha fet una crida a participar a partir de les 19 hores en un acte a Can Capablanca contra els macroprojectes.

Carrizosa (Cs), desubicat

Curiositat de la campanya electoral. El portaveu de Ciutadans al Parlament, Carlos Carrizosa, ha visitat aquest matí Sabadell, en concret el Gremi de Fabricants. En l’atenció als mitjans, Carrizosa ha patit un lapsus propi dels grups de música que estan de gira. Ha assegurat que dimarts va estar al Vallès Oriental i aquest dimecres han visitat el Vallès Occidental i en concret la seva capital, Terrassa. El candidat a l’alcaldia Joan García l’ha corregit amablement.

Junts, la Ronda Nord i els museus

Junts per Sabadell ha portat aquest dimecres a la ciutat dos pesos pesats del seu espai polític. Per una banda, Laura Borràs. Per l’altra, l’exconseller Josep Rull. Ho han fet per reivindicar la Ronda Nord, la millora de la Gran Via i criticar ERC.

D’altra banda, l’alcaldable juntaire, Lluís Matas, va reaccionar a l’anunci de Marta Farrés sobre un principi d’acord, o preacord, per comprar el Museu del Gas per portar-hi el Museu d’Història. Matas recorda que el programa juntaire preveu un Museu de museus al solar abandonat de l’Eix Macià, on s’havia de fer primer el Centre de Fires i Convencions, després la Ciutat de la Música i finalment la unificació de l’Escola Municipal de Música i el Conservatori Professional. Cap dels tres projectes s’han fet en època socialista i Junts aspira a que es pugui fer allà el Museu de museus, incloent el Museu d’Història, el Museu d’Art i el Museu Tèxtil.

Els comuns i els museus

Sense sortir de la plana museística, En Comú Podem ha fet pública la seva proposta. Implica obrir un segon espai per al Museu d’Història, que ara acaba al segle XIX. Incorporaria el Sabadell industrial i post-industrial però fora de la Casa Casanovas. Es faria al Vapor Pissit, incloent per tant el tèxtil complint en certa manera la moció municipal aprovada fa anys i panys sobre la qüestió. Pel que fa al segon museu municipal, el Museu d’Art, deixaria la Casa Turull, la seva seu actual (i petita), per anar al Museu del Gas, sempre i quan Naturgy (abans Gas Natural) el cedeixi després de tancar de forma unilateral el Museu del Gas l’any 2018.

Això sí, tot passaria abans per “impulsar” un pla de museus consensuat amb els agents culturals de la ciutat. Mena ha criticat que Farrés anunciï en un acte de partit un preacord per comprar el Museu del Gas que ha negociat com alcaldessa. “Èticament reprobable”, asseguren.

Comments are closed.