Foto portada: Joan Balart, al centre, i Joan Tafalla, a la dreta, presentant el cicle. Autor. David Chao.

Nou cicle de Sabadell per la República amb Dolors Sabater, Xavier Domènech o David Fernández

Sabadell per la República ha començat el curs polític amb un cicle de ponències. L’ex diputat de la CUP, David Fernández, l’exdiputat sabadellenc d’En Comú Podem, Xavier Domènech, i la presidenciable de la CUP a les últimes eleccions parlamentàries, Dolors Sabater, seran tres dels vuit invitats al Casal Pere Quart en aquest últim trimestre del 2021. La nova junta ha presentat els objectius i els temes que tractaran en aquesta iniciativa just aquest dijous, quan s’ha celebrat la primera conferència del cicle.

Igualtat, llibertat i fraternitat. Aquests són els tres pilars que sustenten un estat republicà, segons el parer de Sabadell per la República. El cicle de ponències que ha començat aquest dijous parteix d’aquestes tres premisses i, a partir d’aquí, ampliarà el model de país que defensa mitjançant figures conegudes en el món de la política. Josep Bel (En Comú Podem), David Fernández (CUP), Dolors Sabater (exalcaldessa de Badalona i presidenciable de la CUP a les últimes eleccions parlamentàries) desplegaran algunes de les qüestions que suposaria implementar la república catalana, com per exemple quin model econòmic i quina política fiscal hi hauria a Catalunya, quin paper tindria el col·lectiu LGTBI i les polítiques feministes en aquest nou règim, com es garantiria l’estat del benestar i el sistema de pensions, etc.

La primera ponència ha estat aquest dijous. Un dels participants en l’eix de treball de Barcelona En Comú, Josep Bel, ha explicat els principals conceptes a tenir en compte del procés constituent i del moviment obrer. Les set jornades restants se celebraran al mateix Casal Pere Quart, tot i que també hi ha l’opció de veure-les en directe o en diferit a través de YouTube, i n’hi haurà una cada dijous fins al 16 de desembre; quan tots els ponents reflexionaran en una taula rodona sobre els temes presentats al llarg d’aquests tres mesos. El president de l’entitat, Joan Balart, ha apuntat que un dels punts més interessants d’aquesta última trobada serà la diversitat de maneres que hi ha d’entendre el republicanisme. Tot i aquestes diferències, per tots ells hi ha una cosa ben clara:

“En una monarquia parlamentària no es respecten aquests tres valors [la igualtat, la llibertat i la fraternitat] i per això nosaltres entenem que fa falta una república. Però perquè hi hagi una república, cal iniciar un procés constituent on la societat, el poble, determini quin estat, o quins estats, volem en aquest territori, o en aquests territoris”.

El cicle de conferències ha sigut el primer acte públic de la nova junta de Sabadell per la República, però no la primera acció que aquesta entitat impulsa per aconseguir el seu objectiu. Tal com ha recordat el seu president, Sabadell per la República ha fet “autèntics esforços” durant la pandèmia en aquesta direcció, com per exemple les xerrades sobre la renda bàsica universal, l’homenatge a Francesc Layret i a Lluís Companys. En aquest sentit, Balart insta a “reactivar les activitats en rebuig de la monarquia i el reclam de la república d’ara en endavant per esdevenir la tercera república”.

Foto portada: Joan Balart, al centre, i Joan Tafalla, a la dreta, presentant el cicle. Autor. David Chao.

Comments are closed.