Carme Porta, Najat Driourech i Sergi Raventós, al Centre Cívic de Sant Oleguer

Driouech (ERC): “La prova pilot de la Renda Bàsica no acaba amb l’esmena als pressupostos”

  • El pla pilot de la Renda Bàsica Universal ha estat un dels punts de fricció entre ERC i PSC en la recent negociació dels comptes autonòmics.
  • El ple municipal de febrer va aprovar una moció per demanar que Sabadell participés a la mesura

ERC referma el seu compromís de dur a terme el pla pilot de la Renda Bàsica Universal (RBU). Tot i que la mesura va ser escombrada dels pressupostos fa un parell de setmanes com a conseqüència d’una esmena de PSC i Junts, els republicans insisteixen que s’aplicarà la prova. “Es buscarà la millor fòrmula per continuar treballant en aquesta línia”, ha assegurat aquest dilluns a Sabadell la diputada Najat Driouech, secretària de Drets Socials, Ciutadania i Habitatge.

Per tal de donar a conèixer les repercussions que tindria l’aplicació de la Renda Bàsica, Esquerra Republicana ha celebrat una conferència al Centre Cívic de Sant Oleguer, on han intervingut l’exdiputada Carme Porta, Najat Driouech i el cap de l’Oficina del pla pilot, Sergi Raventós. L’objectiu de la proposta, segons han coincidit els tres ponents, és experimentar amb una política que podria permetre a moltes famílies sortir de la pobresa. També dotaria d’una llibertat econòmica extra a la ciutadania, d’acord amb el que ha apuntat Raventós.

Una prova amb 5.000 persones beneficiàries

En cas de materialitzar-se, la prova pilot tindria uns 5.000 participants que rebrien unes assignacions mensuals fixes (800 euros els adults i de 300 euros els menors d’edat). Malgrat que hi ha altres casos de proves similars a l’estranger, Raventós ha explicat que el pla pilot de la Generalitat obriria la porta a estudiar més a fons les conseqüències d’una aplicació a major escala.

“La gran majoria de proves pilots han anat dirigides a grups molt concrets de població, però la de Catalunya volem que tingui un caràcter gairebé universal: arribar a 5.000 persones distribuides de tal manera que 2.500 siguin escollides aleatòriament i que les 2.500 restants siguin dos municipis sencers. Això ens permetria veure quins efectes té que totes les persones d’una mateixa comunitat rebin l’assignació”, ha explicat Raventós.

Un dels arguments que utilitza Esquerra a favor d’aquesta política és la manca d’efectivitat de les ajudes actuals. “És evident que les rendes condicionades no ens estan donant solucions i els treballadors socials acaben sent gestors de prestacions”, ha defensat Porta. L’exdiputada també ha suggerit que oferiria llibertat econòmica, per exemple, a dones víctimes del masclisme.

Sabadell, possible escenari?

Cal recordar que el ple de l’Ajuntament va aprovar una moció el passat mes de febrer per demanar que Sabadell participi a la prova pilot. “Hem de ser el gran laboratori d’aquest país en l’àmbit social”, ha declarat l’alcaldable Gabriel Fernàndez, que ha afegit que “quan parlem de capitalitat també parlem de liderar les polítiques socials”.

En aquest sentit, Najat Driouech ha valorat la llum verda del ple municipal, que va aprovar la moció d’ERC amb l’abstenció de PSC i Cs, que van considerar que era inviable establir la RBU a nivell pràctic. “Nosaltres com a Esquerra Republicana agafarem l’exemple de Sabadell, amb aquesta moció, i la voluntat és que aquesta mesura arribi al màxim d’ajuntaments possible”, ha dit Driouech. “La prova pilot no acaba amb la no-aprovació als pressupostos de 2023”, ha sentenciat.

Més informació:

Foto de portada: Carme Porta, Najat Driouech i Sergi Raventós, avui, al Centre Cívic de Sant Oleguer. Autor: cedida.

Comments are closed.