Primera actuació del Consell per la República. Autora: J. Ramon.

El Consell per la República recorre a les objeccions fiscals per dir ‘Prou Monarquia’

La junta local del Consell per la República impulsa el primer acte de desobediència d’enguany emmarcat dins la campanya ‘Prou Monarquia’. Es tracta d’una estratègia nacional, però que a petita escala es tradueix en una objecció fiscal a Hisenda per les quantitats dedicades a la despesa militar, reial i judicial. Una de les representants d’aquesta entitat a Sabadell, Montse Berbel, insta a tots els ciutadans a desgravar-se una “quantitat simbòlica”, que xifra entorn els deu euros, de la renda i dedicar-la a un altre organisme. Aquest serà el tercer any que impulsen aquesta acció i l’experiència els diu que les conseqüències legals que se’n poden desprendre són ínfimes.

L’oposició a la Monarquia i a tot l’aparell polític i judicial d’Espanya també es pot expressar a través de les objeccions fiscals. El Consell per la República ha impulsat una campanya per reduir el finançament de la Casa Reial, de l’exèrcit i de la justícia: proposen desgravar-se una quantitat de diners prevista en aquesta declaració de la renda, que justament comença aquest dimecres, i derivar-la a una altra causa. És per això que la junta local del Consell per la República a Sabadell aconsella especificar-ho en els comptes d’enguany i ingressar els diners en un organisme previst legalment per fer-ho, tot i que també obre la porta a fer-ho en altres.

“Cadascú pot assumir el risc que consideri i en lloc de posar 10 o 15 euros a Hisenda, els pot dedicar al Consell per la República, a una ONG o a l’entitat que vulgui. No és fer frau fiscal, sinó que el que fas és finançar una altra causa abans que el que finança la Monarquia”, explica Montse Berbel.

En aquest sentit, Berbel apunta que no és tan important la quantitat econòmica que cada contribuent es desgravi, sinó la quantitat de ciutadans que se sumin a la campanya ‘Prou Monarquia’. En aquest sentit, Berbel anima a imaginar la saquejada que podrien provocar 100.000 persones amb aquest gir. Berbel és una de les persones que ha seguit aquest acte de desobediència en les últimes dues declaracions de la renda i assegura que no ha rebut cap conseqüència legal. No obstant això, exposa que en els pitjors dels casos, Hisenda pot obrir una paral·lela per reclamar la quantitat abonada i una multa que suma entre el 10 i el 20 per cent de l’objecció fiscal.

El Consell per la República es compromet a assessorar i a posar un servei jurídic a disposició de tots els ciutadans que vulguin emprendre aquesta iniciativa. Hi haurà un punt d’informació a la plaça del Mercat Central tots els divendres al matí i un altre al Passeig de la plaça Major els diumenges. També enviaran les dades de la cúpula jurídica i militar a tots aquells que hi estiguin interessats; a trets generals, Berbel apunta que cada ciutadà dedica deu euros a les despeses declarades de la Casa Reial; vint, al ministeri de Justícia; 300, als cossos policials i 300 més per la despesa militar.

Foto portada: Primera actuació del Consell per la República. Autora: J. Ramon.

Comments are closed.