Foto portada: el Síndic Municipal de Greuges de Sabadell, Josep Escartín. Autor: J.d.A.

El mandat del Síndic, Josep Escartín, entra en temps de descompte

El Síndic Municipal de Greuges, Josep Escartín, acaba el proper 31 de març el seu mandat. A partir del dia 1 d’abril entrarà en funcions. L’Ajuntament iniciarà un treball polític per redifinir la Sindicatura Municipal de Greuges.

La figura del Síndic Municipal de Greuges arriba als deu anys a Sabadell. Una dècada amb la mateixa persona al capdavant de l’Oficina del Síndic: Josep Escartín, primer escollit per unanimitat i després en una polèmica reelecció l’any 2011. Escartín no pot seguir sent Síndic. L’Ajuntament ha anunciat un treball per redefinir aquesta figura.

Malgrat que segons les fonts consultades la figura del Síndic Municipal de Greuges es vol mantenir (no hi ha però cap obligació), la comunicació de l’Ajuntament dóna a entendre que no es tracta només de trobar substitut a l’actual Síndic. De fet, l’alcalde, Juli Fernàndez, ha proposat a la resta de grups municipals obrir un procés conjunt sobre la Sindicatura de Greuges. Cal “repensar les línies de treball així com els mecanismes de participació i decisió per a la seva elecció”, assegura el comunicat municipal.

Aquesta comissió de treball establirà els termes en els quals s’ha de fonamentar el procés per elegir Síndic, d’acord amb la voluntat del govern municipal de treballar en la redefinició i millora d’aquesta figura de protecció dels drets i les llibertats dels ciutadans davant de l’acció de l’administració”.

De moment, el Síndic era escollit pel ple a proposa de l’alcalde, després d’escoltar els portaveus municipals. Per a ser elegit, calen tres cinquenes parts de vots positius en primera votació. Si no s’aconsegueixen, és suficient la majoria absoluta. Ara, però, la forma d’elecció es debatrà de nou.

454 recomanacions

En els deu anys que Escartín ha estat Síndic, s’ha atès unes 10.000 persones. S’han obert 1.664 actuacions, resolent-se 1.538 i donant la raó en tres de cada quatre actuacions als ciutadans. El Síndic ha fet 454 recomanacions a l’Ajuntament.

Foto portada: Josep Escartín, al seu despatx. Autor: J.d.A.

One Comment