El ple de juny, en sis claus

El ple municipal del mes de juny, pressumiblement l’últim amb el retrat de Joan Carles I presidint la sala, ha tingut una durada de poc més de quatre hores.

A banda de la petició per mitigar el col·lapse del Registre Civil, el comiat de Carme Garcia i la unanimitat en les zones d’esbarjo per a gossos, el ple ha tingut altres punts d’interès. Són els següents:

1. Es bonificarà la contractació de 30 aturats majors de 45 anys

El ple ha aprovat la bonificació de fins a 3.000 euros a les empreses que contractin persones en atur majors de 45 anys com a mínim durant sis mesos. La partida pressupostària és de 90.000 euros, que faran possible una trentena de contractacions a través del Pla municipal de foment a l’ocupació. El regidor de Promoció Econòmica, Lluis Monge, ha presentat el projecte, limitat a un màxim de tres contractes per empresa. Cal complir una sèrie de requisits inclosos a les bases reguladores.

Marisol Martínez, d’EUiA, ha titllat el pla com “insuficient”, cosa que el propi Monge ha reconegut posteriorment. Martínez llavors ha rectificat: “no és insuficient; és anecdòtic que portin un pla d’ocupació per a 30 persones amb més de 19.000 aturats”. La portaveu d’ICV, Carme Garcia, s’ha mostrat preocupada perquè vaticina poques contractacions un cop s’acabi el contracte de sis mesos, mentre que des de l’Entesa Virgínia Domínguez hauria centrat les bonificacions en contractar aturats de llarga durada.

Monge ha assegurat que el projecte “és molt modest” però que calen incentius a la contractació de persones per lluitar contra l’atur. El pla municipal de foment a l’ocupació té un pressupost de 700.000 euros.

2. Moció contra la llei Wert i l’aplicació de la Llei d’Educació de Catalunya

PSC, Entesa, ICV i EUiA han aprovat una moció contra la llei Wert, que consideren lesiva per l’educació pública. També contra el desplegament de la Llei d’Educació i el decret de plantilles, que instaura nous ajustos en la despesa. CiU s’ha abstingut i el PP ha votat en contra.

Un estudiant de l’IES Agustí Serra, Íker Ramírez, ha intervingut per denunciar les lleis i retallades educatives davant del ple, mentre que alguns professors i alumnes amb samarretes grogues han recollit signatures a la plaça Sant Roc.

3. Patis oberts a les escoles

L’Entesa ha aconseguit aprovar davant l’escepticisme del regidor d’Educació, Ramon Burgués, la moció per impulsar els patis oberts a les escoles fora de l’horari lectiu. La proposta vol fer activitats lúdiques en aquests espais i ja s’aplica en altres municipis, com Barcelona o Cerdanyola. Tothom ha votat a favor però Burgués ha demanat deixar la moció sobre la taula per presentar-la primer al Consell Escolar Municipal perquè “estem aprovant una moció que entra a la casa d’un altre sense demanar permís”.

La portaveu de l’Entesa, Virgínia Domínguez, ha insistit que “les escoles són la casa de tothom i són instal·lacions de la ciutat” i ha assegurat que la moció parla de fer una prova pilot de pati obert supersivada pel propi Consell Escolar. Finalment s’ha votat, i tothom hi ha donat suport.

4. Es flexibilitza el pla d’ajust

La morositat de l’Ajuntament l’any 2011 va causar un pla d’ajust de la despesa. El consistori va haver de demanar un crèdit per 22,7 milions al ministeri d’Hisenda per a poder fer-hi front. Ara, dos anys després, el ministeri flexibilitza les condicions de pagament, com ha explicat Josep Ayuso. L’Ajuntament ha aprofitat l’oportunitat per rebaixar el tipus d’interès que ha de pagar durant 10 anys.

5. Els fets de la Festa Major de la Concòrdia

La portaveu d’EUiA, Marisol Martínez, ha preguntat l’alcalde sobre els fets ocorreguts el passat divendres a l’acabar un concert de la Festa Major de la Concòrdia. Segons el seu relat, algunes persones d’estètica neonazi van amenaçar i llançar objectes als treballadors. L’alcalde, Juan Carlos Sánchez, ha assenyalat que van haver-hi problemes quan el concert ja havia acabat, i que la Policia Municipal va identificar les persones que els havien provocat. No veu cap indici de repunt en l’activitat de grups d’extrema dreta o neonazis sinó més aviat un fet aillat.

6. Absències i presències

De nou, i ja van diversos mesos, membres de la plataforma Soterrament FGC Ara! han assistit al ple. Els regidors de l’Entesa també mantenen les seves samarretes relatives al cas Mercuri on demanen la dimissió dels regidors imputats.

Aquest mes ha comptat amb l’assistència dels 27 regidors. No obstant, com és habitual, en el moment de començar les mocions, el regidor no adscrit, Antonio Vega, ha abandonat la sala. Vega (exPP) no intervé habitualment als plens i marxa quan comencen les mocions. En aquesta ocasió, ha rebut alguns gestos de desaprovació per part de la resta de regidors. També Manuel Bustos ha abandonat la sessió a mitges, un cop s’ha aprovat la moció per millorar els recursos del Registre Civil.

La copresidenta d’ICV i diputada al Parlament Dolors Camats ha assistit a la part final de la sessió per ser present en el comiat de Carme Garcia.

Foto portada: Camats, a l’esquerra, i un ciutadà simpatitzant de la Repúblia, a la dreta, durant el ple. Autor: J.d.A.

16 Comments