Més enllà de la renovació de la flota de vehicles de neteja viària i els contenidors, i l’aprovació del suport municipal al Multireferèndum, el ple ordinari del mes de maig ha deixat altres punts d’interès.
Donades les habituals sessions municipals a Sabadell, el ple ha estat relativament curt. Quatre hores de debat, més que a la majoria d’ajuntaments, no obstant. I això amb només quatre punts proposats pel govern i sis mocions per part de l’oposició, de les quals una va quedar sobre la taula.
1. 40 minuts debatent el programa electoral de Josep Ayuso
La moció de Convergència i Unió perquè el govern impulsi un pla de xoc basat en els compromisos electorals del candidat del PSC, Josep Ayuso, ha permès el candidat socialista discutir durant 45 minuts sobre les seves propostes. Ayuso ha agraït el portaveu de CiU, Carles Rossinyol, l’oportunitat de fer-ho. L’objectiu de CiU era denunciar els compromisos electorals d’un candidat que fa 11 anys que forma part del govern i d’un partit que porta 15 anys liderant l’Ajuntament. Per això, emplaçaven el PSC a aplicar ara, des del govern, el que volen fer l’any vinent fent un pla de xoc en un mes i presentant propostes finançables. “Vostés diuen ‘faré, faré, faré’ i nosaltres els diem que ho facin ara”, ha assegurat Carles Rossinyol. El text, no obstant, només ha tingut el suport d’EUiA i el PP. “No pot ser que vagin dient que tenen solucions per als reptes de la ciutat però que els faran d’aquí a un any”, ha afegit Marisol Martínez (EUiA). La regidora de PP Cuca Santos ha dit que hi ha “paràlisi”.
ICV i l’Entesa s’han abstingut. Carme Garcia (ICV) ha denunciat que CiU ha amagat els compromisos contra les retallades al programa electoral d’Ayuso i creuen que la federació nacionalista ha fet “el mateix electoralisme que Ayuso”. Virgínia Domínguez (Entesa) ha assegurat que “no entenem l’interès de CiU en fer complir el programa electoral del PSC”. El primer tinent d’alcalde i candidat socialista, Josep Ayuso, ha agraït a Rossinyol poder explicar el seu programa al ple i ha dit que ja està aplicant des del govern les línies bàsiques del programa socialista, com s’ha fet “des de fa 15 anys”.
2. El problema del pressupost
Per tercera vegada en el que va d’any, el govern local ha hagut de portar al ple una modificació del pressupost. La causa és que la manca d’acord polític els ha obligat a prorrogar el pressupost del 2013 i han d’anar fer modificacions sovint. El nou canvi s’ha aprovat en aquesta ocasió amb l’abstenció d’ICV, la regidora del PP Cuca Santos i el no adscrit Antonio Vega.
3. Unanimitat per instar a rehabilitar els pisos dels mestres
Tots els regidors presents han votat a favor de la proposta d’Entesa per Sabadell per instar el govern a rehabilitar una trentena de pisos de propietat municipal. Són els coneguts pisos dels mestres, repartits a diferents barris i que s’utilitzaven per professors vinguts de fora de la ciutat fa dècades. L’Entesa demana que es rehabilitin en tres anys i es posin a disposició de lloguer social l’any 2017 com a molt tard.
La tinent d’alcalde d’Habitatge, Marta Farrés, ha assegurat que el compromís ja estava contemplat en certa manera al document d’habitatge aprovat al juliol, tot i que estava supeditat a trobar finançament d’altres administracions. L’Entesa considera que invertir 600.000 euros en tres anys per rehabilitar una trentena de pisos és una despesa “assumible”.
4. EUiA aconsegueix aprovar la seva moció per elaborar un pla de millora socials als barris
Malgrat que la regidora de Relacions Ciutadans, Anna Carrasco, va considerar innecessària la moció d’Esquerra Unida i Alternativa per fer una anàlisi de les necessitats dels barris de la ciutat, el govern local no va posar pals a les rodes a aprovar la proposta. Va sortir endavant amb 10 vots a favor i 15 abstencions (PSC i Entesa).
La portaveu d’EUiA, Marisol Martínez, ha assegurat que “cal actuar per aturar la conflictivitat” als barris. La regidora Carrasco ha mantingut que el govern té totes les dades sobre la situació als barris, mentre que l’Entesa ha assegurat que la moció és “ingènua” perquè creu que cal fer una diagnosi de les necessitats dels barris quan el govern ja sap tota la informació i la situació a la ciutat ara és producte de la “tasca feta durant 15 anys per esmorteïr l’associacionisme crític a Sabadell”. El text insta el govern a diagnosticar els reptes que tenen els barris de la ciutat i fer un pla d’actuació districte a districte.
5. CiU aprova la moció per ampliar l’ús i els horaris dels equipaments públics
El grup municipal de CiU ha aconseguit aprovar la seva moció per flexibilitzar els usos i els horaris d’equipaments municipals com els centres cívics. Han votat a favor PSC, CiU, Entesa, ICV i EUiA. El PP s’ha abstingut. Ara mateix ja es permet l’ús dels centres cívics fora de l’horari habitual però es fa a través d’un conveni entre l’Ajuntament i les entitats. A partir del 2015 es flexibilitzaran les condicions.
6. Absències i presències
El portaveu del Partit Popular, Esteban Gesa, no ha assistit a la sessió plenària, que s’ha desenvolupat per tant amb 26 dels 27 regidors que té el consistori. El regidor no adscrit Antonio Vega ha deixat el ple un cop finalitzada la part resolutiva i abans de començar les mocions, com fa habitualment en els darrers mesos. Vega, cap de llista del PP l’any 2011, va deixar el grup municipal popular l’any passat per divergències amb els populars i segueix els plens sense intervenir habitualment. Qui sí ha aguantat en aquesta ocasió tota la sessió ha estat l’exalcalde de Sabadell, Manuel Bustos, com també els regidors sense funcions Joan Manau, distanciat del grup socialista, i Paco Bustos.
La sessió ha comptat amb l’assistència i la reivindicació de nou dels treballadors de l’empresa municipal VIMUSA, que denuncien l’acomiadament d’una sèrie de companys i la incertesa sobre el futur de l’empresa. També membres de la Plataforma Soterrament FGC Ara! denuncien que el consistori els esborra les pintades reivindicatives que fan a l’entorn de Sabadell Estació. Els regidors de l’Entesa mantenen les samarretes reclamant la dimissió dels imputats en el cas Mercuri.