Una classe de l'escola Torreguitart. Autora: Gemma Vives.

El ple rebutjarà la sentència del 25% de castellà a les aules

Els tres partits independentistes i la regidora sense partit Marta Morell impulsen una moció conjunta al proper ple municipal perquè el màxim òrgan institucional de Sabadell rebutgi la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, ratificada pel Suprem fa escasses setmanes, que obliga les escoles a oferir un mínim d’un 25 per cent d’hores lectives en castellà. La moció té l’aprovació garantida perquè ja s’ha registrat amb el suport de 14 dels 27 regidors del ple. Però ha sortit a la llum amb certa polèmica dins el camp independentista.

Junts per Sabadell volia que la moció es presentés de forma conjunta, no al ple dimarts 14 sinó davant dels periodistes aquesta setmana, per plasmar una imatge, una foto, unitària. Però asseguren que la Crida per Sabadell els ha vetat perquè “no es volen fer la foto amb nosaltres”. Aquesta decisió ha enutjat els juntaries, qui ja no faran més mocions de la mà dels anticapitalistes a partir d’ara.

“Una vegada més la Crida ens vol excloure d’una imatge conjunta quan per exemple ni Esquerra ni la regidora Morell tenien cap problema”, ha assegurat el portaveu de Junts, Lluis Matas. El seu company de grup, Francesc Baró, ha assegurat que calia una foto conjunta perquè la immersió lingüística s’ho val: “és un tema nuclear per la identitat catalana i havíem d’estar tots junts”.

En qualsevol cas, més enllà de la fotografia d’aquest divendres, la moció es debatrà el proper 14 de desembre, ja que dimarts no hi haurà ple per pont. El text que s’impulsarà i aprovarà assegura que els tribunals han “usurpat” la capacitat dels centres educatius de prendre les decisions pedagògiques, defensa el “model d’escola catalana” i la necessitat d’aplicar i avançar en “l’ús social del català a través de Projectes Lingüístics de Centre”. Consideren que la sentència és un “nou atac al nervi del sistema educatiu, un atac a la llengua” perquè “imposa” percentatges d’hores lectives de llengües per “evitar que el català en el futur sigui la llengua de trobada de les noves generacions”. La moció subscriu i difon el manifest impulsat per Somescola.cat.

Què farà el PSC?

El principal dubte al ple municipal de Sabadell (que aprovi el que aprovi no passarà de ser una declaració política fora de les competències municipals) estarà en veure el posicionament del PSC. El Partit dels Socialistes és pare del model d’immersió lingüística des dels anys 80 del segle passat, però ha anat introduint matisos i marcant distàncies amb el pas dels anys. L’altra partit amb presència a l’Ajuntament, Ciutadans, fa anys que aposta per un model trilingüe, on castellà i anglès tinguin molt més pes que no pas ara.

La sentència del Suprem i la immersió

El passat 23 de novembre el Tribunal Suprem va ratificar la decisió del TSJC d’imposar un mínim d’un 25 per cent de classes en llengua castellana, fent així un punt i a part obligat a l’actual model d’immersió lingüística només en català, fora de l’assignatura de llengua castellana. L’Alt Tribunal considera que el castellà és “residual” a l’escola catalana i que ha d’incrementar-se la seva presència. A la pràctica, significa fer una segona assignatura en castellà, a banda de llengua castellana. Des de l’any 2014, el TSJC obliga a donar el 25 per cent de les classes en castellà a aquelles famílies que ho demanen, però són poques i la Generalitat de moment ho ha anat esquivant, derivant si calia alumnes a l’escola concertada.

La sentència del Suprem, ara, fa general el 25 per cent com a mínim de cada una de les llengües oficials a Catalunya dins les aules. La llei Celaá aprovada a Madrid tampoc considera que el castellà sigui llengua vehicular a Catalunya tot i que sí obliga a tenir-ne un coneixement suficient quan acabi la instrucció obligatòria.

Segueix iSabadell a Telegram!

Segueix iSabadell a Telegram i rebràs les notícies més rellevants directament al teu dispositiu. Fes-ho AQUÍ.

Foto portada: un taller a l’escola Torreguitart, fa algunes setmanes. Autora: Gemma Vives.

Comments are closed.