Foto portada: simulació de l'entrada de la piscina d'onades. Autor: Ajuntament / cedida.

El ple debatrà demà com serà “el terreny de joc” del controvertit projecte SurfCity

Fa cinc mesos pràcticament ningú no en sabia res de la piscina d’onades. Però en aquest temps el projecte (privat) però amb suport del govern municipal s’ha convertit en la veritable pedra de toc del mandat municipal. Aquest dimarts el ple donarà, previsiblement, la primera empenta al projecte. Ho farà, en una de les sessions importants d’aquest mandat, amb una rearmada oposició social i també política.

Marta Farrés i el representant de la mercantil Lunatica Lodging SL, Jorge Quinoa, van presentar el projecte el 4 de març. Quatre mesos després arribarà el primer tràmit al ple. L’Ajuntament debatrà i sotmetrà a votació el plec de clàusules administratives per adjudicar de forma directa l’ús esportiu d’una finca municipal al costat de la Bassa de Sant Oleguer durant quatre dècades.

“El que aprovarem serà marcar el terreny de joc a l’empresa: els requisits urbanístics, tècnics i ambientals que han de complir per seguir endavant” assegura el regidor Eloi Cortés, portaveu de facto del govern. “Podria passar que l’empresa no els pugui complir i no seguim endavant”, insisteix.

Un cop aprovat aquest plec, el camí encara serà llarg i costerut. El d’ara només és un primer pas. La votació s’ha anat retardant des de la primavera per anar armant l’expedient d’arguments. Arribarà finalment al ple de juliol. L’Associació per la Defensa i l’Estudi de la Natura (ADENC) demana que no ho faci. Que el punt es retiri de l’ordre del dia. Cortés garanteix que el punt es debatrà i votarà. La històrica entitat ambientalista lidera la nova Plataforma en Defensa del Riu Ripoll, que no només anuncia oposició als carrers sinó també un nivell de fiscalització i control més que exhaustiu als despatxos. Per començar han mobilitzat mig miler de persones que volen saber tots els detalls dels expedients al voltant d’aquest projecte. Ara demanen retirar l’ordre del dia perquè, al seu parer, el tràmit està viciat, amb risc d’inhabilitació per part dels funcionaris, s’incompleixen les directrius sobre participació ciutadana i drets ambientals i va curt d’informació detallada sobre els consums d’aigua, moviments de terres i altres afectacions de la piscina d’onades artificials. Seguint el símil de Cortés, a tenor de l’ADENC el terreny de joc s’ha fet a mida de l’empresa.

El portaveu del govern assegura que és just el contrari: és l’empresa qui adapta el seu projecte als requisits municipals. La mostra és que la inversió inicial (abans de fer públic el projecte al març) era de set milions d’euros i ara haurà de ser de 14 si volen seguir endavant. L’executiu argumenta que els requisits són “estrictes”. Es passarà de tenir 30 arbres a l’entorn a més de 200. S’ha rebaixat l’alçada de l’edifici i la zona d’aparcament ja no serà de ciment sinó de terra compactada. La petjada de carboni serà nul·la, insisteixen. L’aigua de les piscines vindrà d’una mina d’aigua no potable.

Després d’un mandat sense grans errors per part del govern, la piscina d’onades ha donat ales a l’oposició i ha aproximat les posicions de l’esquerra a l’esquerra del PSC, dins i fora del consistori (ERC, Crida, En Comú Podem, més altres grups i moviments socials). No està gens clar què votarà Marta Morell, abans de Podem ara del nou partit Sentim Sabadell, ni si trencarà la unitat del seu propi govern en un dels punts que porten al plenari. No es pot descartar. En tot cas, però, l’aprovació sembla propera a través dels 10 vots socialistes, els més que possibles tres de Junts (que han coquetejat amb l’abstenció) i la probable abstenció de Ciutadans. Per descomptat cal comptar amb el contrari dels set regidors d’ERC i tres de la Crida.

Un camí llarg per endavant

Un cop aprovat el plec, si s’aprova aquest dimarts, s’obrirà un període d’al·legacions. Tan sols serà el primer del camí. Cal vaticinar que tots els tràmits seran lents perquè l’oposició activa al projecte està mobilitzada. Tot un camí ple de pedres per a un projecte que es va presentar 14 mesos abans de les municipals i que sens dubte serà cavall de batalla electoral.

Segons el primer calendari, presentat al març per Farrés i Quinoa, els tràmits han d’acabar a finals d’aquest any i les obres haurien de començar a principis de l’any 2023 per acabar un any i mig més tard, és a dir, al segon semestre de l’any 2024.

Foto portada: simulació de l’anella esportiva de Sant Oleguer, amb la piscina d’onades a l’esquerra i a la seva esquerra, el riu Ripoll. Autor: cedida.

Comments are closed.