El PP, contra el procés de preinscripció escolar

Des del Partit Popular de Sabadell, la secretària general de la formació, Cuca Santos, critica el procés de matriculació a les escoles perquè considera que no atorga llibertat als pares per escollir el centre formatiu que desitgen per als seus fills i, a més, creu que fomenta la desigualtat entre barris.

Per Santos, la problemàtica es troba en el fet que, cada any, hi ha centres educatius que no arriben a cobrir les places, perquè, segons considera, són escoles que han guanyat mala fama, i, en canvi, hi ha centres que reben més sol·licituds de les que poden oferir, el que significa que al final del procés de matriculació hi ha gent que es queda sense l’escola que vol.

“Hi ha escoles públiques al Centre, Creu Alta i Can Llong que són les més demandades i on els pares no troben plaça i, d’altra banda, escoles a Torre-romeu, Can Puiggenner o La Plana del Pintor on molts pares no volen escolaritzar els seus fills i decideixen matricular-los a escoles concertades”, exposa Santos.

Des del Partit Popular consideren que aquesta situació es dóna, principalment, arran de la política d’habitatge protegit realitzada per l’Ajuntament, ja que creuen que aquesta ha concentrat en els mateixos barris a persones immigrants que necessiten reforç, el que, consideren també, dificulta el progrés dels alumnes, fet que fa que molts pares no matriculen als seus fills a aquestes escoles.

“La desastrosa política d’habitatge concentra en uns espais els pisos que propicien la creació de guetos, barris estigmatitzats per la major conflictivitat i la proliferació de col·lectius desfavorits. Aquesta realitat social es trasllada a les escoles, on els alumnes immigrants desconeixen l’idioma, ho que suposa un hàndicap en el progrés escolar de la classe. Aquestes escoles es converteixen en vertaderes fàbriques de fracàs escolar, pel que molts pares les descarten per la seva mala fama”, assegura Santos.

Aquest fet, considera el PP, fa que l’única opció per a aquestes famílies que no volen matricular als seus fills a l’escola pública del seu barri, sigui l’escola concertada, el que suposa un esforç econòmic per a aquestes famílies.

“Aquesta situació s’inverteix a les escoles públiques dels barris amb major estatus socioeconòmic, on la matriculació dels alumnes de sectors desfavorits és menor i les taxes d’èxit escolar molt més altes. Vivim en bombolles progres on, en funció del barri en què visquis, varien les teves expectatives d’èxit escolar i professional”, considera Santos.

El Partit Popular aposta per determinar el districte únic per garantir la llibertat dels pares a l’hora d’escollir el centre educatiu de formació. Així mateix, volen treballar per la integració de la població emigrant i amb problemes d’exclusió social intentant repartir a aquests alumnes de manera equitativa per tota la xarxa escolar. És per això, que creuen oportuna la creació d’un servei d’autobús escolar gratuït, per part de l’Ajuntament, per ajudar als estudiants a traslladar-se a altres barris.

Alhora, demanen a la Conselleria d’Educació que incrementi la inversió en professorat especialitzat per crear aules de suport i reforç enfocades a alumnes amb problemes per integrar-se.

Foto portada: alumnes anant de camí al primer dia de classe, a l’escola Ribatallada, a La Creu Alta. Autor: R.Benet.

Comments are closed.