Foto portada. Marta Morell, Marta Farrés i Lluis Matas. Autora: Gemma Vives.

El tercer pressupost Farrés pujarà un 8%

  • PSC, Morell i Junts pacten per tercera vegada consecutiva el pressupost municipal, que s’aprovarà dilluns.
  • Junts votarà a favor a canvi de la reforma de forma integral la plaça del Treball i l’Oficina de Turisme a la Casa Duran.

El govern municipal sotmetrà a votació el proper dilluns la seva proposta de pressupost municipal per a l’any 2022. Té l’aprovació garantida amb els vots del PSC, Junts per Sabadell (que hi donarà suport per tercera vegada consecutiva) i la tinenta d’alcaldessa Marta Morell. Els comptes ascendeixen a 252,6 milions d’euros i s’enfilen un 8 per cent més que l’any anterior. Les inversions arribaran a 26 milions d’euros.

La presentanció ha estat tripartita, des del Teatre Principal, i molt benvinguda per l’alcaldessa, Marta Farrés, qui es felicita del pacte: “un èxit en els temps que corren”. Tres anys al govern i tres pressupostos aprovats. “No és fàcil en la política actual i si no, només cal mirar el que passa a altres administracions”, ha assegurant, mirant de reüll els pressupostos de la Generalitat. Bones paraules per a Marta Morell, sòcia de govern, i per Lluis Matas, qui ha substituït Lourdes Ciuró com a buc insígnia de Junts per Sabadell però lluny de distanciar-se del govern Farrés aprofundeix en el pactisme cada cop que té l’ocasió. “No estem aquí per fer blablabla sinó per transformar la ciutat i no fem més que intentar aplicar el programa electoral que van votar 9.000 sabadellencs”, ha dit Matas, qui en diverses ocasions ha posat en valor la seva operativitat per arribar a acords.

Què en treu Junts per Sabadell del tercer pressupost?

Junts ha afiançat els acords per tercera vegada. L’any 2019 va acordar els números del 2020 a canvi de crear i gestionar dues oficines municipals, amb un assessor juntaire cadascuna, que sortien de les seves prioritats electorals: l’Oficina de la Gran Via i el Programa de Promoció de la Ciutat i Turisme. Al pressupost 2021 van acordar una desena d’obres a llarg i ample de la Gran Via (que encara no han començat però Matas creu que estaran acabades abans de les eleccions: des del carrer Quevedo a crear una plaça al pati de la Casa Duran, la plaça de Mossen Geis, pacificar alguns passos de vianants de la Gran Via…).

De cara al 2022, han acordat altres novetats. Per una banda, crear l’Oficina Municipal de Turisme, que tindrà seu a la Casa Duran, que a més serà la seu de la Capital de la Cultura Catalana 2024, una altra iniciativa de la que fan bandera. Per altra banda, potser la principal novetat, és pactar amb el govern PSC-Morell la reforma integral de la plaça del Treball, epicentre del barri de Gràcia. Hi havia un cert conflicte ja que els pressupostos participats del quatripartit destinaven 100.000 euros a reformar la plaça però es feien curts en opinió del propi veïnat. “Amb això no en teníem ni per plantar arbres”, ha dit Matas. El veïnat tenia un altre projecte, més ambiciós, integral, que costa gairebé mig milió d’euros. És el que es farà ara. “Farem, gràcies a Junts, el que no va saber fer el quatripartit”, ha insistit Matas.

Morell: s’afiança el canvi

La tinenta d’alcaldessa Marta Morell (exPodem) ha assegurat que els tercers comptes del seu govern consoliden les prioritats del “Pacte de la Concòrdia”, és a dir, l’acord Marta Farrés – Marta Morell o PSC – Podem de juny de 2019. “És un pressupost per garantir que els compromisos del govern s’executen: inversió als barris i reforçar els serveis socials”, ha insistit. Morell ha destacat que entre 2019 i 2022 el pressupost haurà crescut en 28 milions, més d’un 12 per cent.

Els grans números

Segons la proposta de pressupost, que han presentat Farrés, Morell, Matas però també la tinenta d’alcaldessa d’Economia, Montse González, el pressupost s’enfila fins els 252,6 milions, gairebé 20 milions més que l’any anterior. Això és un 8 per cent més. La pressió fiscal municipal pujarà prop d’un 4 per cent, segons es va aprovar a les ordenances fiscals, però hi haurà més transferències, sobretot de l’Estat, i romanents de tresoreria d’anys anteriors. La suspensió de l’anomenada llei Montoro donarà més oxígen de nou als ajuntaments a l’hora de gastar.

L’Ajuntament destaca, pel que fa a la despesa ordinària, que pujarà un milió d’euros la partida de manteniments de ferms i voreres, més de mig milió el manteniment d’equipaments i 300.000 euros el manteniment de Parcs i Jardins. Acció Social augmentarà el seu pressupost gairebé en 800.000 euros.

Modern family

Matas ha assegurat que la negociació ha estat complexa però “el final és molt bo”. “Com un part que ha tingut un bon final. Un fill que ha nascut sa i que té dues mares [Farrés i Morell] i un pare [Matas]. A sobre no tots vivim junts. Som una família moderna i estem per aportar. Modern family“. Seguint la broma, Farrés ha assegurat que “les famílies modernes funcionen i això funciona. Quan funcionem som imparables. Tan de bo s’hi sumés algú més”, ha assegurat.

Segueix iSabadell a Telegram!

Segueix iSabadell a Telegram i rebràs les notícies més rellevants directament al teu dispositiu. Fes-ho AQUÍ.

Foto portada. Marta Morell, Marta Farrés i Lluis Matas. Autora: Gemma Vives.