Comença la campanya electoral del 14-F: eleccions incertes en temps de pandèmia

Comença la campanya electoral més estranya de la història. No només per la pandèmia, i per les restriccions, sinó perquè ni tan sols és del tot segur que se celebrin el 14 de febrer. Sigui com sigui, i a expenses del TSJC, els partits han avançat el seu tradicional acte de presentació de llistes o penjada de cartells ja que a les 10 de la nit entra en vigor el toc de queda.

Hi haurà finalment votacions el 14 de febrer? Quina participació hi haurà? S’haurien d’haver suspès les eleccions? Com es farà la campanya electoral? Hi ha prou seguretat als col·legis electorals? S’han pres totes les mesures per promocionar el vot per correu? Preguntes sense resposta i interrogant rere interrogant que se succeeixen davant una campanya electoral insòlita: arriba després de la inhabilitació del president de la Generalitat, sense marge legal per dilatar-se gaire més, entre cops de colze dels socis de govern, amb toc de queda, confinament municipal i molts i molts dubtes.

Malgrat tot, la ‘festa de la democràcia’ no s’atura i el show de les maquinàries electorals ha començat aquest dijous, una mica abans de l’habitual a causa del toc de queda. Així ha arrencat la campanya a Sabadell partit a partit (de major a menor representació en les darreres eleccions autonòmiques a Sabadell)

García (Cs): ni procés ni tripartit

Ciutadans, que va guanyar les eleccions de desembre de 2017 a Catalunya i també a Sabadell, ha arrencat la campanya a la plaça de la Concòrdia. El seu diputat i candidat a la reelecció Joan García ha mantingut que “Catalunya no es pot permetre quatre anys més de procés ni un tercer tripartit d’ERC amb el suport del PSC”. El partit taronja espera convèncer els socialistes per formar un govern constitucionalista a Catalunya amb una “nova etapa amb un Govern moderat”. “El PSC haurà d’escollir si vol un govern constitucionalista o reeditar un nou tripartit i obrir una nova etapa de procés que ja hem vist on ens porta. Nosaltres explicarem les propostes i convidarem al govern al PSC i altres forces que puguin sumar-se com el PP”.

Els candidats de Cs Sergio Salcedo, Laura Casado i Joan García, a la Concòrdia. Autor: J.d.A.
Els candidats de Cs Sergio Salcedo, Laura Casado i Joan García, a la Concòrdia. Autor: J.d.A.

El partit taronja no farà actes presencials durant la campanya, tot i que faran atencions a mitjans i reunions amb entitats, però sense cap tipus de mítings. Respecte la possible baixa participació, García considera que “preocupa” sempre. En el seu cas, a més, els millors resultats han anat associats a la major participació però pensa que “aquesta vegada no podem fer aquesta relació perquè situació és tan complexa que no permet fer vaticinis”.

Fernàndez (ERC): els republicans, “l’eina més útil”

Esquerra Republicana aspira a guanyar les eleccions al Parlament per primer cop des de la Segona República. La seva proposta de govern és un govern de via àmplia: ERC i Junts per Catalunya però també la CUP, En Comú Podem o el PDeCat. En resum, tots els que són sobiranistes: “la via més àmplia possible”. El seu candidat vallesà, Juli Fernàndez, ha assegurat des del conegut com a ‘Mur de la llibertat’ al barri de Gràcia que “ERC és l’eina més útil per afrontar l’emergència sanitària, la recuperació econòmica i social i per abordar l’autodeterminació i l’amnistia per guanyar la independència”.

ERC. Autor: David B.
Penjada de cartells d’ERC, al barri de Gràcia. Autor: David B.

L’exalcalde, ara delegat del Govern de la Generalitat a Barcelona, assegura que l’espai metropolità és “clau” per l’avenç de l’independentisme: “cada cop hem de ser més per construir una República de tots i totes. A Sabadell ens juguem la victòria, que hi hagi un partit com Esquerra Republicana que, des de l’esquerra i l’honestedat, lideri el proper govern”.

Ciuró (Junts): “no ens fan por les urnes; fem por a Madrid”

Junts per Catalunya ha presentat els seus candidats vallesans amb tots els pesos pesats a la seva disposició: els tres consellers vallesans del Govern (els tres de Sant Cugat: Damià Calvet, Jordi Puigneró i Àngels Ponsa). I pes en la presentació per a la sabadellenca Lourdes Ciuró, la portaveu municipal de Junts per Sabadell i candidata número 20. “Serà la campanya de la pandèmia però els catalans ens ho juguem tot a les urnes i han de tenir molta participació. Som aquells a qui no fan por les urnes i fem por a Madrid. Saben que el nostre compromís amb l’1 d’octubre és insubornable”.

Junts inici campanya. Autor: David B.
L’equip de Junts per Catalunya, a la plaça del Mercat. Autor: David B.

El conseller de Polítiques Digitals, Jordi Puigneró, ha assegurat que “caldrà aixecar el país” després de la pandèmia. “Hem estat un país industrial i ara ens toca ser un país digital”, ha afegit. “El pal de paller del país és la cultura i la llengua, sobretot en un estat que no ens juga gens a favor”, ha dit Ponsa, reclamant un Estatut de l’Artista i comprometent-se a arribar a un 2 per cent del pressupost català per a cultura. Per la seva part, Calvet ha assegurat que les eleccions “no les hem convocat sinó que ens les han convocat” inhabilitant Torra: “som els fills de l’1 d’octubre, els que vam néixer a partir de l’1 d’octubre, el 27 d’octubre, la repressió i la injustícia. Però som una força de govern, un govern condicionat per un estat que des de molts punts de vista en condiciona de forma que no podem desenvolupar el nostre model de país”.

PSC: una “nova etapa de reconciliació”

Els socialistes volen recuperar la Generalitat de Catalunya i aposten pel ja exministre de Sanitat Salvador Illa com a candidat. Asseguren que cal passar pàgina al procés amb un govern de “reconciliació entre catalans”. La seva aposta és clara, diu el diputat sabadellenc Pol Gibert. La mateixa fórmula que al govern central, a Barcelona (o Sabadell): un govern de coalició entre els socialistes i En Comú Podem. El PSC ha arrencat a la plaça del Pi, a Ca n’Oriac, amb presència de l’alcaldessa de Sabadell, Marta Farrés, entre altres militants. No faran mítings presencials.

Els socialistes, a Ca n'Oriac. Autor: Alba García.
Els socialistes, a Ca n’Oriac. Autor: Alba García.

“Ens abocarem a defensar un nou moment, una nova etapa amb un govern que posi per endavant un nou temps, deixi enrere els 10 anys de decadència, aposti per la reconciliació entre catalans i la reconstrucció del país. Un moment molt oportú perquè ens juguem els fons europeus i és una oportunitat. El Govern de Catalunya no hi és en aquest debat i volem que hi sigui”, ha dit Gibert, qui reclama la reobertura del consultori de Poblenou o inversions industrials.

En Comú Podem, pel “canvi”

El candidat sabadellenc d’En Comú Podem Edu Navarro ha definit la campanya com “atípica” a causa de la Covid-19, les restriccions “sanitàries i de seguretat fonamentals”. Destaquen que Catalunya ha arribat a un escenari a causa del “desgovern” dels partits que han governat el país i que el país mereix un “canvi”. “No podem continuar amb aquest desgovern, picabaralles internes i una gestió nefasta de la pandèmia. Cal un canvi per la ciutadania”, ha dit Navarro. La coalició d’esquerres posa sobre la taula blindar la sanitat pública perquè és una “garantia” per lluitar contra la pandèmia. Per altra banda, l’ocupació. “La pandèmia ha afectat a molts sectors, hosteleria, comerç i altres sectors i cal posar de relleu les mancances amb mesures insuficients per fer front a la pandèmia a la vegada que hi ha un procés de desindustrialització accelerada a Italco, Nissan o Continental.

Edu Navarro i Joan Mena, amb membres de la candidatura. Autor: David B.

Per la seva part, el portaveu nacional de Catalunya en Comú i diputat d’Unides Podem al Congrés, Joan Mena, ha assegurat que cal un govern per “reconduir” la sanitat i l’economia catalana, molt colpejada per la pandèmia. Aposten per un govern d’esquerres, ERC inclosa: “totes les forces d’esquerres ens hem d’entendre: el Partit Socialista, En Comú Podem i ERC. Després de les eleccions veurem la forma”.

El PDeCAT, a treure representació 

Primeres eleccions en solitari per al Partit Democràta Europeu Català després de la trencadissa amb els puigdemontistes de Junts per Catalunya. El PDeCAT, liderat per l’exconsellera Àngels Chacón però amb la implicació de l’expresident Artur Mas o pesos pesats de l’antiga Convergència com Andreu Mas-Colell i un bon grapat d’alcaldes, aspiren a ser decisius en el proper Parlament.

Dirigents i simpatitzants del PDeCAT. Autor: cedida.
Dirigents i simpatitzants del PDeCAT. Autor: cedida.

Les enquestes els donen algunes opcions de tenir representació. Si la participació fos baixa, com s’està pronosticant, els podria afavorir. El principal sabadellenc a les llistes serà l’exportaveu de CiU entre 2007 i 2019, Carles Rossinyol.

La CUP arrenca demà

La Candidatura d’Unitat Popular no ha celebrat acte d’inici de campanya. Ho farà aquest divendres, a les 19 hores a la plaça de les Dones del Tèxtil (antiga plaça Marcet). El sabadellenc Xavier Pallicer, advocat del col·lectiu Alerta Solidària, és el número 4 a les llistes. També hi ha l’exalcalde Maties Serracant, entre altres sabadellencs. La CUP va obtenir quatre diputats l’any 2017 i totes les enquestes pronostiquen un increment de representanció.

El PP, sense acte d’inici a Sabadell

El Partit Popular ha arrencat la campanya amb un acte telemàtic des de Barcelona. La seva militància a Sabadell no ha dut a terme el tradicional acte d’inici de campanya.

Segueix-nos a Telegram:

  • Segueix iSabadell a Telegram clicant el bannèr o AQUÍ.
Segueix iSabadell a Telegram clicant al banner.

Aquesta informació s’anirà ampliant a mesura que els partits vagin celebrant els seus actes.

Comments are closed.