Foto portada: desinfecció d’una mesa electoral a l’IES Jonqueres. Autora: Alba García.

Crònica a peu de carrer d’unes eleccions pandèmiques: “hi ha més risc de contagi al súper”

  • A la una de migdia, el percentatge de participació era del 23 per cent; gairebé 13 punts menys que l’última vegada. 
  • La franja reservada pels infectats de Covid-19, de set a vuit del vespre, genera intranquil·litat i desconfiança.

Ha arribat el polèmic 14-F i els sabadellencs han sortit a votar. A la tensió pels resultats electorals, la jornada d’aquest diumenge ha estat marcada per la por al virus i pel malhumor popular. Fa un mes, les autoritats sanitàries recomanaven no celebrar aquests comicis, però, en la darrera setmana, tots els aspirants a la presidència del Parlament han animat a fer el contrari. Això ha molestat a molts ciutadans perquè, tenint en compte la situació epidemiològica, senten que no hi ha hagut cap mena d’organització per un acte tan multitudinari com el d’avui.

Les votacions han començat amb el ritme previst en la seixantena de col·legis electorals de Sabadell. Els veïns han anat als pavellons, escoles i instituts amb mascareta, paraigua i el vot ja preparat, els tres principals punts clau del 14-F. Aquestes no han sigut les úniques anomalies dels comicis d’enguany: a l’exterior dels centres hi ha diferents fileres per fer cua, corresponents a les múltiples meses de votació. Una d’elles està reservada pels col·lectius vulnerables o de major risc, com les persones grans o amb problemes de salut.

Un veí que ha anat a Cal Balsach per entregar el seu vot, s’ha sorprès positivament: “No em pensava pas que em sentiria tan segur. És cert que hi ha cua, però són a l’exterior i avui tothom va més protegit que mai; per tant, en certa manera, hi hauria més risc de contagi en anar a comprar en un supermercat, per exemple” diu Jordi Asla.

A dins dels centres, els membres de la mesa havien d’anar amb una mascareta FFP2 i una pantalla facial. Prèviament, també s’han sotmès a un test d’antigens per confirmar que no eren positius asimptomàtics i, al vespre, incrementaran la protecció amb Equips de Protecció Individuals (EPIs). Tot plegat també ha contribuït a generar certa sensació de seguretat per als qui han d’estar en continu contacte amb persones que no són de la seva bombolla, sinó que són absolutament desconegudes.

“Ara no tinc por al virus. Anem protegits i els qui vénen a votar, també. De set a vuit, però, sí que em fa més respecte perquè estarem en contacte amb un positiu, directament, i això no és coherent amb les mesures anticovid. Hem de fer videotrucades amb amics i familiars, però hem d’estar cara a cara amb un simptomàtic?” qüestiona Jordi Muñoz, un membre de la mesa B a Can Balsach.

La majoria de membres, i suplents, no tenen por del 14-F. L’Enia Ardid, una noia de 18 anys que a les vuit del matí ja estava asseguda a una mesa de l’Estruch, explica que ha acceptat ocupar aquest càrrec com un gest solidari:

“Vaig passar la Covid-19 fa dos mesos i encara tinc anticossos. Per això prefereixo ser jo qui estigui aquí avui que no pas algú que visqui amb persones de risc” reconeix Ardid.

Aquest és el cas de la Bárbara Fernández i la Yolanda Moreno. Fernández lamenta que “no surto de casa per no posar en risc a la seva mare, però avui les dues hagin d’estar votant a l’IES Jonqueres en plena pandèmia”. Moreno cuida d’una persona dependent, major de 80 anys i encara per vacunar contra la Covid-19. La sabadellenca assegura que “tenen por de contagiar-se i de les conseqüències que puguin comportar aquestes eleccions”. Les dues reconeixen que haurien preferit celebrar les eleccions a l’estiu, amb uns millors indicadors epidemiològics, i que no han optat per la via telemàtica o l’alternativa de Correus perquè no sabien com fer-ho.

La (des)organització del 14-F

Cada col·legi electoral està coordinat per una o dues persones, en funció del volum de persones que pugui acollir. Els gestors són els encarregats de supervisar que tothom segueix les mesures de seguretat i, en alguns casos, reconduir als veïns que s’han equivocat de mesa. Tot i que l’Ajuntament ha convocat múltiples reunions en les darreres dues setmanes per explicar-los el protocol a seguir, la coordinadora de l’Estruch, Clàudia Vallès, considera que són molt pocs pel volum de persones que han de controlar:

“Hem de vigilar que tothom porti la mascareta ben posada, es posi gel hidroalcohòlic, entrin i surtin per les portes correctes, no es quedin parlant davant dels col·legis, respectin la distància a la cua… A més, també hem de garantir que els membres de les meses estiguin ben protegits en tot moment” descriu Vallès.

Per ella, la franja de “malalts Covid” també serà la més dura; especialment perquè a diferència dels presidents i vocals de les meses, els gestors no duran Equips de Protecció Individuals (EPIs). A banda de la qüestió sanitària, també hi ha qui pensa que el 14-F ha estat mal organitzat des del principi i que això afectarà els resultats. Un dels qui ho veu des d’aquesta òptica és Joan Carles Burgues, sabadellenc i suplent d’un president de mesa: “S’han fet coses molt malament. La primera: convocar les eleccions en plena pandèmia; la segona, aquest ball entre l’ara sí i l’ara no fins a últim moment. La incertesa frena la participació electoral perquè no sabem què ni com hem de votar”.

Foto portada: desinfecció d’una mesa electoral a l’IES Jonqueres. Autora: Alba García. 

Comments are closed.