Rull (Junts x Cat): “Recuperarem la llibertat plena quan recuperem la llibertat col·lectiva”

  • Canadell recupera l’unilateralisme: la república arribarà amb un referèndum consensuat o per la via unilateral. 
  • Dures crítiques d’Artadi a ERC per la gestió de la pandèmia i a Illa, “un tiu apparatchik que l’havien fet fora del govern de Montilla”.

Protagonisme de l’exconseller Josep Rull, ara en tercer grau penitenciari, al míting de Junts per Catalunya aquest vespre a l’Espai Cultura de Sabadell davant una cinquantena de persones per les restriccions de la pandèmia. Els dirigents de Junts es presenten com única garantia de govern independentista entre crítiques a ERC, PSC o Comuns i de seguir confrontant amb l’Estat.

El terrassenc ha tancat l’acte de Junts per Catalunya, 48 hores després de sortir en tercer grau de la presó de Lledoners i després d’un míting a Reus divendres i un altre a Barcelona dissabte. Fill de mare sabadellenca, ha assegurat que “m’emociona ser a Sabadell i adreçar-vos unes paraules”.

“Ara espremem cada segon de llibertat perquè la valorem com pocs però no aspirem a recuperar la llibertat individual. Estic condemnat fins el 2028. Recuperarem la llibertat plena quan recuperem la llibertat col·lectiva, siguem lliures i no hi hagi cap tribunal que condemni a presó o aboqui a l’exili ningú simplement per lluitar pels seus ideals”.

Repassant la seva gestió, Rull s’ha mostrat especialment satisfet d’inaugurar les noves estacions dels FGC a Sabadell mentre era conseller i ha assegurat que la diferència entre Rodalies i FGC simbolitza dos models de país. Mentre Rodalies no augmenta la seva xarxa, FGC ho va fer de forma notable fa no gaires anys. Mentre Espanya no té projecte a Catalunya, Catalunya sí té un horitzó: “independència o decadència”, ha reblat.

“El 14 de febrer volem donar un discurs de fermesa, un missatge d’optimisme, coratge i determinació. Ens en sortirem. Ens deien que l’1 d’octubre no votaríem i tanmateix vam votar i vam guanyar. En un país civilitzat la reacció hagués estat el diàleg i el pacte. Aquí va ser la repressió. Però hem après els punts forts i febles del que vam viure. Ara tenim una cartografia del que hi ha. Quan Laura Borràs explica el nostre full de ruta té en compte tot el que hem après: si hi ha unitat som imparables. La debilitat més important: l’Estat espanyol està disposat a tot perquè impedir que ens en puguem sortir. Però o ens resignem o fem un pas endavant”.

Rull es nega a acceptar, després de tres anys de presó, “que ens facin abaratir el somni, de ser lliures, un país normal”. “Que no ens esborrin l’esperança perquè tenim un projecte que hem estat capaços de defensar”, ha finalitzat.

Canadell: “farem la República. Sánchez i Illa han de decidir com”

El número 3 de la llista, Joan Canadell, ha assegurat que s’emmiralla en països del nord d’Europa, “una Catalunya frugal”, com Països Baixos o Bèlgica. “Ells no tenen dèficit fiscal. Amb el 40 per cent d’impostos que paguem i no tornen, no podem tenir el benestar de Dinamarca”, ha afegit. “Només invertint el 50 per cent del dèficit fiscal dels darrers 20 anys en recerca, formació i infraestructures avui tindríem el benestar de Dinamarca. Necessitem ser independents fer el país que tots necessitem”, ha insistit. Davant això, recupera la via unilateral, dissolta aquesta campanya després dels fets de 2017 que van acabar amb 155, presó i exili. “Hi ha dues opcions: referèndum pactat, vinculant i amb mediació internacional. La segona és la via unilateral. Sánchez i Illa han de ser conscient que la decisió és seva. Està a les seves mans perquè nosaltres farem la República”.

Artadi, contra ERC, PSC i Podem 

“El 14-F tot l’independentisme ha d’estar hipermobilitzat”, ha assegurat Elsa Artadi, qui ha acusat que l’única cosa que s’ha buscat amb “el serial” de la convocatòria és que baixi la participació per fer president Illa ja que “només així van fer president Montilla”. Ha defensat que cal un “canvi” i fer les “coses diferents”.

Arribats a aquest punt, Artadi ha alçat el to com ningú contra Esquerra. Entre les lliçons del procés “sabem que la unitat funciona, que plantar cara a l’Estat funciona i en canvi aprovar coses a cambio de nada ni funcionarà ni funcionarà mai”. Tampoc ha funcionat bé la gestió de la pandèmia, on Junts i ERC han compartit govern.

“La gestió de les residències per part de Salut va arribar tard, les ajudes als autònoms van anar tard, el testeig de contactes no es va prou bé, obrir i tancar negocis no funciona, hem de fer servir més la tecnologia i no enviar tothom a casa. I hem de ser molt més exigents a Madrid no aprovant estats d’alarma que no han servit de res a Catalunya”, ha afegit.

També crítiques a Illa. “El van fotre de ministre, a un tiu apparatchik que l’havien fet fora del govern de Montilla perquè no sabia fer bé les coses i ha estat el pitjor ministre de tota Europa. Si Sánchez no tingués el menyspreu a Catalunya no ens l’hauria d’enviat com a candidat. L’efecte Illa serà el defecte Illa”.

En quant als pactes, “només Junts garanteix un govern independentista i només Junts no tindrà En Comú Podem al Govern”. “No han sigut capaços de ni votar la llei d’amnistia i són els de Podem, d’Ada Colau, la pitjor gestió de tots els municipis que l’única cosa que ha fet ha estat pintar carrers. Una ciutat en decadència per culpa de Colau i dels seus”

L’acte ha comptat amb la participació també del conseller de Polítiques Digitals, Jordi Puigneró, i la diputada Aurora Madaula. Obrint l’acte, la portaveu municipal de Junts per Sabadell i candidata número 20 de la llista de Junts per Barcelona, Lourdes Ciuró, qui ha enllaçat l’1-O amb el 14-F: “l’1 d’octubre vam trencar els ous; ara farem la truita sencera”, ha finalitzat.

Acte semipresencial

En l’actual situació de restriccions per la pandèmia, el míting ha estat semipresencial, amb assistència limitada a una cinquantena de persones en una sala de 400, retransmès per Youtube i amb separació física.

Segueix-nos a Telegram:

  • Segueix iSabadell a Telegram clicant el bannèr o AQUÍ.
Segueix iSabadell a Telegram clicant al banner.
Foto portada: Rull, aquest diumenge a l’Espai Cultura. Autor: David B. 

Comments are closed.