Miquel Sàmper. Autora: Alba García.

Sàmper (Junts x Cat): “no podem perdonar la repressió”

El candidat de Junts per Catalunya i actual conseller d’Interior en funcions, Miquel Sàmper, assegura que l’independentisme no pot passar pàgina als fets del 2017. “No podem perdonar la repressió. No pot sortir el senyor Illa dient que hem de passar pàgina. Que vingui a la plaça Vella de Terrassa i li digui a la senyora de Lluis Puig o la senyora i els fills de Josep Rull”. 

Sàmper planteja Junts com els independentistes que no passen pàgina i considera que “la independència és el camí” però afegeix que Junts no només són els del “ser” sinó que “també som els del fer”.

“Tenim els millors consellers. Som capaços de gestionar el país i no vull que quedi en el relat mental que només pensem en la independència. És el millor camí però hem de fer per arribar a ser [independents] i gestionar la pandèmia i la postpandèmia”, ha assegurat en una atenció a mitjans a la plaça de les Dones del Tèxtil, antiga plaça Marcet.

Sàmper ha carregat contra Unidas Podemos i el PSOE, perquè van presentar una proposta de llei per “reunificar” els sistemes d’emergències i bombers d’Espanya. “Nosaltres tenim un sistema propi, basat en dos cossos, Bombers de la Generalitat i de l’ajuntament de Barcelona, integrats en un servei increïble de voluntariat. Un sistema modèlic que ens han plagiat estats”, ha assegurat. Doncs bé, al Congrés tant el PSOE com Unides Podemos han votat contra l’esmena de Junts per mantenir l’estructura actual a Catalunya.

“No em crec que el senyor Illa vulgui coses bones per Catalunya; no pensen en Catalunya sinó en l’Estat espanyol i en recentralitzar com faria el PP. No hi ha diferència sigui el PP, sigui el PSOE o sigui Unidas Podemos, i aquí sí fa pupa”, ha etzibat.

És a dir, que al govern espanyol tant se val barretina vermella que vermella barretina.

Enquestes, la del 14-F

Aquest dijous s’ha publicat una enquesta del Centro de Investigaciones Sociológicas (CIS) sobre el 14-F. Dona guanyador al PSC, seguit d’ERC i Junts retallant distàncies. Sàmper no entra gaire en la projecció: “El CIS juga el paper que vol jugar. El CEO [de la Generalitat] en juga un altre i els partits tenim les nostres enquestes. Estic molt tranquil de la tasca que fem i especialment la nostra candidata”.

Restriccions: “punt d’equilibri”

Aquest dijous s’han presentat les noves mesures per contenir el coronavirus, que entraran en vigor dilluns vinent. Sàmper defensa que es va buscant l’equilibri a mesura que evoluciona la pandèmia. “Sense recursos qualsevol govern està condemnat a fracassar. Si obres molt, el sector sanitari se’t tira a sobre i si fas cas al sector sanitari els sectors econòmics et diuen ‘no podem menjar’. És una realitat. A la primera onada el factor clau va ser el sanitari. A la segona onada el 60 per cent de la gent estava més preocupada pel factor econòmic. A la tercera encara ha pujat més aquesta preocupació i ha sorgit un factor nou: el cansament psicològic o social”. Segons Sàmper, des de fa un parell de setmanes hi ha “agressions” als agents de l’autoritat quan es presenten en festes massives. Així defensa la tímida reobertura com un “punt d’equilibri” per garantir que s’evita el col·lapse hospitalari “descomprimint una mica” els sectors econòmics.

“Però ni molt menys està tot guanyat, ha de venir fred, les vacunes van lentes i hi haurà una quarta onada que arribarà abans de finals de febrer o principis de març. No ho dubteu”.

En relació al cas de la Taser a Sabadell, que va provocar un escàndol fa algunes setmanes, el Síndic de Greuges va quantificar el nombre de descàrregues en sis en un minut i mig i demana un protocol per reduir el màxim de descàrregues autoritzades. “Hem parlat i hem d’adaptar tots els protocols. La revisió en els cossos de seguretat ha de ser constant perquè hem de trobar l’equilibri entre els drets fonamentals i la seguretat. Farem un protocol intern per veure quines han de ser les descàrregues: no és el mateix una persona de 1,95 metres que una noia de 50 o 60 quilos”. Sàmper defensa que l’auditoria a conseqüència dels aldarulls com a protesta de la sentència l’any 2019 és el “pròleg” de l’auditoria constant que s’ha de fer al cos de Mossos d’Esquadra: “hem d’estar en revisió constant”.

Foto portada: Miquel Sàmper, aquest dijous a Sabadell. Autora: Alba García.

Comments are closed.