Comuns Sumar

Comuns Sumar vol més dentistes, psicòlegs, oculistes o fisioterapeutes als CAP

Comuns Sumar vol que els dentistes de l’atenció primària ampliin la seva cartera de serveis més enllà de l’extracció i l’empastat i es comprometen a que el servei sigui gratuït en bona part dels casos. La formació de Jéssica Albiach vol més psicòlegs, oculistes, podòlegs i fisioterapeutes als ambulatoris. “Si ho vam fer possible a la ciutat de Barcelona, per què no es pot fer a tota Catalunya, que és on estan les commetències?”, es pregunta la regidora a Barcelona i diputada provincial, Gemma Tarafa.

La diputada al Parlament i número 6 a les llistes, Núria Lozano, assegura que aquests serveis tenen un “component de classe” important i que cal “garantir el model amb la finalitat de corregir desigualtats i dignificar els nostres barris”. Lozano ha recordat que Catalunya lidera la “privatització” de la sanitat. Pel que fa a les propostes, plantegen que les visites als especialistes no poden anar més de les tres setmanes. Tres mesos en el cas d’operacions. No obstant, el “nucli” del sistema ha de ser l’atenció primària i per tant és on més recursos cal abocar. L’accés al metge de família hauria de ser de 48 hores. “De caràcter presencial”, insisteix Lozano. “Cal destinar més professionals i més recursos econòmics; el 25 per cent del pressupost de sanitat almenys a la primària”. Pel que fa a la pediatria, es mostren en contra del procés de concentració. Cal més inversió en salut mental: el triple de psicòlegs a la primària que fins ara (arribar als 18 per cada 100.000 habitants), especialment destinats a la gent jove, on hi ha dades alarmants. Finalment l’ampliació de la cartera de serveis: ampliació psicològica gratuïta, fisioterapeuta gratuït, odontòleg, oftalmologia, òptica i podologia.

Lozano ha estat acompanyada per l’exdiputat i portaveu de Sabadell En Comú Podem a l’Ajuntament, Joan Mena, a més de la candidata Eva Guerra. Mena ha demanat votar en “clau de defensa de la sanitat pública”. Per la seva part, la regidora a Barcelona Gemma Tarafa, diputada provincial, ha assegurat que la salut “depèn més del codi postal que del codi genètic, és a dir, d’allà on naixem”. Aposta per un sistema sanitari “100 per cent públic, de qualitat i proximitat”. “Les llistes d’espera són insostenibles; la mitjana és de dues setmanes a Sabadell per anar al CAP, entre 6 i 12 mesos per anar a l’especialista”.

Comuns Sumar ha presentat les seves propostes sanitàries des del CAP Can Llong, que va obrir fa un parell d’anys, i tot i que amb una cartera de serveis reduïda (formant part de l’equip del CAP Can Rull i sense pediatra, per exemple).

Foto portada: Eva Guerra, Gemma Tarafa, Núria Lozano, Joan Mena i Tània Caubera, de la Unió Veïnal Can Llong. Autor: cedida.

Leave a Comment