Foto portada: els diputats i candidats Pol Gibert i Eva Candela. Autor: J.d.A.

El PSC es compromet a construir 50.000 habitatges assequibles en set anys

El Partit dels Socialistes de Catalunya es compromet a construir 50.000 habitatges en set anys a Catalunya si govern a la Generalitat i es comprometen a rehabilitar-ne 150.000 en el mateix temps. És la proposta estrella en matèria d’habitatge del PSC, que l’ha presentat aquest dimarts a Sabadell.

“La manca d’habitatge assequible i social és una realitat ja fa massa temps”, assegura la diputada al Parlament Eva Candela.

“Les nostres propostes es basen en incorporar 200.000 habitatges en set anys, 150.000 per la regeneració i rehabilitació d’habitatges ja existents, que en molts casos estan buits, i la construcció de 50.000 habitatges nous”.

La diputada manté que caldrà fer-los des de l’administració però “qui pensi que l’administració sola s’en sortirà s’equivoca. Caldrà molta col·laboració privada, atorgant drets de superfície de solars, fent que el privat els construeixi i els tinguin en lloguer i que al cap de 75 anys retornin a l’administració, que mai s’hauria de desprendre del sòl públic”. També volen incidir molt en l’habitatge buit. “S’ha legislat molt però no s’està fent una feina contundent de l’Agència Catalana d’Habitatge de seguir i inspeccionar els habitatges buits”, insisteix. Aposten també per l’habitatge “dotacional” per la gent gran o per les persones amb discapacitat. Finalment, una aposta per incrementar el part públic d’habitatge social per “reduir les llistes d’espera de les meses d’emergència”.

Incentius a propietaris per incrementar l’oferta de lloguer

Els socialistes consideren que cal desplegar tota la llei estatal d’habitatge, del qual només Catalunya ha demanat activar les zones tensionades. Candela assegura que cal millorar molt la comunicació. En relació a la contenció de preus del lloguer, creu que cal garantir la seguretat jurídica i seduir més també els promotors i propietaris. “Necessiten saber amb claredat quines són les regles del joc i que la norma s’allargui en el temps fins que es comencin a veure els resultats”, insisteix. Candela obre la porta a incentius fiscals per als tenidors per posar els pisos al mercat.

Leave a Comment