La cursa electoral ha començat de nou. Dues setmanes després de les eleccions autonòmiques, els partits tornen a agafar les escales per penjar cartells i els micròfons per parlar en públic. Ara toca Europa. Les eleccions europees del proper 9 de juny renovaran l’Eurocambra, que té 750 diputats, dels quals 59 s’escullen a Espanya. La campanya ha començat a foc lent a Sabadell. Només tres formacions van preparar actes públics: el Partit dels Socialistes, ERC i Comuns Sumar.
Els socialistes van arrencar des del parc de Catalunya, amb el primer secretari comarcal i diputat al Congrès Paco Aranda, i el primer secretari del PSC a Sabadell, diputat al Parlament i tinent d’alcaldessa Pol Gibert, a més d’altres regidors i militants.
“De la mà del president Pedro Sánchez hem recuperat el nostre lloc a Europa, sent soci fiable i liderant la resposta als desafiaments que la COVID o la guerra a Ucraïna han provocat al nostre continent”, ha assegurat Gibert.
Per la seva part, ERC ha començat la cursa electoral des del Racó del Campanar, amb el diputat Juli Fernàndez i el president de la secció local, Roger Vilaret, entre altres.
“Ens juguem les retallades del futur perquè el Parlament Europeu és qui ens marcarà el sostre de dèficit, ens juguem el futur de la pagesia perquè les polítiques agràries es decideixen a Europa i també ens juguem com afrontarem en els pròxims anys el canvi climàtic”, ha assegurat Vilaret.
Els republicans van a Europa en coalició amb EH Bildu, el Bloc Nacionalista Gallec (BNG) i Més Balears. Per la seva part, Comuns Sumar ha arrencat des de la plaça de Jaume Viladoms, a La Creu Alta. El portaveu de Sabadell En Comú Podem a l’Ajuntament, Joan Mena, ha assegurat que la seva és la candidatura pacifista i contra la guerra en una Europa que s’està tornant més bel·licista.
“Des de l’esquerra sempre hem defensat la pau al nostre país, i en el context de la guerra d’Ucraïna, en el continent europeu, perquè cada euro que va es destina a tancs i maquinària de guerra, és un euro menys que es destina en els serveis públics com educació, sanitat o pensions”.
Cal recordar que en aquestes eleccions Podem es presenta pel seu cantó, amb l’exministra d’Igualtat, Irene Montero. Pel que fa a Junts, liderats per Toni Comín, hi ha dos sabadellens a les llistes, Alistair Spearing i Lídia Busom. En llocs simbòlics, això sí. El Partit Popular té en Dolors Montserrat la seva candidata i Vox, a Jorge Buxadé,m del sector més dur. Ciutadans porta Jordi Cañas de número 1 en que pot ser l’últim ball del partit taronja. Militants de l’extint PDeCAT com David Bonvehí hi concorren amb el PNB, Coalició Canària i altres amb la Coalició per a una Europa Solidària (CEUS).
Quins resultats va haver-hi fa cinc anys?
Les eleccions europees se celebren cada cinc anys. Les darreres van coincidir amb les municipales de maig de 2019, les primeres que va guanyar Marta Farrés a Sabadell. La participació va ser del 62,21 per cent, molt alta per la coincidència amb municipals i per l’anomenat ‘efecte Puigdemont’, que va arrossegar bona part de les bases independentistes a les urnes.
A Sabadell les va guanyar el PSC, amb 26.364 vots. Junts va tenir 23.039 vots. En tercer lloc, va quedar ERC, amb 18.384. En quarta posició Catalunya en Comú – Podem, amb 9.482 vots i en cinquena Ciutadans, amb 9.156.
Foto portada: actes o candidats del PSC, ERC, Junts i Comuns Sumar.