Sumar reivindica el seu paper al govern de coalició a les portes d’unes eleccions europees en què el continent es disputa “tornar al neoliberalisme i les polítiques d’austeritat”. La formació ha celebrat el seu acte central a la plaça del Pi de Ca n’Oriac, on la vicepresidenta Yolanda Díaz ha fet una crida a la mobilització de la classe treballadora del país: “Sabem que Feijóo es pren les europees com una segona volta, hem de tornar a donar-li una rebolcada democràtica”, ha declarat.
Al llarg de la seva intervenció, Díaz ha remarcat la importància dels propers comicis per continuar avançant en les polítiques socials. També per fer front al creixement de la dreta i la ultradreta, que considera que ha plantejat les eleccions com un plebiscit. “Hem fet molt, però encara queda mot per fer”, ha assegurat. En aquest sentit, ha posat en valor mesures com els ERTE, que “van salvar 3 milions de treballadors i 550.000 empreses”, i ha demanat més força a les urnes per pressionar el PSOE dins de l’executiu.
“Vosaltres creieu que si no fos Sumar al govern s’hagués eliminat el Premi Nacional a la Tauromàquia? Creieu que s’hagués apujat un 54 per cent el salari mínim? Que s’haguessin posat impostos a la banca i a les grans fortunes? Que s’hagués fet una reforma laboral que per primera vegada millora els drets de les persones treballadores?”, ha qüestionat.
De cara al futur, la líder de Sumar advoca per blindar el dret a l’avort a la Constitució Espanyola, com s’ha fet a França, i per reduir la jornada laboral de 40 hores sense rebaixar els sous. “Aquesta serà la legislatura del temps de vida, la legislatura en la qual modificarem els controls horaris perquè les hores extres irregulars siguin penalitzades al nostre país”, ha avançat entre aplaudiments.

Tot i el teló de fons de les eleccions, l’acte no ha escapat de l’actualitat politica estatal. El ministre de Cultura, Ernest Urtasun, ha centrat bona part del seu discurs en el reconeixement diplomàtic de Palestina, prometent que “no deixarem d’exigir l’embargament d’armes a Israel i que Netanyahu rendeixi comptes davant dels tribunals”, així com en l’aprovació de la llei d’amnistia al Congrés.
“Aquests dies es ven l’amnistia com una espècie de concessió, però realment és la confirmació d’un projecte de convivència compartit del qual estem molt orgullosos”, sosté Urtasun.
En la mateixa línia ha intervingut minuts després Jaume Asens, candidat dels Comuns, que s’ha compromès a lluitar per l’oficialitat del català a la Unió Europea. “És una anomalia democràtica que una llengua amb 10 milions de parlants a Europa no estigui reconeguda com a llengua oficial”, ha dit. Per la seva banda, la cap de llista, Estrella Galán, ha posat sobre la taula la necessitat de “derogar el pacte migratori europeu, que té efectes devastadors no només per a les persones, sinó també per als països”.

En clau local, Joan Mena, portaveu de la formació a Sabadell, ha obert el míting amb un emotiu record a Francisco Morales, històric president de l’Associació de Veïns de Ca n’Oriac i primer tinent d’alcalde d’Antoni Farrés, que va morir aquest mes de maig als 85 anys. “És la primera vegada que fem un acte a la plaça del pi de Ca n’Oriac i a les primeres fileres no tenim un referent com ell”, ha dit.
Foto de portada: Yolanda Díaz, a la plaça del Pi. Autor: David Jiménez.