Fernàndez (ERC): “els governs diversos són bons però cal força per liderar-los”

  • Fernàndez sosté que el govern ha posat la ciutat al dia des de l’any 2015.
  • Tardà: primer diàleg i negociació; tal vegada desobediència de nou. 

L’alcaldable d’Esquerra Republicana, Juli Fernàndez, demana força per liderar el proper govern municipal, que serà de nou “divers”. “Els governs diversos són bons però cal força per liderar-los”, assegura. Més de 300 persones han omplert l’amfiteatre dels Jardinets, en un assolellat migdia. 

“Els governs diversos són bons perquè ajunten gent de molt tipus. Però és important que tinguem forces que siguin capaces de liderar aquests governs diversos des d’una posició forta i amb gran majoria. Aquí hi col·loco Esquerra. Tinc ganes de tornar a fer d’alcalde i destinar-hi hores i hores”, ha assegurat Fernàndez. Els ajuntaments “republicans” són clau per consolidar la República catalana. “És clau que el màxim de ciutats metropolitanes tinguin governs republicans al costat de les llibertats, els drets de la gent, la denúncia de la vulneració de drets amb els presos”.

El govern ha complert

Fernàndez ha presentat les seves credencials aquest migdia fent un balanç positiu de l’actual govern a la ciutat, del que va ser alcalde entre els estius de 2015 i 2017. Creu que els compromisos que es van prendre fa quatre anys ara són una “realitat”. Per exemple, el soterrament dels Ferrocarrils a Gràcia i Can Feu. “Fa tres anys la majoria quan dèiem que faríem que passés ens mirava i deia: ‘són bona gent i ho intentaran però ja veurem sí passa’. I ara és una realitat que permetrà transformar l’entrada de Sabadell, que tinguem un espai d’oportunitat nou i que en els propers anys caldrà desplegar. Un espai que entrarà el verd cap a la ciutat. Un espai equiparable a l’Eix Macià fa 30 anys”.

Juli Fernàndez, durant l'acte. Autor: David B.
Juli Fernàndez, durant l’acte. Autor: David B.

Un segon projecte esmentat és la connexió de la carretera de Castellar amb la C-58 i la transformació de la Gran Via i el riu Ripoll. “Un altre espai de transformació que té elements clau com l’Artextil [comprada parcialment fa uns mesos], la caserna [segueix en litigi amb el Ministeri], la UAB, l’ESDI. Tercer projecte esmentat: al Parc del Nord. També el Parc de les Aigües a Can Llong, l’institut, l’escola Virolet, el CAP de Can Llong: “dotar de serveis un barri que no en tenia”. Tots aquests projectes estan en camí de fer-se. “No són idees, no són ocurrències. Passaran”, diu. La meitat de la flota de la TUS s’haurà renovat l’any vinent: “quan vam arribar feia nou anys que no es comprava cap autobús”.

“Tenim 155 projectes engegats. No és una provocació. És un 155 constructiu que obre camins de transformació, realitats, a Sabadell. Quan vam arribar no n’hi havia cap. Cap. I si no tens cap projecte per desenvolupar és difícil que passi res”.

“Tots podríem parlar dels forats que tenim a la porta de casa. Hi hem dedicat grans quantitats econòmiques però la màgia no existeix i, si durant molt anys s’ha dedicat molt poc a manteniments, ara, durant anys, cal fer aportacions extraordinàries per recuperar allò que s’ha degradat. Després de quatre anys tenim pla de poda, de manteniment, de clavegueram, d’enllumenat i això porta temps”, ha seguit. “Sabadell ha deixat de ser notícia per la corrupció i ha passat a ser-ho per la defensa dels drets socials”, argumenta en relació a les sancions a les energètiques: “els ajuntaments servim per això: som l’eina del poder de la gent normal”. Per tot plegat formula el que ha anomenat “realisme ambiciós”: ni pessimisme que de “tot està tan malament” ni des del “cofoisme”.

En defensa de les inversions on la Generalitat té la competència

“Ens hem posat al davant per construir la residència i quan estem davant d’un col·lapse de les urgències posem diners perquè hi hagi 78 llits més”. Fernàndez ha defensat així les inversions fetes pel govern municipal en competències de la Generalitat:

“Tot això és fer realitat la millora de la vida de la nostra gent, l’única cosa que farà que tots aquells que pensen que els republicans treballem en contra seva vegin que treballem per a tothom i per millorar les condicions de vida de tothom”.

Fernàndez ha estat acompanyat de Joan Tardà, que ara deixa el Congrés després de gairebé 15 anys, ha proclamat el seu republicanisme i defensa la via del diàleg. En relació amb la independència ha assegurat que “el darrer tram serà costerut. Com hem arribat tan lluny, ara tenim presos i exiliats. Què hem de fer ara? Un camí quant més ample millor perquè abans arribarem al cim”. No ser sectaris, no ser dogmàtics, és la seva recomanació. “Ha arribat l’hora que Esquerra lideri el procés perquè som els únics que som enmig de la taula”, com ho va ser ERC als anys 30: “el pal de paller”, els “únics” que poden pactar amb el nacionalisme de dretes i amb els favorables al dret a l’autodeterminació.

“Mai deixarem la bandera de la desobediència en un calaix. L’1 d’octubre va servir per fer inevitable el referèndum, que farem”, segueix, però manté que “no hem de fer prevaler el budell per damunt del cervell i encara aixecarem més alta la bandera del diàleg. Diàleg, negociació i acords. Per això hem de guanyar les eleccions, per liderar el procés, per impedir que el poder econòmic no imposi un govern PSOE-Cs, que és allò que vol l’IBEX”.

Segons Tardà, si cal tornar a la via de la desobediència serà pel fracàs de la via que ara proposa ERC: diàleg, la negociació i els acords.

Simó: “a un alcalde li toca sempre la seva gent”

L’exdiputada, exconsellera i exsecretària de la Mesa del Parlament, Anna Simó, ha destacat la inversió de l’Ajuntament a l’hospital Parc Taulí més enllà de que “toqui o no toqui per competències. A un alcalde i un govern li toca sempre la seva gent”.

Record molt aplaudit a Carme Forcadell: “ella sí ha estat profeta a la seva terra”, ha dit Simó. “Carme, des d’Alcalá Meco t’ha d’arribar aquest escalf. No oblidem mai que moltes persones van decidir que teníem un mandat democràtic i calia executar-lo. Vam arribar al camp base i una mica més enllà. Ara tornem a treballar per iniciar la pujada. Sabem qui tenim al davant i quins errors hem fet. El cim arribarà i no té marxa enrere. Aquest poble ha decidit que vol ser independent i ho serà a les urnes perquè no hi ha una altra manera. No hem d’estar tristos”.

Unes 300 persones han seguit la presentació de Juli Fernàndez, que s’ha dut a terme a l’amfiteatre dels Jardinets de l’Espai Cultura de la Fundació 1859 Caixa Sabadell.

Foto portada: Fernàndez, en el seu parlament. Autor: David B. 

Comments are closed.