Jutjats

La Junta Electoral no proclama les candidatures de Berlanga (Sabadell en Comú) ni Martínez (Guanyem)

  • Conflicte a tres bandes amb la llista fantasma de Guanyem Ganemos com a epicentre. 
  • La Junta Electoral avisa els comuns i Guanyem dels problemes un cop ja proclamades les candidatures.

L’aparició d’una llista fantasma a les municipals, Guanyem Ganemos, té visos de convertir-se en un maldecap per als partits a l’entorn dels comuns que sí han fet activitat municipal a Sabadell. En una decisió sense precedents, la Junta Electoral de Zona de Sabadell no ha proclamat aquest dilluns les candidatures dels comuns ni de Guanyem i sí la de Ganemos, encapçalada per una dona resident a Lleida. 

La decisió la van saber tant els equips liderats per Joan Berlanga (comuns) com per Marisol Martínez (Guanyem Sabadell) a més quan ja no podien presentar al·legacions. Tot just uns minuts després de tancar i que els envia ara al contenciós administratiu. Tots es queixen d’un defecte de forma de la Junta Electoral que invalida la possibilitat de recurs.

Què hi ha darrera del conflicte?

Darrera de la decisió de la Junta Electoral de Zona hi ha la impugnació de les dues llistes que va fer l’amo  de Ganemos, Julià de Fabián, que havia estat regidor a Santa Maria de Palautordera (Vallès Oriental). Ell va inscriure l’any 2014 el nom de Ganemos al ministeri de l’Interior. I ell va forçar que Ada Colau deixés de banda aquest nom i es presentés amb Barcelona en Comú.

De Fabián sí va arribar a un acord a Sabadell amb Marisol Martínez. Però després es van distanciar com ha passat amb moltes llistes que van emprar la marca Guanyem a Espanya. Per exemple des de Ganemos Santander acusaven De Fabián de reclamar-los part del sou i els recursos que obtenien i parlaven d’ell com del cap d’una “xarxa mafiosa i d’extorsió”. Ara De Fabián ara ha presentat llista electoral a Sabadell (Guanyem Ganemos), amb una dona resident a Lleida com a cap de llista. No és l’única: segons Eldiario.es ha presentat diverses candidatures “oportunistes” en aquestes municipals. Sabadell entre Jerez de la Frontera, Bilbao, Còrdova o Albacete.

La novetat no és tant que Fabián impugnés les llistes de Joan Berlanga i de Marisol Martínez. El noticiable és que la Junta Electoral li dona la raó.

Què impugna Fabián dels comuns?

En el cas de la llista de Joan Berlanga, el nom és Sabadell en Comú, però acompanyat de l’expressió En Comú Guanyem, que serà el grup de la Diputació de Barcelona al que aniran a recomptar els vots dels comuns a tota la província. Fabián ha impugnat la llista a Sabadell, i no cap altra que té l’expressió En Comú Guanyem. I la Junta Electoral de Zona de Sabadell li dona la raó, i no ha proclamat la candidatura de Sabadell en Comú. Fonts dels comuns asseguren que la situació és inversemblant perquè totes les seves candidatures contenen l’expressió En Comú Guanyem, que està registrada a la Junta Electoral Central, i per això confien que el cas es resolgui.

Quin problema hi ha amb Guanyem Sí se puede?

En el cas de la llista Guanyem Sí Se puede, liderada per Marisol Martínez, la situació és més complexa. Martínez i Fabián van tancar un acord l’any 2015 per concórrer a les municipals amb la marca Guanyem. Però després, com a bona part de les llistes de Guanyem, van partir peres perquè De Fabián demanava compensacions i ara Fabián, que té el partit registrat, presenta un segon Guanyem (Ganemos) a Sabadell i ha impugnat la llista de Martínez. La Junta Electoral també li ha donat la raó. L’equip jurídic de Martínez estudia ara les opcions, tenint en compte que el termini per al·legar s’ha tancat. No es descarta un canvi de nom per poder presentar-se.

Foto portada: la Junta Electoral de Zona està als jutjats. Autor: David B. 

Comments are closed.