Foto portada: Montse Bosque, el regidor Miquel Soler i Sebastián Gallardo, a la sala de grups de l'Ajuntament. Autor: J.d.A.

Guanyem vol que l’Ajuntament financi tres vacunes ara excloses del sistema públic

Guanyem, la formació liderada per Marisol Martínez, vol que l’Ajuntament assumeixi el cost de tres vacunes que no cobreix la sanitat pública. Es tracta de les vacunes Bexsero, Rotateq i Nimerix. El cost és superior als 300 euros per infants mentre que a altres comunitats autònomiques les finança la sanitat pública. 

A Sabadell hi ha empadronats cada any uns 2.100 nounats. Segons els càlculs de Guanyem, el cost de la mesura que inclouen al seu programa electoral s’acostaria al mig milió d’euros de les arques municipals, segons ha explicat el regidor Miquel Soler. Ara per ara en molts casos, els pares i mares ara han de decidir si vacunar els infants en funció del preu de la vacuna. Són nombroses les cerques a internet del cost d’aquestes vacunes o fins i tot s’agafa el cotxe fins Andorra per comprar-la més barata.

Quines són les tres vacunes?

Guanyem proposa que l’administració municipal corri amb la despesa de tres vacunes que es poden subministrar als infants en el seu primer any de vida.

  • En primer lloc, la vacuna Bexsero, que immunitza contra la meningitis B, una malaltia greu que té una incidència de 4 persones per milió d’habitants, al voltant de 400-500 a l’any a Espanya. Vuit de cada 10 meningitis a Espanya són d’aquesta varietat. Sanitat es resisteix a incloure la vacuna en el calendari malgrat l’opinió dels pediatres. Es recomanen dosis als dos i als quatre mesos i un recordatori a l’any de vida.
  • En segon lloc, la vacuna Rotateq contra el rotavirus. Provoca greus diarees que poden causar forta deshidratació. Es recomanen dues dosis als dos i als quatre mesos.
  • Finalment, Guanyem vol finançar també Nimenrix, contra un nou tipus de meningitis. Es recomana una dosi als 12 mesos i un recordatori posterior.

Guanyem considera que l’Ajuntament ha de destinar mig milió d’euros anuals a finançar les vacunes a la vegada que ha de pressionar les administracions superiors fins que les financin.

“Demanem al Servei Català de la Salut que financi aquestes vacunes però mentre ho aconseguim l’Ajuntament farà un pla de vacunes municipals”, diu el número 2 de Guanyem, Miquel Soler.

El regidor ha comparegut acompanyat de la pediatra Montse Bosque i del doctor i membre de la llista Sebastián Gallardo. Els dos asseguren que la “comunitat científica ha acordat un seguit de vacunes recomanades, algunes finançades per la sanitat pública i altres no finançades”. Gallardo creu que “la millor forma de prevenir en salut són les vacunes. Quina millor inversió hi ha que prevenir en salut? Els ajuntaments poden complementar la salut dels futurs ciutadans”.

Segregar la gestió del cementiri de la regidoria de Salut

Soler ha avançat una altra proposta del programa electoral de Guanyem. La regidoria de Salut s’ha de centrar en exclusiva en el foment i la promoció de la salut i ha de deixar de gestionar el cementiri municipals, que hauria d’estar gestionat per una nova àrea amb la resta de serveis municipals.

Foto portada: Montse Bosque, el regidor Miquel Soler i Sebastián Gallardo, a la sala de grups de l’Ajuntament. Autor: J.d.A.

Comments are closed.