Foto portada: paperetes de vot, en unes eleccions anteriors. Autor: David B.

Convocades les eleccions municipals: què es pot fer i què no es pot fer fins el 28-M?

Amb la publicació de l’anunci al BOE del decret de convocatòria de les eleccions, es produeixen alguns canvis, i hi ha coses que es poden fer i d’altres que no fins el dia de les eleccions. El compte enrere per la cita el 28-M ja ha començat. Aquestes són les dates clau.

Els canvis afecten les administracions com l’ajuntament de Sabadell, i també les formacions polítiques que concorren als comicis. Aquest és un resum:

  • Segons la Llei Orgànica de Règim General (LOREG) de 1985, a nivell institucional, ja no es poden inaugurar obres o projectes d’obres. També estar prohibit fer balanços del mandat. No obstant, els representants de les administracions sí poden explicar l’activitat ordinària. Per exemple, i en el cas de Sabadell, el programa d’actes de l’Aplec de la Salut que es farà el proper mes de maig o la inauguració de la propera fira Sakura Matsuri. No es poden fer coincidir imatges o lemes de les campanyes institucionals amb la dels partits.
  • Els partits no poden demanar el vot, fer publicitat en cartells, suports comercials o inserir anuncis. En canvi, sí poden fer mítings i actes públics, enviat missatges, fulletons, cartes i pamflets o utilitzar les xarxes socials sempre i quan s’eviti demanar el vot.

La campanya electoral començarà el 12 de maig i acaba el 26 de maig a la mitjanit. Les eleccions municipals seran el dia 28. En aquesta ocasió, només seran municipals. L’any 2019 van coincidir amb les europees.

Més informació:

Foto portada: paperetes de vot, en unes eleccions anteriors. Autor: David B.