Així ha estat el debat de les joventuts dels partits a un mes del 28-M

Una cinquantena de persones han assistit aquest divendres al debat preelectoral organitzat per la Joventut Socialista de Catalunya i la JNC, vinculada a Junts. Hi han participat membres de Jovent Republicà (abans JERC), de les joventuts d’En Comú Podem i de les joventuts de Ciutadans. La mobilitat i la feina han estat els principals punts del debat, que s’ha produït tot just un mes abans de les municipals sense gaires propostes concretes per aquest col·lectiu.

Clara Camps, de la Joventut Nacionalista de Catalunya, ha considerat l’incivisme, les ocupacions i la mobilitat com alguns dels principals problemes a resoldre. Camps ha assegurat que Junts ha tret petroli dels seus tres regidors durant el mandat. Sara Leyva, d’En Comú Podem, s’ha mostrat favorable a les pacificacions de trànsit, a les “superilles” com a Barcelona i a reconquerir espais com el riu Ripoll o el Parc Agrari per la ciutadania. El liberal Sergi Torres, de Cs, considera que cal millorar la mobilitat, l’accés a l’habitatge i la formació. Només el 17 per cent dels menors de 30 anys viuen sols, segons les dades revelades pel sindicat CC.OO. També considera un problema la gran quantitat d’okupes que hi ha a la ciutat.

Ronda Nord

Silvia Garcia, de la Joventut Socialista de Catalunya (JSC), ha assegurat que s’han plantat 3.000 arbres amb Marta Farrés i se’n plantaran 4.000 més el proper mandat. Garcia ha insistit molt en els “èxits” de la gestió de l’actual govern. Alba Torres, de les JERC, que “bona part de les pacificacions es van deixar preparades pel govern anterior d’Esquerra i la Crida. I ni tan sols s’han fet totes. És demagògia parlar de plantar arbres i volen el Quart Cinturó, que no millora la nostra vida”. “Parlem i estem a favor de la Ronda Nord. És necessària. És inviable que 40.000 vehicles passin cada dia per la Gran Via. No fem res que no s’hagi aprovat a la Generalitat. I hem fet més habitatge que el govern anterior, que no en va fer cap. No ens doneu lliçons”, ha assegurat la socialista Garcia. “Voldria saber la proposta dels altres grups per resoldre l’embut que tenim a la Gran Via”, ha convingut Camps (Junts). “Ens hi va la vida”.

Feina i precarietat

En un altre ordre de coses, el representant de Cs ha proposat ampliar l’horari de les terrasses i fer per una vegada un sistema de bus urbà nocturn. “Volem una ciutat business friendly amb catifa vermella per als negocis perquè tenim un problema: només el 30 per cent dels sabadellencs treballen dins de la ciutat”, ha insistit Camps. “A nivell econòmic ERC té un model i es diu socialisme però l’Ajuntament s’ha de centrar en reduir les desigualtats i afavorir un treball digne”, ha dit Torras, qui s’ha compromès a posar en marxa una Oficina d’Emancipació Juvenil dins l’Oficina Jove, a la que es dona “poca importància”. Cs es compromet a enfortir el programa Acceleration Lab, cursos formatius “sempre de la mà de les empreses” i reduir la burocràcia. Garcia, de la JSC, qui abans havia tret pit de l’informe de l’OCU sobre la neteja “som la ciutat més neta de Catalunya” ara ha lloat que “a Sabadell ara mateix hi treballa més gent que mai i hem treballat molt per captar inversions i generar llocs de treball”. En línia similar Camps: Junts ha fet l’Escola d’Infermeria, la campanya de compra al barri o la fira Sakura.

Contrapunt a les esquerres: En Comú Podem, que hi ha participat per videoconferència des de França, aposta pel comerç de proximitat i contra Carrefour o Mercadona que “subimos una burrada los precios porque podemos“. “Hem lluitat fins a la mort per evitar el tancament del mercat de Campoamor des dels carrers”, ha insistit, tot volent potenciar la xarxa agrícola de la ciutat. “Aquests grans empresaris que venen a la ciutat només donen feines precàries per emportar-se els beneficis. Sabadell ja té prou precarització”, ha assegurat la republicana Torras. “A mi Mercadona no em roba: només hi veig creació de feina. Si ens posem contra l’empresa privada, acabarem com Veneçuela”, ha assegurat el representant de Cs, qui aposta per tenir una fiscalitat “atractiva” com Irlanda o Estats Units. “Si no venen empreses, com treballarem? Com farem polítiques socials? Com farem habitatge públic? Responeu-me”, ha insistit la juntaire Camps.

El debat ha estat seguit per una cinquantena de persones, entre ells el candidat de Junts, Lluis Matas, i els edils socialistes Eloi Cortés, Laura Reyes i Sònia Sada, el liberal José Luis Fernández o el juntaire Quim Carné. Ha estat moderat pel periodista de l’iSabadell Jordi Muñoz.

Foto portada: un moment del debat, aquest divendres. Autor: J.d.A.

Comments are closed.