Un moment del debat electoral organitzat per la Plataforma Sabadell Lliure de Corrupció, a la sala d'actes del Casal Pere Quart. Autor: J.d.A.

La lluita contra la corrupció protagonitza un debat de consensos

Consens a favor d’augmentar la transparència de l’Ajuntament entre els candidats presents al debat organitzat per Sabadell Lliure de Corrupció. Un centenar de persones han assistit aquest dimecres a la sala d’actes del Casal Pere Quart per escoltar les propostes dels partits en matèria d’anticorrupció i bona gestió, moderades per l’activista Martí Olivella. Entre els participants, dues absències destacades: tant PSC com PP han declinat assistir-hi, segons ha informat l’organització.

Sabadell ha de dotar-se de mecanismes per prevenir i lluitar contra la corrupció. Tots els partits que han participat al debat hi estan d’acord. Les propostes per fer-ho, però, són diferents i així ho demostren els seus programes electorals. Durant gairebé dues hores, els candidats han detallat les mesures que aplicarien en cas de sortir guanyadors el 28-M, així com quin ha de ser el paper de l’Ajuntament davant del cas Mercuri o com ha de protegir l’administració a les persones alertadores.

Nani Valero (Crida)

Per part de la Crida, Valero ha defensat que la formació municipalista ja va aprovar un codi ètic intern signat per totes les persones de l’organització. Allà es comprometen a estar un màxim de dos mandats per persona, sense sous “escandalosos” i sense acumular càrrecs públics, entre altres compromisos. A més, proposen mesures per millorar la transparència i l’accés a la informació i per afavorir el bé comú. La candidata ha denunciat que el govern de Farrés està realitzant “pràctiques clientelistes”. “S’han anat assignant locals a determinades entitats i s’han fet fora a altres. No cal dir res més”, ha declarat.

Joan García (Ciutadans)

Al llarg de les seves intervencions, Ciutadans ha reivindicat que la lluita contra la corrupció ha estat un dels principals eixos de la seva formació. En aquest sentit, García ha lamentat que el pacte contra la corrupció signat l’any 2015 a l’ajuntament “no s’ha traslladat en mesures concretes”. És per això que proposa mesures de transparència com la contractació d’auditories. “Els recursos de l’ajuntament han d’estar al servei de la ciutadania, no de la formació de torn”, ha afirmat el candidat.

Amadeu Papiol (PDeCAT)

Segons Amadeu Papiol, candidat del PDeCAT, per tal d’acabar amb la corrupció a l’administració “cal prevenció, persecució i eradicació”. Entre les diferents mesures que porta el partit demòcrata al programa, Papiol destaca que “s’haurà d’aprovar i avaluar periòdicament el codi ètic per a servidors públics”, així com “avaluar el sistema de tràmits i contractació de l’administració pública”, entre altres.

Lluís Matas (Junts)

Pel que fa a Junts per Sabadell, l’alcaldable Lluís Matas ha defensat les passes endavant que s’han dut a terme durant el mandat, tot i que remarca que encara hi ha terreny per avançar. “A Sabadell tenim un pla de mesures antifrau des del 2022 al 2027”, ha recordat. El candidat ha expressat el desig que “no hi hagi cap cas Mercuri”, tot i que ha insistit que “és un cas del passat que encara no s’ha tancat”. Així mateix, Matas ha argumentat que la limitació de mandats pels regidors no és la solució idònia perquè no acaba amb les portes giratòries.

Gabriel Fernàndez (ERC)

Per part d’ERC, Gabriel Fernàndez ha comentat que el partit vol recuperar la regidoria de transparència que va crear el govern quadripartit al mandat 2015-2019. Entre altres mesures, els republicans defensen fer públic el nivell de compliment del pla de govern i modificar el ROM per aconseguir major transparència i que les comissions informatives siguin públiques. “Una altra mesura que va molt bé és no pactar ni estabilitzar partits tacats per la corrupció”, ha dit Fernàndez. De la mateixa forma que la Crida i Ciutadans, el candidat d’ERC ha lamentat que no se celebri la comissió informativa sobre les “possibles irregularitats” que va comentar l’extinent d’alcaldessa Jesús Rodríguez.

Joan Mena (En Comú Podem)

“La millor proposta és governar amb ètica i honradesa”, ha començat argumentant Joan Mena. En la mateixa línia que Valero, el candidat d’En Comú Podem ha parlat d’algunes mesures internes de la seva formació com la signatura d’un codi ètic, la limitació de sous i el rendiment de comptes. Entre altres propostes, Mena ha defensat també que cal “perseguir els corruptors”. “No es pot permetre que es pugui licitar grans empreses relacionades amb casos de corrupció”, ha declarat Mena. Igual que altres partits, Mena ha lamentat que es bloquegés la comissió informativa sobre els indicis apuntats per Rodríguez.

Javier Garrido (Sentim)

Pel que fa a Sentim Sabadell, el seu representant Javier Garrido ha dit que “en el mandat anterior es van fer passes en la bona direcció”. Cal recordar que la líder de la formació, Marta Morell, ha estat la tinenta d’alcaldessa de Transparència. Garrido ha aprofitat el seu torn per posar en valor el Pla mesures antifrau aprovat durant el mandat, la bústia ética i de bon govern i el portal de transparència, que va rebre 822 peticions l’any passat. “L’ajuntament és una institució més preparada”, ha dit Garrido. Entre les propostes de futur, Sentim proposa elaborar un pla d’integritat pública i incrementar la col·laboració amb l’oficina antifrau de Catalunya, entre altres mesures.

Foto de portada: un moment del debat electoral organitzat per la Plataforma Sabadell Lliure de Corrupció, a la sala d’actes del Casal Pere Quart. Autor: J.d.A.