Els partits independentistes confronten propostes al debat de l’ANC

El Casal Pere Quart ha acollit aquest dimarts un debat a tres bandes organitzat per l’ANC entre tres de les formacions independentistes de la ciutat. A falta d’un mes i escaig per a les eleccions municipals, Gabriel Fernàndez (ERC), Anna Lara (Crida) i Lluís Matas (Junts) han explicat les seves propostes sobre el paper que hauria de tenir la ciutat de Sabadell en el moviment independentista català.

Cap cadira buida a l’auditori del Casal Pere Quart per assistir al debat entre ERC, Crida i Junts de cara als comicis del 28 de maig. Amb la independència com a eix vertebrador de l’acte, els representants dels tres partits polítics han intercanviat idees sobre alguns dels aspectes que més preocupen al seu electorat. Nohemí Zafra, coordinadora local de l’ANC, ha estat l’encarregada de moderar un debat que ha posat sobre la taula temes d’actualitat com els drets lingüístics, el model econòmic o els acords a altres administracions.

La importància de les municipals pel moviment independentista

Per a Gabriel Fernàndez, candidat d’ERC, aquestes eleccions municipals són fonamentals per consolidar l’independentisme als municipis amb més pes de la regió metropolitana. “No hi haurà independència si les grans ciutats com Sabadell no estan en mans de governs independentistes”, ha destacat l’alcaldable. En aquest sentit, Fernàndez ha defensat que “el camí és anar cap al 14 (regidor independentista) i per arribar-hi tenim clar que no s’ha d’enfortir el govern socialista”.

Per part de la Crida per Sabadell, Anna Lara, número 2 de la llista, ha remarcat que “els partits hi han de ser perquè són una eina necessària per activar palanques”, però “el que genera la força i fa que passin les coses és la gent del carrer”. La regidora ha aprofitat la seva intervenció per recordar que aquest dimecres es jutjarà l’exalcalde Maties Serracant pels fets de l’1 d’octubre. En referència a les decisions polítiques de la seva formació, Lara ha declarat que “a la Crida ens devem a Sabadell, no tenim directrius que ens vinguin d’enlloc”. “A vegades es pot simplificar i dir que la Crida som la CUP i no, la Crida és una cosa més complexa”, ha afegit.

Part del públic present a la sala. Autor: Jordi M.

Arribat el torn de Junts per Sabadell, l’alcaldable Lluís Matas ha argumentat que “la millor manera d’assolir la independència des de Sabadell és que la gent voti, que es mobilitzi”. “Tots som independentistes, però volem anar-hi per dreceres diferents i hem de trobar un punt de trobada”, ha afegit el regidor. En la mateixa línia que Fernàndez, Matas ha dit que s’ha de “lluitar” per aconseguir una majoria sobiranista al ple municipal.

Possibles pactes de govern

Un altre dels temes que més interès ha generat ha estat la posició dels partits respecte a possibles governs que sorgeixin del 28-M. Tot i les diferències sobre temes clau com la Ronda Nord -Fernàndez i Lara s’han posicionat en contra, Matas a favor-, els tres representants han mostrat la seva predisposició a impulsar una alcaldia independentista.

Fernàndez ha estès la mà a Crida i Junts, deixant la porta oberta també a altres formacions que estiguin a favor del dret a decidir. “Volem una via àmplia per fer un canvi de règim a Sabadell”, ha apuntat. La seva intervenció ha acabat amb un compromís ferm: “em comprometo que els vots d’ERC estaran a disposició, sense demanar res a canvi, per investir la llista independentista més votada”.

Els tres representants, amb Zafra, durant el debat. Autor: Jordi M.

Per la seva banda, Lara ha deixat clar que la Crida no formarà part d’un govern amb el qual no tingui un programa afí, tot i que, com ha fet durant el mandat, prioritzarà un lideratge independentista. “Pactes no vol dir arribar a governs, per a nosaltres és imprescindible matisar-ho. Som nítidament independentistes, però tenim un programa que és prioritari per a nosaltres”, ha remarcat la regidora. En aquest sentit, ha dit que “hi ha molts temes que no encaixen amb Junts”, però que “la Crida sempre farà passar endavant un alcalde independentista”.

Com ja va avançar fa uns dies a la presentació de l’acord amb Demòcrates, Matas ha declarat que la primera opció del seu partit també serà “formar governs independentistes”, malgrat les distàncies que ha evidenciat amb la Crida. En cas de no ser possible, el seu ‘pla B’ és frenar “governs espanyolistes” -ha defensat la seva posició durant el mandat com una manera de “barrar el pas” a Cs- i sumar amb les formacions que estiguin a favor de la “Sabadell del sí”.

Absència del PDeCAT

El PDeCat, formació que es presenta a les eleccions amb Amadeu Papiol com a alcaldable, ha lamentat a través de les seves xarxes socials no haver estat convidat al debat.

Foto de portada: Gabriel Fernàndez (ERC), Anna Lara (Crida) i Lluís Matas (Junts), durant el debat. Autor: Jordi M.