Marta Farrés. Autora: Lucia Marin

Enquesta: Farrés guanyaria avui les eleccions, lluny de la majoria absoluta

Una enquesta electoral d’Electomanía per al diari digital Metrópoli, vinculat al digital de Pedro J. Ramírez El español, dona la victòria electoral a Marta Farrés però no aclareix gens la governabilitat del municipi a partir del mes de maig. Falten quatre mesos per a les municipals i l’enquesta deixa l’endemà del 28-M més obert que mai.

Segons l’enquesta, Marta Farrés (PSC) guanyaria de forma folgada les municipals. Tindria el 31,5 per cent dels vots. Es quedaria amb 10 regidors. Els mateixos que va obtenir l’any 2019 i que la van portar a l’alcaldia. Però lluny dels 14 que donen la majoria absoluta del ple. El sondeig deixa les coses on eren al 2019 també pel que fa al segon partit del ple, i principal alternativa a Farrés. Es tracta d’ERC, que tornaria a obtenir set regidors, ara amb Gabriel Fernàndez com alcaldable. Tindria el 19,9 per cent dels vots. La Crida per Sabadell tornaria a tenir tres regidors (10,7 per cent), com també Junts per Sabadell, soci municipal del PSC, que en tindria tres més (10,3 per cent).

Les novetats venen a partir d’aquí. Ciutadans, quarta força l’any 2019, quedarà fora del ple (no arribarà al preceptiu 5 per cent) i perdrà els seus tres regidors. I un cop fora els liberals, tornaran al ple dos espais polítics de llarga tradició. Per una banda, el Partit Popular tornarà al ple amb dos regidors i el 5,9 per cent dels vots. I En Comú Podem, de la mà de Joan Mena, entrarà al ple amb dos regidors i un 5,8 per cent dels vots. Del ple en quedarà fora de nou l’extrema dreta.

I l’endemà?

Aquests resultats, de ser certs, deixarien la governabilitat sabadellenca en un jeroglífic. Farrés quedaria lluny de la majoria absoluta. Tampoc li arribaria tancant un acord amb Junts per Sabadell (els faltaria un regidor) ni amb En Comú Podem (en tindrien 12, a dos de la majoria absoluta). El tripartit PSC, Junts i En Comú Podem sí donaria però sembla il·lògic pels tradicionals vetos creuats entre aquestes dues formacions.

L’alternativa tampoc seria senzilla (la possible seria ERC, la Crida, Junts i En Comú Podem, que en tindrien 15, però sembla més que difícil la suma). Un tripartit de canvi ERC + Crida + En Comú Podem quedaria a dos regidors dels 14 necessaris. Serien els hereus del quatripartit 2015-2019 però no els donen els números. El govern independentista, gens fàcil, tampoc suma 14: ERC, Crida i Junts en farien 13 (com ara).

Amb aquests resultats, el més lògic seria la investidura de Marta Farrés com a alcaldessa producte de ser la llista més votada a l’espera de tancar acords de govern (com va fer amb Podem i Morell) o d’estabilitat (com ha tingut amb Junts) més endavant. Fent política ficció, un govern PSC-Junts quedaria a un sol edil de la majoria, que podria obtenir acord a acord amb qualsevol dels altres grups municipals.

Foto portada: Farrés, davant el Cercle d’Entitats. Autora: Lucía Marín.

Comments are closed.