Foto portada: proposta de la Rambla pacificada, al costat del carrer Lacy. Autor: ERC.

ERC invertirà 21 milions en quatre anys per a pacificar eixos a tots els districtes

El principal partit de l’oposició, Esquerra Republicana, es compromet a invertir cinc milions d’euros per any per pacificar eixos a la ciutat. Una proposta “ambiciosa” per passar “del gris al verd d’una vegada i de debò” que pacificarà un tram de la Rambla, farà guanyar espai al vianant a l’Eix Macià i crearà nous eixos per a vianants a Ca n’Oriac, la Creu de Barberà, La Creu Alta o Gràcia. L’alcaldable republicà, Gabriel Fernàndez, i la seva número 2, Sílvia Renom, han desgranat aquest divendres les principals línies del programa Sabadell Respira.

Les pacificacions han d’anar a més, tenen clar els republicans. Més encara en el context d’emergència climàtica, amb la Zona de Baixes Emissions a l’horitzó i neologismes com ‘refugi climàtic’ producte del moment. “Ningú s’ha penedit mai d’haver pacificat una via: és bo per als veïns, és bo per als comerciants, és bo per a tothom”, insisteix Fernànez, qui es compromet a no actuar només a l’eix central sinó a estendre les pacificacions, almenys, a un eix per districte durant el proper mandat.

Foto portada: Sílvia Renom i Gabriel Fernàndez mostran la pacificació de la Rambla que projecten. Autor: J.d.A.
Renom i Fernàndez mostrant la pacificació de la Rambla que projecten. Autor: J.d.A.

La més simbòlica seria el tram inicial de la Rambla, el que va des de la plaça del Doctor Robert fins el carrer de Lacy. Seria el primer pas d’una pacificació completa, que ja va projectar el quatripartit l’any 2017 però va deixar en el calaix (més info: ‘La Rambla i la Via Massagué, només per a bus i taxi en sis mesos‘). És una pacificació simbòlica, perquè és la Rambla, però a la vegada és sensible, més que pacificar el carrer Sant Pere o un tram del carrer Indústria, perquè hi passen no només cotxes sinó la majoria de les línies de bus urbà (començant per la 1, la 2 i la 3, les més populars).

Més enllà de la Rambla, ERC es compromet a implantar altres pacificacions. Són les següents:

  • A La Creu Alta, pacificaran el carrer Major i l’entorn de l’escola Creu Alta i la biblioteca dels Safareigs.
  • A Ca n’Oriac, pacificarien el camí que va de la plaça del Pi a l’estació Sabadell Parc del Nord dels FGC (carrer Bonaigua, on estava prevista una actuació d’urbanisme tàctic durant el desconfinament del 2020 i no s’ha fet). Però també de la plaça del Pi cap al Parc de la Romeua, és a dir, cap a la masia de Ca n’Oriac i el vessant Can Llong de Ca n’Oriac.
  • A l’Eix Macià, es comprometen a pacificar les voreres. Es dona una raresa: la Ronda Ponent i l’avinguda de Josep Tarradellas tenen dos sentits de circulació per banda. Però el tram central, l’Eix Macià, en té tres. Hi ha espai per baixar carrils bici a la calçada i ampliar voreres o la rambleta.
  • A Gràcia, es comprometen a pacificar l’entorn de l’escola Teresa Claramunt i el CAP Gràcia a la carretera de Molins de Rei. Una actuació complementària amb tot el replantejament de l’entorn a causa del soterrament de les vies del tren i el projecte de la Sallarés Deu.
  • A la Creu de Barberà, es consolidaria l’operació tàctica al Passeig dels Almogàvers però amb nova pacificació de l’avinguda de Barberà entre la plaça de la Creu de Barberà i la plaça de Barcelona. Un eix important, també per al bus, al sud de Sabadell, amb un important pes comercial.
  • Finalment, a Torre-romeu, es pacificaria el tram entre l’antic centre cívic (plaça de Karl Marx) i el nou, reduint espai per a la circulació de vehicles a motor i ampliant els espais per a vianants.

“Estem governats per partits cotxistes i nosaltres volem que el verd guanyi al gris de debò i a tota la ciutat. No tenim una proposta només per al centre. Tenim propostes per a tots els districtes perquè volem una ciutat del segle XXI a tot arreu. Hem de transformar la ciutat amb valentia perquè ja no podem perdre més el temps”, ha insistit Fernàndez. Per la seva banda, Renom ha garantit el diàleg amb veïns i comerços: “hi haurà mesures d’acompanyament. És una proposta que fomentar fer barri, fer ciutat, que convida a passejar, a comprar amb tranquil·litat i que promou el dinamisme comercial”.

Foto portada: proposta de la Rambla pacificada, al costat del carrer Lacy. Autor: ERC.

Comments are closed.