Foto portada: el president de la FAV, Manuel Navas, amb Antonio Recio (AV Torreguitart) i Jordi Torguet (AV La Creu Alta), en una imatge d'arxiu. Autor: J.Muñoz.

La FAV presenta els reptes de ciutat del moviment veïnal pel 28-M

La Federació d’Assocacions Veïnals (FAV) ha presentat aquest dimecres un recull de “reptes de ciutat” que el moviment veïnal considera “urgents” d’abordar en el següent mandat. Les diferents propostes del document s’han agrupat en tres blocs: les mesures dirigides a les persones, la inversió als barris i les entitats socials. D’aquesta manera, la FAV ha demanat als partits polítics sabadellencs que tinguin presents les reivindicacions de les diferents associacions de cara al 28-M i a l’executiu que pugui sorgir de les urnes.

A falta d’un mes per a les eleccions municipals, la FAV entrega als partits polítics interessats un conjunt de propostes que el moviment veïnal considera importants per “millorar les condicions de vida dels sabadellencs”.

“No és un projecte de ciutat com a tal, sinó que són quatre pinzellades sobre temes que considerem urgents”, ha matisat Manuel Navas, president de la Federació.

En aquest sentit, Navas ha admès que “les competències dels ajuntaments són limitades” en àrees com l’educació, la sanitat o el transport, però apunta que “això no vol dir que els grups municipals no s’hagin de posar al costat de la ciutadania en aquells temes que no són de la seva competència”. “No acceptem promeses electorals que pel seu propi contingut ja sabem que no es compliran”, afegeix la FAV en el seu comunicat.

Posar el focus en les persones

La FAV centra la mirada en dos temes que considera prioritaris. En primer lloc, establir una estratègia per promoure la cohesió social entre els diferents grups poblacionals i barris de la ciutat. “Han de ser mesures consensuades entre l’administració i les parts implicades”, ha assenyalat Navas. En segon lloc, invertir molt més en habitatge social per fer front a les necessitats de la ciutadania, amb especial atenció als joves i a les persones grans. “S’ha construït durant el mandat, però encara és insuficient”, ha valorat el president.

Cuidar els barris

Respecte a la situació dels barris, la Federació ha remarcat el dèficit d’equipaments públics i la desatenció del consistori en temes essencials com són l’adequació dels carrers o la contaminació al nucli urbà i la possible implementació d’una Zona de Baixes Emissions. En aquesta línia, Jordi Torguet, representant de l’AV de La Creu Alta, ha repassat algunes àrees on cal “dialogar i posar-se a treballar”. És el cas de l’eliminació de l’amiant, l’impuls dels equipaments educatius -demanen seguir empenyent per acabar amb els barracons-, la defensa dels centres sanitaris, la neteja o l’incivisme i la seguretat. “Són temes que escoltem repetidament cada quatre anys i no es fan”, ha dit Torguet.

Les entitats demanen canvis

Per últim, la FAV ha recollit algunes de les principals reivindicacions de les entitats. “Una de les coses en què la ciutat és referent és en el moviment associatiu i la seva varietat d’entitats”, ha recordat Antonio Recio, president de l’AV Torreguitart. Tot i això, comenta que la burocràcia amb l’administració és excessiva i que “debilita molt la feina haver d’estar pendent dels seus requeriments”. Entre altres propostes, demanen implementar el Reglament de Participació Ciutadana i realitzar un cens sobre els locals socials, així com una major celeritat pel que fa a tramitacions, instàncies i mocions.

Foto de portada: Manuel Navas, Antonio Recio i Jordi Torguet durant la sessió d’avui. Autor: Jordi M.

Comments are closed.