Foto portada: a l'esquerra Sílvia Renom i Gabriel Fernàndez; a la dreta Marta Farrés i Adrián Hernández.

Fins a sis exregidors passen d’un partit a un altre: el mercat de fitxatges de les municipals

A les properes eleccions locals figuren a les llistes electorals sis exregidors que ho havien estat per un partit diferent del que es presenten ara. És una circumstància poc habitual. El fenomen se centra en tres formacions polítiques: el PSC, ERC i Sabadell En Comú Podem.

A les municipals del 28 de maig es presenten a Sabadell onze candidatures, cinc menys que als anteriors comicis locals. Això es degut a que, en aquesta convocatòria, no es produeix l’elevada fragmentació de l’espai d’ICV, Podem i Comuns que va concórrer en cinc llistes separades fa quatre anys.

En la composició de les actuals candidatures crida l’atenció les sis incorporacions de persones que havien estat regidors per un partit i que ara es presenten en les llistes d’un altre. Un fenomen força inhabitual en la política sabadellenca que resulta indicatiu de la recomposició dels tres grans espais polítics del país (independentisme, esquerra (con)federalista i dreta espanyolista) després de les turbulències del procés sobiranista.

PSC: de Cs al farressisme (d’Antoni Farrés)

El Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC) ha incorporat a la seva llista dos exregidors provinents d’altres formacions. Adrián Hernández, alcaldable de Ciutadans (Cs) a les anteriors municipals i edil d’aquesta formació des de 2015, va en el número 6 de la llista. Té assegurada l’acta de regidor. En el número 13 figura Antonio Rodríguez Galián, que fou regidor de Recursos Humans (1995-1999) per l’extinta Iniciativa per Catalunya-Verds (ICV) essent alcalde Antoni Farrés i fins fa poc president de la secció local de Federalistes d’Esquerres.

ERC: del PDeCAT a Podem passant pel PSC

Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) suma, atenent aquest criteri, tres fitxatges. Sílvia Renom que va ser regidora convergent a l’oposició (2015-2019), en el número dos, fent tiquet electoral amb l’alcaldable Gabriel Fernàndez, que també té garantida l’acta de regidora. Més avall, en el número 11, trobem a l’exregidor de Salut del govern quatripartit, per Unitat pel Canvi i exsecretari general de Podem a Sabadell, Ramon Vidal. En el lloc 14è de la candidatura figura Elena Martínez, que va ser regidora del PSC (1999-2007) amb Manuel Bustos.   

En Comú Podem també fitxa

Finalment, la candidatura d’En Comú Podem (EPC), liderada per Joan Mena, incorpora en el número 12 a Lena Balaguer, exdirectora de l’Escola Illa, que fou regidora d’Educació pel PSC (1999-2003), sent alcalde Manuel Bustos.

Carné ja va passar del PSC a Junts fa quatre anys

Un circumstància diferent és la Quim Carné. Va ser regidor de Cultura i Drets Civils del PSC amb Manuel Bustos (2011-2015). Però des de fa quatre anys anys és regidor de Junts per Sabadell i ara figura en el número 3 d’aquesta formació.

D’un municipi a un altre

En una altra categoria entrarien els regidors que ho van ser per Sabadell i que ara es presenten a altres municipis. Aquest és el cas d’Esteban Gesa, regidor del Partit Popular (PP), entre 2011 i 2019 que ara és el cap de llista de la mateixa formació per Sant Joan Despí. Té moltes opcions d’obtenir l’acta de regidor.

Esteban Gesa. Autor: David B.
Esteban Gesa, de cap de llista del PP a Sabadell a cap de llista a Sant Joan Despí.

Un cas diferent és el de Patricia Martínez, que va ser número 2 de Jordi Soriano i regidora del PP a Sabadell (2003-2011). Ara es presenta en el número 9 de la candidatura de Vox a Sant Quirze del Vallès.  

Més informació:

Foto portada: a l’esquerra Sílvia Renom i Gabriel Fernàndez; a la dreta Marta Farrés i Adrián Hernández.

Comments are closed.