Els representants de sis partits polítics, juntament amb Jordi de Arriba, al debat de cultura del Centre d'Entitats. Autor: Jordi M.

La gestió dels museus, protagonista del debat de cultura del Cercle d’Entitats

La Fundació Bosch i Cardellach ha acollit aquest dimecres el primer dels tres debats que organitza el SBD Cercle d’Entitats de cara a les eleccions municipals de 2023. Els representants de sis partits polítics de la ciutat -els cinc amb representació al ple i En Comú Podem- han explicat les seves propostes en matèria de cultura i coneixement. Entre els temes tractats, ha destacat especialment el plantejament dels museus municipals, en el qual els ponents han mostrat les seves diferències. Els assistents han conegut algunes de les mesures que aplicarien les formacions en cas d’arribar al govern.

La gestió dels museus de la ciutat ha estat el principal punt de confrontació de la primera ronda dels debats electorals del Cercle d’Entitats. Tot i que els sis partits han coincidit -en un grau o un altre- que Sabadell té un potencial artístic i museístic important, la diferència d’idees respecte a com gestionar aquest patrimoni ha dividit les diferents formacions.

Un moment del debat, amb el moderador Jordi de Arriba i els representants dels sis partits polítics. Autor: Jordi Muñoz.

La sessió ha estat moderada per Jordi de Arriba, director d’aquest digital, i ha comptat amb la participació de Carles de la Rosa (PSC), Sílvia Renom (ERC), Oriol Rifer (Crida), Josep Ache (Cs), Joaquim Carné (Junts) i Joan Carles Torres (ECP). A més de la qüestió museística, el debat ha servit per explicar les prioritats culturals de cada partit i per intercanviar idees sobre la relació de l’administració i les entitats de Sabadell, entre altres temes.

De la Rosa (PSC) reivindica el treball fet

L’actual regidor de Cultura ha aprofitat la sessió per rendir comptes del mandat i per explicar les propostes de futur dels socialistes. A diferència d’altres representants, De la Rosa ha defensat que els museus “han d’estar especialitzats”. “No podem barrejar conceptes perquè seria complex de resoldre”, ha explicat el regidor. A més, s’ha mostrat contrari a crear un museu del tèxtil independent. El número 8 de la llista socialista ha recordat alguns dels projectes culturals que ha dut a terme el govern, fent referència també a la Capital de la Cultura de 2024 i al projecte SBD ON.

Renom (ERC) aposta per un projecte “actual”

La número 2 a la candidatura d’Esquerra Republicana ha defensat la necessitat de portar a terme un “projecte actual” pels museus, amb noves propostes narratives. “És evident que tenim una exposició permanent des de fa molts anys, cal habilitar aquests espais que cobreixin tota la història de Sabadell”, ha explicat Renom. Entre les propostes més destacades dels republicans, ressalten la creació d’un Consell Municipal de Cultura, l’actualització del Pla de Biblioteques i la promoció de la literatura infantil, entre altres.

Rifer (Crida) remarca la necessitat d’una oferta diversa i inclusiva

En la mateixa línia, Oriol Rifer també ha apuntat que cal actualitzar les exposicions dels museus. “Tenim un Museu d’Història que s’ha de posar al dia, hi hem de posar fons i tenir un museu del segle XXI”, ha declarat el representant de la Crida. A més, Rifer ha destacat que hi ha espais als diferents districtes on es podrien habilitar petites exposicions. Segons ha destacat, entre les prioritats de la formació es troba diversificar l’oferta cultural per fer-la arribar a tothom, col·laborar amb les entitats i potenciar el català com a llengua vehicular.

Ache (Ciutadans) aposta per “jugar” amb els equipaments infrautilitzats

Pel que fa a Ciutadans, Josep Ache va mostrar-se molt crític amb l’oferta actual dels museus municipals. Segons ha argumentat, el Museu d’Art compta amb un patrimoni artístic molt important que s’exposa a diferents indrets del món, però que, en canvi, no es mostra a la ciutat. En aquest sentit, Ache ha parlat de la necessitat de “jugar” amb equipaments de Sabadell que estan infrautilitzats, com l’antic Museu del Gas. El representant de Ciutadans també ha recordat el potencial expositiu de l’Institut Català de Paleontologia, situat a la ciutat, i la necessitat de treure més rendiment a altres instal·lacions culturals com els Cinemes Imperial.

Carné (Junts) destapa la seva proposta museística: un “museu de museus”

Per la seva banda, Quim Carné ha estat un dels participants més concrets de la jornada. El regidor de Junts ha comunicat que la intenció del seu partit és fer un “museu de museus” que agrupi gran part de l’oferta al solar situat davant de El Corte Inglés. Segons Carné, allà s’hauria de donar cabuda al Museu del Tèxtil, que és “una reivindicació històrica de la ciutat”. També va anunciar l’aposta de Junts pel conservatori: un equipament que agrupi totes les línies al centre de la ciutat.

Torres (En Comú Podem) proposa expandir l’oferta als barris

Una de les prioritats d’En Comú Podem és fer un Pla d’extensió de la cultura als barris, començant pels entorns socioeconòmicament més desfavorits. En termes museístics, això es podria implementar amb iniciatives com les exposicions itinerants als centres cívics. Torres també ha dit que s’han d’ampliar els espais i millorar les condicions dels museus, adaptant l’oferta, per exemple, incloent-hi recursos multimèdia. Igualment, ha proposat que Sabadell aculli una fira de literatura infantil per promoure la lectura “des de la base”.

Més informació:

Foto de portada: els representants de les formacions polítiques, amb Jordi de Arriba, durant el debat. Autor: Jordi Muñoz.

Comments are closed.