Foto portada: Aguilar, Fernàndez, Morell, Mena, Valero i Motos, aquest dimecres. Autor: J.d.A.

La sanitat centra un debat preelectoral de matisos

Sanitat pública versus sanitat privada ha estat el títol d’un nou debat, encara preelectoral, aquesta tarda al casal Pere Quart. Fins ara és el debat recent que ha aplegat més caps de llista: Gabriel Fernàndez (ERC), Nani Valero (Crida), Joan Mena (En Comú Podem) i Marta Morell (Sentim), més el socialista Víctor Motos i el doctor Miquel Aguilar, representant de Junts.

Ha estat organitzat per la Comissió la Sanitat Pública. El debat ha tingut més matisos que grans divergències perquè tots els representants han defensat la sanitat pública i l’increment de recursos. També ha entrat en altres aspectes, com la situació del servei d’atenció domiciliària, els usuaris del qual són sobretot gent gran, o les residències.

Municipalització del SAD

Pel que fa al servei d’atenció domiciliària, Nani Valero (Crida) s’ha compromès a “municipalitzar el servei” si governen a partir de maig. “El passat mandat vam municipalitzar la grua i la zona blava i si ara governem començarem amb el SAD i després farem el mateix amb les bressol”. Per la seva part, Mena ha assegurat que no cal municipalitzar el servei per sancionar l’empresa si vulnera el contracte, cosa que no s’ha fet ni abans ni ara. Morell proposa crear una empresa municipal i per tant pública per gestionar el servei del SAD. Per la seva part, Fernàndez (ERC) assegura que en el mandat en que ell va ser regidor d’Acció Social es va millorar el servei el màxim possible.

Residències

Pel que fa a les residències Fernàndez ha assegurat que el programa electoral republicà contemplarà la construcció de la segona residència pública (en el benentès que la primera, amb fons europeus, es farà). Motos (PSC) ha recordat que la competència és de la Generalitat, tot creient que “calen més places”, coses on tothom està d’acord.

“La Generalitat entre 2017 i 2021 ha invertit zero en noves residències. No ens poden exigir als ajuntaments fer-ho”. Ha recordat que hi ha el compromís del govern català d’invertir 9,7 milions en fer la residència del sud. “En tindrem una gràcies a la gestió de Junts a la Generalitat, intentarem dues i hauriem d’intentar que les residències privades tinguin les millors condicions possibles sabent que la majoria de gent el que vol és estar a casa seva”. Per la seva part, Mena ha insistit en recuperar l’acord del 2006, que contemplava dues. “Hem d’obligar la Generalitat a complir amb la ciutadania. Defensem la gestió pública i amb ràtios adequades. Ens calen residències públiques, pisos dotacionals i ajudes per instal·lar ascensors o adaptar els pisos”, ha insistit.

Valero ha insistit que “caldria incorporar altres ajudes com els àpats a domicili” i ha defensat que l’Ajuntament si cal ha de ser expansiu i construir equipaments fora de les seves competències si és una necessitat social bàsica.

El debat s’ha obert a l’hora i mitja a les preguntes del públic. Un centenar de persones. Han sortit problemàtiques com la salut mental, de nou la manca de residències públiques, la presència de fibrociment, la precària obertura del CAP Can Llong o l’hospital Ernest Lluch.

Cs denuncia que ha quedat exclòs

El debat no ha comptat amb la intervenció de cap representant de Ciutadans, que ara per ara té tres regidors al ple. El partit liberal ha denunciat que no se’ls ha convidat: “ens hagués encantat compartir les nostres propostes sobre sanitat però la Comissió per la Sanitat Pública no ens ha convidat”, han denunciat des de Twitter.

Manifestació

Finalment, la comissió ha convocat una manifestació el proper 20 de maig amb sortida des de l’Ajuntament (11 hores) fins l’hospital Parc Taulí per “salvar la sanitat i dignificar-la”.

Foto portada: Aguilar, Fernàndez, Morell, Mena, Valero i Motos, aquest dimecres. Autor: J.d.A.

Comments are closed.