Foto portada: votants al casal cívic de la Roureda. Autora: Alba García.

Un de cada dos sabadellencs van donar l’esquena a les urnes

La participació a les eleccions municipals ha estat del 50,33 per cent. L’abstenció, per tant, ha estat del 49,66 per cent. A grans trets, és destacable que la meitat dels sabadellencs amb dret a vot no l’han exercit. La participació ha baixat 12 punts respecte les eleccions de l’any 2019, quan van coincidir amb les europees.

A les 18 hores, a falta de dues hores pel tancament dels col·legis, el percentatge de sabadellencs que havien exercit el seu dret era del 39,90 per cent, 9,66 punts per sota que l’any 2019. La participació queia més al Centre, La Creu Alta o Gràcia, on ho fa entre 10 i 12 punts, que als barris del nord o a Can Rull i Can Llong, on ho fan un 7,5 per cent.

Les eleccions del 28-M mobilitzaran menys votants que les del 2019. Fins a les 6 de la tarda, el percentatge de votació ha caigut 9,66 punts respecte les anteriors. Si es compleix l’històric de les darreres quatre eleccions (voten entre el 12 i el 14 per cent del cens en les últimes dues hores), la participació final estarà entre el 52 i el 54 per cent. La davallada respecte les eleccions de 2019 és considerable, però la participació va en la línia de les municpials ordinàries. De fet ara per ara està per sobre de la que hi va haver l’any 2011, i lleugerament per sota de la que hi va haver el 2015.

A tots els districtes

El segon recompte mostra una caiguda de la participació a tots els districtes en comparació a la mateixa franja de les últimes eleccions, tornant així a percentatges similars als de l’any 2015. Però en alguns districtes baixen més que d’altres.

  • En el districte 1 (Centre, Eixample, Covadonga, Sol i Padrís) baixa 12 punts. És el districte més gran i on més gent va a votar; el menys abstencionista. Malgrat la caiguda de participació, segueix sent el que té major percentatge de participació (43 per cent).
  • Al districte 2 (La Creu Alta i Can Puiggener) baixa 11,77 punts.
  • Al districte 5 (Gràcia, Can Feu, Merinals) baixa 10,44 punts.

Són els tres districtes on va guanyar ERC l’any 2019, on hi va haver una mobilització especial a les europees i tradicionalment de vot sobiranista. La participació baixa menys en la resta de districtes.

  • On menys ho fa és al districte més petit, el 7 (Torre-romeu, Can Roqueta, Poblenou de la Salut), on baixa 7 punts. Es el districte més abstencionista, on vota menys percentatge de població. A les 18 hores han votat el 31,43 per cent de veïns amb dret a fer-ho.
  • Al districte 3 (els barris del nord) baixa 7,44 punts.
  • Al districte 4 (Can Rull, Can Llong, Concòrdia i Castellarnau) baixa 7,56 punts.
  • Al districte 6 (els barris del sud) la participació baixa 9,3 punts.

L’any 2019 el PSC va guanyar en aquests quatre districtes de la ciutat.

Foto portada: votants al casal cívic de la Roureda. Autora: Alba García.

Comments are closed.