Façana de l'Ajuntament. Autor: David B.

Partits i candidats: minut i resultat a falta d’un any per les eleccions

Les eleccions municipals de l’any vinent seran el 28 de maig de 2023. És a dir, ja falta menys d’un any. Aquesta vegada, en principi, seran només municipals i no europees com va passar l’any 2019. No obstant, podria haver-hi també eleccions generals si Pedro Sánchez les avancés, cosa que condicionaria i molt els resultats de les municipals. En tot, cas les maquinàries electorals fa temps que s’han activat a Sabadell. Més, i abans, que en altres ocasions.

Aquesta és la situació a dia d’avui en una precampanya que va cobrint etapes amb més rapidesa del que és habitual. Com a mostra dos botons: els dos espais que tradicionalment decidien els seus equips més tard, l’anticapitalista (Crida) i l’esquerra alternativa (el que ara serà En Comú Podem) ja tenen la feina gairebé feta.

PSC: Farrés i 26 més

No és oficial però no hi ha cap dubte que l’actual alcaldessa, Marta Farrés, aspirarà a la reelecció. Ella mateixa ho va avançar fa un any en una entrevista a aquest digital: vol un segon mandat (més info: “Em presentaré. Ho estem fent bé”). El PSC cobrirà les etapes en aquesta línia però no hi ha dubte que Farrés serà la candidata a la reelecció l’any vinent. L’objectiu és superar els 10 regidors del 2019 i acostar-se el màxim possible als 14 que donen la majoria absoluta. Tot per governar amb la màxima llibertat possible o anar a buscar pactes (el sentit comú indica que o bé amb Junts per Sabadell com fins ara o bé amb En Comú Podem com a Madrid o l’ajuntament de Barcelona) amb un clar lideratge socialista, és a dir, de Farrés.

ERC: l’aposta Fernàndez (Gabriel)

Després de tres comicis encapçalat per Juli Fernàndez, ara diputat al Parlament, ERC apostarà per Gabriel Fernàndez, regidor des de l’any 2015, com a principal alternativa a Farrés. Fernàndez està oficialment nomenat des de finals de l’any passat al guanyar unes primàries fetes per la via ràpida per la formació republicana.

Té dos reptes principals: augmentar representants per Esquerra (van passar de zero a quatre al 2015 i de quatre a set al 2019). Però sobretot, si vol ser alcalde, bastir un front ampli de canvi que li pugui donar l’alcaldia a partir d’acords amb la Crida, En Comú Podem i, si calgués, Junts.

Crida: Nani Valero fa el pas

Nani Valero ha estat la portaveu municipal de la Crida des de l’inici del mandat, tot i que el cap de llista va ser l’exalcalde Maties Serracant, que va deixar l’Ajuntament l’any 2020. Ara Valero serà la cara visible de la Crida, una formació que fa bandera del treball col·lectiu i de base, i que ara s’ha afanyat a escollir no només el cap de llista sinó els vuit primers noms de la seva proposta, cosa que encara no ha fet cap altra formació. A Valero l’acompanyaran de número 2 l’actual regidora Anna Lara. El número 3 serà Oriol Rifer, vinculat al teixit associatiu de La Creu Alta i al Casal Popular El Tallaret.

Cs: Hernández excepte sorpresa majúscula

El quart partit en nombre de vots a la ciutat és Ciutadans. No han activat el procés intern però, excepte sorpresa d’última hora i gran, el candidat serà l’actual portaveu, Adrián Hernández. Hernández lidera el grup municipal taronja des de finals de l’any 2015, és un regidor prou reconegut, i ja va ser l’alcaldable fa tres anys. El repte ara és frenar la caiguda d’un partit que des de 2019 justament va perdent votants cada cop que es posen les urnes. Dins el segment constitucionalista tothom vol mossegar Cs: des del PSC per una banda fins a Vox per l’altre extrem.

Junts: la via Matas

L’actual portaveu, Lluis Matas, que fa només un any que és regidor, serà el cap de llista de Junts per Sabadell. Va guanyar les primàries que la formació independentista va convocar de forma expressa fa algunes setmanes, sense cap altre rival (com tampoc en va tenir Gabriel Fernàndez, a ERC). Matas farà bandera de la via pactista traçada per Lourdes Ciuró: independentista com qui més però arribant a acords a nivell de ciutat amb els socialistes. Res que Junts no faci, per exemple, a la Diputació.

Salt mortal de Morell i el seu Sentim Sabadell

Va guanyar les primàries a Podem i així va presentar-se a les municipals de 2019. Des del control de la marca electoral, va obtenir acta, però l’any 2023 Marta Morell haurà d’anar a pulmó. Expulsada del partit lila el passat estiu, i sense grup municipal des de la tardor, ha fundat el grup Sentim Sabadell. Tota una aventura política de resultat incert. Els precedents (100% Sabadell, Ara Sabadell, Plataforma Ciutadana Sabadell, Nova Participació…) delaten la dificultat del camí ara emprès per l’encara segona tinenta d’alcaldessa. El 5 per cent és un topall exigent.

Sabadell En Comú Podem i Mena

L’espai de l’esquerra alternativa que habitualment havia ocupat la coalició ICV-EUiA i després l’àmbit dels Comuns-Podem anirà de bracet de nou després de la trencadissa del 2019. Catalunya en Comú i Podem s’han conjurat per recuperar-se de la catàstrofe de fa quatre anys, que els va deixar fora de molts ajuntaments. Tindran a Sabadell un pes pesat: el diputat a Madrid Joan Mena, de llarga trajectòria tant a Sabadell com a la política catalana i espanyola. Si al 2019 van tornar Marta Farrés i Lourdes Ciuró, al 2023 ho farà Mena. Encara no és candidat oficial, però ningú dubta que guanyarà les primàries del seu espai polític i serà la cara visible a les municipals del partit dels seguidors de Yolanda Díaz o Ada Colau.

El PP aposta per Santos

El PP ha culminat una transició menys pacífica del que sembla. L’exregidora Cuca Santos ha agafat les regnes del partit. Encara no és oficialment alcaldable però el president del Partit Popular a Catalunya, Alejandro Fernández, va apostar públicament per Cuca Santos com a número 1 recentment. A la pràctica, en un partit que va a dit és com si Santos ja fos candidata. No obstant, té un difícil repte: que el PP torni a l’Ajuntament. En els darrers comicis, sempre han quedat molt lluny del 5 per cent que es necessita. Però és cert que el PP s’està recuperant a totes les enquestes.

Vox

El partit d’extrema dreta Vox es presentarà a Sabadell sense dubte i té números d’arribar al 5 per cent. És una de les grans preguntes que es fan a qualsevol persona amb un mínim coneixement de la política municipal: ‘Entrarà Vox?’. Ja van superar de llarg el 5 per cent a les autonòmiques de l’any passat. Gairebé el 8 per cent de vots. Quarta força política. Qui va ser la seva candidata a Sabadell i dirigent provincial Patricia Muñoz fa anys que va marxar a viure a Andújar (Jaén), on té un negoci de venda de marxandatge espanyolista. Però tots els analistes coincideixen que, en el cas de Vox, és infinitament més important la marca que no pas el candidat. I vital el context en que es voti: qualsevol espantall que mobilitzi el vot contra l’establishment, des de l’alça de preus, la corrupció, el procés, l’atur o les violacions grupals, els val.

Altres formacions

Com és habitual, les eleccions tindran altres llistes electorals. En aquest sentit, sembla garantit que Ara Sabadell, amb l’exregidor Ramon Vidal al capdavant, ho intenti per segona vegada. El nou partit d’esquerra unitarista/jacobina AIRE, amb l’exmilitant socialista Ana Lorente després a Guanyem Sabadell, es podria presentar a les municipals.

Foto portada. la façana de l’edifici consistorial, abans de les obres de reforma que s’estan duent a terme actualment. Autor: David B.