Foto: ACN.

Sabadell En Comú Podem: “al Ripoll no hi volem ni un parc urbanitzat ni un eix industrial”

Preocupació dins Sabadell En Comú Podem pel caire que li vol donar el govern municipal a la transformació de l’entorn del riu Ripoll aprofitant els fons europeus Next Generation. Els comuns, ara fora de l’Ajuntament, reclamen que les millores han de prioritzar la protecció ambiental del parc fluvial i no la generació d’activitats econòmica.

L’Ajuntament obre la porta a nous usos dins el parc fluvial del riu Ripoll. Un projecte que fa anys es va arrossegant via canvi del Pla General però que ara podria agafar embranzida amb fons Next Generation. En Comú Podem està d’acord en invertir al Ripoll però recorden que, per sobre de tot, és un riu i un entorn ambiental, i no un parc urbà ni un polígon empresarial.

En el fons de la qüestió, que ve de lluny i es va debatent fa anys, és si el riu Ripoll ha de guanyar usos (per exemple de restauració) o bé ha de prioritzar-se com a espai natural un cop les naus industrials abans lligades a la indústria tèxtil tenen poca o nul·la activitat. Proliferen les naus buides, així que part dels propietaris venen demanant poden instal·lar noves activitats, més alineades amb un riu al segle XXI, però on hi pugui haver creació de llocs de treball i activitat econòmica. Per contra, els sectors més ambientalistes creuen que la prioritat màxima és preservar el riu i la seva llera.

En aquesta segona línia s’hi encabaix Sabadell En Comú Podem, ara fora de l’Ajuntament però que, per exemple, en el mandat 2015-2019 va tenir la regidoria de Sostenibilitat (abans més coneguda com a Medi Ambient), a través del tinent d’alcalde Joan Berlanga. L’exedil veu bé “endreçar, preservar i obrir el Ripoll a la ciutat”.

“Però no hi volem ni un parc urbanitzat [un Can Gambús o Parc Catalunya, per exemple] ni un eix industrial”. “El Ripoll és un espai natural, i no es pot abordar com si fos un parc dins la trama urbana o un polígon industrial”.

Per tot plegat, els ‘comuns’ creuen que cal millorar la protecció del riu, lluitant contra les espècies invasores, creant passos de fauna, millorant el cicle integral de l’aigua, millorant els accesos a peu i en bicicleta, endreçar les hortes irregulars i rehabilitant el patrimoni en mal estat com el molí d’en Torrella o la sèquia Monar.

Berlanga creu que s’està donant poca informació en relació als plans de l’actual govern municipal de Marta Farrés en relació al riu Ripoll i el seu entorn.

Foto portada: ciclistes al riu Ripoll. Autor: ACN.

Comments are closed.