Tanca Casa Duran. Autor: David B.

Entesa: “El projecte de la Casa Duran és un despropòsit”

Entesa per Sabadell alerta que el futur projecte municipal per a la Casa Duran no compleix la normativa i que a més de ser un “despropòsit” també és “innecessari”. El grup municipal ha presentat dues al·legacions per intentar frenar l’Oficina de Turisme i la seu de la Capital de Cultura Catalana a la saboneria, tot i que qui dirà l’última paraula serà la Generalitat. A trets generals, Entesa denuncia que la idea de l’Ajuntament no s’adequa al reglament d’ús de la Casa Duran i que tampoc disposa dels estudis previs que requereix la Llei 9/1993 del Patrimoni Cultural Català.

El govern municipal va aprovar el desembre passat ubicar l’Oficina de Turisme i la seu de la Capital de la Cultura Catalana a la saboneria de la Casa Duran, però recentment Entesa per Sabadell, vinculada a la Crida, ha presentat un parell d’al·legacions al respecte. Per una banda, el portaveu de la formació, Isidre Soler, denuncia que el Reglament d’Ús que regula les activitats de la Casa Duran no preveu la implantació d’oficines i que, per tant, cal desestimar el projecte. Per altra banda, Soler també denuncia que l’Ajuntament no ha elaborat els estudis patrimonials ni arquitectònics previs, tal com marca la Llei 9/1993 del Patrimoni Cultural Català. Per aquests dos motius, Entesa posa en dubte l’informe tècnic que ha revisat el projecte, ja que ni hi consta que la Casa Duran sigui un Bé Cultural d’Interès Nacional ni la corresponent protecció del patrimoni.

Isidre Soler. Autor: David B.
El portaveu d’Entesa, Isidre Soler. Autor: David B.

En la línia de preservar un dels elements patrimonials més importants de Sabadell, Isidre Soler també alerta que cal reconsiderar l’eliminació de la tanca del pati, ja que això comportaria la pèrdua de referència històrica i conseqüències negatives per a la protecció de la Casa Duran. Per tots aquests motius, a banda de les al·legacions presentades al consistori, Entesa també ha fet arribar les seves consideracions a la Generalitat, ja que el fet de ser un Bé Cultural d’Interès Nacional significa que l’edifici també pertany al govern català.

Una polèmica que ve de lluny

Entesa ha lamentat que la Casa Duran hagi estat “infravalorada” constantment tant pel govern municipal com per la ciutadania. Soler ha retrocedit fins el 1940, en el mandat de l’alcalde Marcet, quan es va intentar enderrocar l’edifici. Tot i que aquest va ser un dels capítols més greus que recorda la formació, l’eliminació del mur que tancava el pati de llevant també va ser motiu de disputa municipal ara fa uns anys. La darrera batalla és pel projecte executiu de les obres d’adequació de la saboneria i del pati de llevant de la Casa Duran, que caldrà veure si tira endavant o no després de la intervenció d’Entesa.

Més informació:

Foto portada: tanca de la Casa Duran. Autor: David B.

Comments are closed.