La candidata de Sentim Sabadell, Marta Morell. Autor: J.d.A.

Marta Morell (Sentim Sabadell): “Nosaltres som com la gent”

Marta Morell Albadalejo, nascuda a Sabadell el 1978, és llicenciada en Ciències Polítiques i Sociologia per la UAB. Va treballar d’assessora en una empresa comercial de Sant Cugat del Vallès. Cap de llista de Podem a les municipals del 2019, va arribar a un pacte de govern de amb el PSC i nomenada segona tinent d’alcalde de Feminisme, Drets Civils, Joventut, Cooperació, Nova Ciutadania, Memòria Històrica, Benestar Animal i Participació. Expulsada del partit, encapçala la candidatura del partit municipalista Sentim Sabadell.

El programa de Sentim Sabadell consta de 70 pàgines amb tres grans blocs temàtics, 30 apartats sectorials i 357 propostes per la ciutat.

Per què ens ha citat a la plaça Sant Roc per fer l’entrevista?
Perquè la plaça de Sant Roc és un símbol clar de la ciutat. També està just davant de l’Ajuntament. Ara estem en campanya electoral i anem a constituir el futur consistori. Per a nosaltres, com a espai municipalista de Sabadell, el Centre és un altre barri de la ciutat i també hem de ser presents en aquí.

Al seu programa plantegen un seguit de mesures que suposen un increment de la despesa municipal. Quina és la seva política fiscal? Augmentaria els impostos i taxes de l’Ajuntament?
El nostre programa electoral, en els diferents àmbits, planteja més de 350 propostes. Pensem, com ha passat en aquest mandat, els diners del pressupost municipal són limitats. No es tracta de que el pressupost municipal hagi d’augmentar, sinó de com reparteixes els diners, de com els distribueixes. Es tracta de tenir la voluntat política d’incrementar els recursos en una àrea, com en aquest mandat on hem augmentat el pressupost en Benestar Animal que fins a l’anterior mandat era zero. No és tractar d’augmentar, sinó de fer una redistribució dels diners que hi ha. En funció d’això, Sentim Sabadell establirà les seves prioritats.

La candidata de Sentim Sabadell, Marta Morell. Autor: J.d.A.
La candidata de Sentim Sabadell, Marta Morell. Autor: J.d.A.

La qüestió de l’habitatge està sent un dels temes principals d’aquesta campanya electoral. Al seu programa plantegen la construcció d’habitatge de lloguer social. Han quantificat els pisos que serien necessaris per oferir habitatge a preus assequibles?
Primer de tot, en el tema de l’habitatge, demanaria a les altres administracions que tenen molta més competència en matèria, tant l’Estat com la Generalitat, que posin els recursos necessaris perquè hi hagi l’habitatge públic que Sabadell necessita. Nosaltres, com a administració local, també tenim responsabilitat. Per a nosaltres és important que hi hagi habitatge públic. M’atreviria a dir que, en un mandat, no es poden fer més de 1.000 pisos. En aquest mandat n’hem fet 529 pisos, només en VIMUSA. Aquests habitatges es poden fer o amb VIMUSA o a través de la Sareb o mitjançant Sabadell Lloguer Social. Alguns estan proposant xifres irreals. No és realista dir que es poden fer més de 1.000 pisos en un mandat.

On s’ubicarien aquest miler de pisos?
Ara, tenim acabats els pisos de la carretera de Terrassa i del carrer Francesc Layret. També, estan projectats el centenar de pisos per a la gent gran al complex de la Roureda. Hi ha tres promocions a Can Gambús. Ara, hauríem de planificar, cosa que no ho volem fer nosaltres soles, i veure en quins llocs s’haurien d’ubicar. Segurament en les zones més envellides de la ciutat, que potser també necessiten algun complex per a la gent gran. Hauríem d’estudiar en quins llocs de la ciutat és possible fer-ho. A vegades tenim idees, però no sempre es poden fer les coses que volem. Per tant, hem de buscar els llocs més idonis, pactant-ho amb la ciutadania, valorant les seves demandes i necessitats.

Relacionat amb l’habitatge, al seu programa proposen la creació d’un protocol pels casos d’ocupacions il·legals. En què consistiria? Quina és la seva posició sobre les ocupacions?
En el tema de les ocupacions he estat molt clara en aquest mandat. Certs partits polítics han fet molta demagògia, molt populisme respecte les ocupacions.

Hem de posar pel davant que les persones tenen dret a un habitatge digne. Aquí hi ha molta gent que està fent ocupacions, però de pisos buits propietat de bancs i fons voltors. No estan ocupant cases de particulars. Alguns estan utilitzant això en campanya electoral per fer por i dir-li que no te’ns pots anar de vacances perquè et trobaràs la casa ocupada. Alimentar aquesta alarma social és fer populisme. L’única cosa que estan fent és buscar vots a través de la por i l’alarma social. Per tant, és fonamental assegurar que tothom tingui habitatge, aleshores aquestes situacions ja no passarien.

Sentim Sabadell proposa demanar a la Generalitat la construcció d’una segona residència geriàtrica per la ciutat. Seria partidària de la creació d’una xarxa de residències i centres de dia municipals per a la gent gran semblant a la xarxa d’escoles bressol?
Les residències són competència de la Generalitat de Catalunya.

Les escoles bressol també.
Si, però en aquest cas nosaltres parlem de gent gran. El pressupost municipal és el més petit de qualsevol de les tres administracions. Com a administració municipal, ja tenim molts deures amb la nostra ciutadania i ja tenim moltes competències. No podem utilitzar tots els recursos municipal per fer front a totes les necessitats. Exigiré a la Generalitat dues coses: primer que sigui realitat el més aviat possible la residència del sud i que hi hagi una segona residència al  nord de la ciutat.

La candidata de Sentim Sabadell, Marta Morell. Autor: J.d.A.
La candidata de Sentim Sabadell, Marta Morell. Autor: J.d.A.

En el seu programa proposen donar “el suport i acompanyament necessari a les entitats religioses” en els actes on participi l’Ajuntament de Sabadell. Això no és una mica contradictori amb el paper laic i aconfessional de les institucions públiques?
Una cosa es que, lògicament, l’Ajuntament és una institució laica i això s’ha de continuar mantenint. Però, la nostra ciutat és diversa. En aquest cas, hi ha diverses confessions a la nostra ciutat. Des de l’Ajuntament, hem de fomentar el respecte a qualsevol tipus de religió. Per això, creiem que, en aquest mandat, podríem agrupar la diversitat religiosa. Tenim una sèrie d’entitats que estan a la Taula de Creences que hem reactivat en aquest mandat. L’Ajuntament ha de fer aquest acompanyament i no per ser partisà. Això vol dir que, si alguna entitat religiosa fa un acte i que la regidora sigui present no significa que participi, sinó que va a donar la benvinguda. Al cap i la fi, també soc la regidora d’aquestes persones. Acompanyament no vol dir que hi hagi una participació en primera persona dels regidors.

Vostès proposen traslladar el Servei d’Informació i Atenció a la Dona (SIAD) a un altre emplaçament. On l’ubicarien?
Sí, el volem votar en un lloc més ben comunicat de la ciutat. Pensem que ara, amb el servei que tenim, el transport públic no arriba prou bé on està situat en el carrer Vidal. A part de traslladar aquest nou equipament a un lloc més ben comunicat, el servei atenció a la víctima que actualment està a la Policia Municipal hauria d’emplaçar-se en aquest nou equipament.

Volem que les polítiques de seguretat i les polítiques feministes vagin de la mà i també amb l’àrea d’intervenció comunitària. Pensem que s’ha de tenir aquesta nova mirada. Treballant de manera transversal és com realment podrem atendre millor les nostres dones. Ho volem tot el mateix espai, perquè moltes vegades ve una dona que ha patit algun tipus de violència al SIAD, i se li diu: ‘vagi vostè posar una denúncia a la policia i torni-ho a explicar-ho’, de manera que la revictimizes, cosa volem reduir al mínim. Volem un espai on les dones sàpiguen que tenen professionals que les ajudaran, treballadores socials, psicòlegs socials… Un altre compromís és augmentar el personal, perquè per desgràcia a les dones cada dia les continuen matant pel fet de ser dones. En aquest mandat ja ha augmentat la plantilla amb psicòlogues i treballadores socials. Vull que el SIAD sigui un servei de referència integral a la ciutat i que Sabadell continuï sent un referent de polítiques feministes.

Un espai que hauria de tenir un servei de cangur fixe, perquè moltes vegades a les dones els hi costa més venir perquè no tenen on deixar els seus fills i filles mentre les atenen.

Sentim Sabadell proposa la construcció d’un equipament juvenil de referència que no existeix a la ciutat. On s’ubicaria i quines funcions tindria?
En aquest mandat he estat regidora de Joventut. Hem avançat molt en polítiques de Joventut; per exemple, hem creat una assessoria de suport emocional pels joves, molt necessari en temps de pandèmia i que llavors va ser la meva prioritat. Sé que en aquest tema tenim molts reptes. Necessitem que, en aquest equipament juvenil de referència, també estigués l’Oficina Jove, que ara està al Vapor Codina. Respecte a la seva ubicació, hauríem de veure quin dels espais municipals dels que ara disposem pot servir per encabir aquest projecte que hauria d’anar de la mà dels cincs espais joves que tenim a la ciutat.

Al seu programa proposen la creació de noves empreses públiques de titularitat municipal quan ho permeti desexternalitzar les existents. En quines empreses està pensant? A què sectors afectarien?
Nosaltres fem una aposta molt clara pels serveis públics, per tal que tots els serveis essencials tinguin condicions de treball dignes. És veritat que va haver una època en que tots els serveis eren municipals i un després es van començar a externalitzar. Municipalitzar-ho tot també és complicat ja que s’hauria de fer un estudi del seu cost econòmic. Des del govern he après que les coses no poden passar tan ràpid com voldries per qüestions tècniques i administratives. No tot es pot portar directament des de l’Ajuntament. Tanmateix, el Servei d’Atenció Domiciliària, (SAD) podria ser portat per una empresa pública com el servei de neteja de les escoles de la ciutat.

En matèria en matèria de Cultura, quines són les seves propostes pels museus municipals d’art i història?
Ens comprometem, si estem al pròxim govern, a què d’aquí un any com a màxim hi hagi el nou pla de museus aprovat.

Vostès proposen traslladar el Museu d’Art a un altre emplaçament. On el posarien?
El Museu d’Art, que ha de ser un museu de referència, se’ns ha quedat petit. Això s’ha de plasmat en el nou pla de museus que s’ha de treballar de manera consensuada a l’igual que els plans que he aprovat en aquest mandat com el reglament d’igualtat, el pla d’interculturalitat, el reglament de participació i el pla local de Joventut.

Sentim Sabadell defensa ampliar la plantilla de la Policia Municipal. Quants agents de més serien necessaris? Disposa la Policia Municipal d’instal·lacions adequades?
Nosaltres apostem per incrementar la policia, però per saber el nombre exacte hem de fer una planificació de quatre anys. Es tracta no només d’incrementar la plantilla i dir ‘en falten cinc policies’, doncs s’han de tenir en compte les jubilacions, els permisos, els torns… El primer que s’ha de fer és una diagnosi. Mirar la plantilla i veure quants policies es jubilaran. No val dir incremento la plantilla en deu i s’han jubilat deu, llavors no incrementes el personal. S’ha de mirar quin absentisme hi ha, les jubilacions i partir d’aquí planificar un increment progressiu per tenir els agents de policia necessàries per disposar d’un bon cos de policia.

Vostès s’oposen al SurfCity. Quina és la seva proposta pel riu Ripoll? Li agrada la proposta de la plataforma Defensem el Ripoll de fer un zona humida?
Les actuacions al Ripoll no podem decidir-les els partits sols. Nosaltres ens diem Sentim Sabadell per alguna cosa. En temes de ciutat, com és el riu Ripoll, hem d’arribar a grans consensos amb la ciutadania. Seríem partidaris de fer un procés participatiu ja que és una zona de la ciutat molt important. Evidentment, necessitem preservar la nostra natura. Evidentment que hem de tenir espais per passejar i d’estada, però això no ha de decidir ni la Marta Morell, ni Sentim Sabadell. Aquí ha de participar tothom perquè al final sigui un espai on tothom es senti còmode. Per això, no portem al programa electoral una proposta tancada. De fet, el nostre programa, com es diu la introducció, és un programa electoral obert perquè els programes electorals no han de ser com eren antigament. És a dir un partit polític guanyava les eleccions i a partir d’aquí només s’havia de fer allò que deia el programa. No, no les necessitats durant el mandat van canviant. A la ciutadania se l’ha d’anar escoltant durant tot el mandat i s’han d’anar incorporant noves propostes. Així, hem elaborat el nostre programa electoral amb la gent de Sentim Sabadell, sentint les demandes que ens han traslladat els veïns i veïnes. També, a través de la meva experiència de govern.

Vostès rebutgen el Quart Cinturó. Al seu programa proposen estudiar la connexió entre Castellar del Vallès i la C- 58. Quin seria el traçat d’aquesta connexió?
El traçat no l’ha de decidir Sentim Sabadell. Sempre diem: ‘Quart Cinturó, no. Ronda Nord, parlem-ne’. Hem de treure cotxes del centre de la ciutat, però no només a la Gran Via. També de l’Eix Macià, que ningú en parla, on hi ha una concentració important de cotxes i una gran contaminació acústica i no se’n parla. Sembla que els cotxes només passin per la Gran Via i això no és cert. D’aquesta connexió fa molts anys que se’n parla. Si al final s’acaba fent, serà una infraestructura per quedar-se. Per tant, ha de tenir el menor impacte ambiental possible. El traçat l’hem de pactar amb els veïns i les veïnes de la zona. Al final, qui ha de posar un traçat sobre la taula i després nosaltres estudiar-lo, són les administracions competents, que no és l’Ajuntament.

En matèria de comunicació vostès denuncien la situació de Ràdio Sabadell que fa anys que no té direcció. Com s’hauria de resoldre aquesta situació?
Nosaltres impulsarem la constitució del Consell Consultiu de Ràdio Sabadell, format per professionals dels mitjans de comunicació, per avaluar les actuals línies d’actuació i fer propostes de millora que es portin al ple municipal. En el sentit d’establir quin ha de ser el projecte per a Ràdio Sabadell i que posi en marxa el procés de designació de nou director o directora.

Quines són les seves prioritats en matèria d’inclusió?
Nosaltres estem compromesos en executar el Pla d’Accessibilitat. Ens comprometem a fer una inversió no inferior a un milió d’euros per mandat amb l’objectiu d’adaptar la ciutat a les persones amb mobilitat reduïda. Això vol dir eliminar les barreres arquitectòniques del nostre espai públic. Hem de seguir posant jocs inclusius, com els que hi ha a la plaça de la Llibertat, a diferents places de la ciutat. Hem d’apostar per una ciutat que tingui igualtat d’oportunitats per a tots i totes. Això també inclou a les persones amb capacitats diverses. No només a l’espai públic. Hem d’adaptar alguns espais culturals, alguns espais esportius que tampoc estan adaptats. A més, hem de fer una cosa molt important: ajudar als nostres nens i nenes a l’hora del menjador. Apostem perquè hi hagi vetlladors als menjadors escolars i a les activitats de lleure i extra-escolars.

La candidata de Sentim Sabadell, Marta Morell. Autor: J.d.A.
La candidata de Sentim Sabadell, Marta Morell. Autor: J.d.A.

Fa quatre anys vostè va obtenir l’acta de regidora en la candidatura de Podem. Va ser expulsada del partit i ara ha muntat la candidatura municipalista Sentim Sabadell. Quines són les seves expectatives en aquestes municipals?
La realitat és que em van apartar del partit. Sentim Sabadell és una candidatura que va començar a caminar el novembre del 2021 i és un espai de ciutat. Aquest 28 de maig hi hauran dos opcions: votar els partits de sempre i votar una opció diferent que es diu Sentim Sabadell, formada per persones de tots els barris. Una llista que és com és la ciutat. La ciutat és diversa. Volem que els veïns i els veïns es vegin representats pels seus mateixos veïns i veïnes en el futur govern municipal. Nosaltres, des de fa ja molt de temps, estem a tots els barris de la ciutat per explicar el nostre projecte polític. Aquests dies ho estem intensificant en campanya electoral, que és el que toca. Nosaltres, estem tenint un feeling molt positiu amb les veïnes i els veïns amb qui parlem, amb els veïns i les veïnes que se’ns acosten, a la gent que veu una opció diferent. Per això ens diem Sentim Sabadell, perquè nosaltres som com la gent. D’altra banda, la millor enquesta electoral serà el recompte la nit del 28 de maig.

Com valora vostè la seva experiència d’haver participat en el govern del PSC?
La valoració del govern de les dues Martes és molt positiva. Això també ens ho trasllada la gent quan ens veu a les carpes. Estic molt orgullosa de tot el que he fet des de les meves responsabilitats de govern a les àrees de feminisme, benestar animal, de participació… Crec que hem fet de Sabadell una ciutat referent en polítiques feministes. Hem ampliat el SIAD. Hem estat capaços de posar punts lila a tota la ciutat per acostar els recursos a les persones. Això és una altra manera de fer política, que la institució vagi on està la gent, per si la gent no ve on està la institució. Això és clau.

Hem passat de quatre a onze àrees d’esbarjo de gossos, perquè volem que hi hagi espais pels animals. He estat la regidora que més acords ha signat amb acords amb moltes forces polítiques. Ningú s’havia d’imaginar que hi hauria un pla de memòria democràtica aprovat per unanimitat. I això ha aconseguit aquesta regidora. Estic convençuda que aquestes bones sensacions i aquesta bona obra de govern, la gent ho premiarà el pròxim 28 de maig.

Si Sentim Sabadell obtingués representació municipal. Optaria per reeditar el govern de coalició amb Farrés o estaria oberta a d’altres opcions?
Sentim Sabadell no pactarà mai amb l’extrema dreta. Pactar amb la Marta Farrés i el Partit Socialista és una possibilitat. Però és clar, hem d’esperar els resultats electorals. Hem de veure quines aritmètiques es donaran. A partir d’aquí, consensuar i dialogar per tenir el millor govern possible a la ciutat. Per tant, des de Sentim Sabadell, volem dir als nostres veïns i veïnes que poden estar segurs que, si nosaltres formem part del pròxim govern municipal, farem un pacte de govern en la línia del nostre programa electoral. Llavors hauran de decidir els altres partits si pacten amb nosaltres les qüestions que per Sentim Sabadell són prioritàries i aquesta serà la condició per a formar govern.

[Nota de la redacció: les entrevistes als alcaldables es fan a l’espai triat per ells i en l’idioma que ells prefereixen. Per fidelitat a la conversa es publicaran en el mateix idioma en que s’han fet. D’altra banda, al final de l’entrevista els candidats fan una enquesta sobre els resultats electorals que es publicarà l’endemà de les eleccions. Fins aquell moment el resultat està custodiat per iSabadell]

Foto portada: la candidata de Sentim Sabadell, Marta Morell. Autor: J.d.A.

Comments are closed.