Meritxell Serret: “He après a ser resilient i a donar-li una volta a la repressió”

Meritxell Serret ha estat guardonada amb el Premi Valors Republicans que cada any impulsa Esquerra Republicana Sabadell. L’any 2017, l’exconsellera d’Agricultura es va exiliar a Brussel·les, amb Carles Puigdemont i tres consellers més, per les derivades de l’1-O. A mitjans de març, Serret va tornar a casa per prendre possessió de l’acta de diputada que va obtenir amb les eleccions del 14-F i, així, seguir fent política a Catalunya.

El Premi Valors Republicans d’enguany vol remarcar la resiliència de les dones que han estat reprimides per l’Estat espanyol des de l’esclat independentista. Fa un mes que Serret ha tornat de l’exili, però aquest divendres, 30 d’abril, l’exconsellera està citada a declarar davant el jutge Pablo Llarena, l’instructor de la causa oberta pel Procés. A continuació, la diputada al Parlament avalua els tres anys d’exili i la situació en què es troba actualment.

Més de tres anys a Brussel·les i, ara que Jordi Turull comença a fer camí cap a la justícia europea, vostè torna a Espanya per posar-se a disposició de Tribunal Suprem. Com afronta la compareixença de divendres que ve?
Amb tranquil·litat i prudència. Sóc conscient que he d’estar preparada per qualsevol cosa i que, en aquest cas, el futur és molt incert. És una barreja entre mantenir la serenitat i la confiança amb l’advocat i, alhora, estar preparada pel que pugui passar.

L’any 2017, quan va marxar, com es va sentir? Va gestionar la situació amb la mateixa tranquil·litat i prudència que ara?
La tardor del 17 va ser una explosió de sentiments. Els primers dies van ser frenètics i tot arribava de sobte, de manera inesperada. Tenia la sensació de viure una pel·lícula on ningú s’havia llegit el guió. Per això vaig haver de desenvolupar una capacitat de viure i actuar en un context d’absoluta incertesa, sense poder planificar res. De fet, avui comentàvem com justament la Carme [Forcadell] també expressa en el seu llibre que no pot pensar en un futur, sinó que s’ha de centrar en l’ara i l’aquí.

Se sent identificada amb les vivències que relata Carme Forcadell?
Sí, en molts sentits. El que està vivint la Carme és molt bèstia, és absolutament irracional. La sentència que pateix no té nom, però és capaç de transformar la injustícia i l’agressivitat en quelcom positiu i constructiu. Els seus llibres, així com actes i discursos, m’ensenyen a desenvolupar-me i a seguir contribuint en un projecte de país, tot i ser víctima de la repressió.

Quina lliçó n’extreu de tot el que ha passat amb el Procés?
Fa anys que patim repressió i seguim patint-la; jo, per exemple, aniré a judici la setmana que ve. Però crec que, amb el temps i en funció del context, cadascú de nosaltres ha après a ser resilient. En el meu cas, he intentat que la repressió no m’aturi i a donar-li a una volta: en lloc d’enfonsar-me o anul·lar-me, m’ha impulsat a trobar la manera de continuar desenvolupant-me com a persona i com a política.

Aquest aprenentatge ha canviat la manera de veure el republicanisme?
No. Jo sempre l’he viscut amb positiu i mai per anar en contra ningú. Ara mateix estic intentant reprendre les dinàmiques i les rutines que tenia en la política catalana, però molt segura i contenta d’haver fet el pas.

Carme Forcadell i Jordi Cuixart van guanyar l’última edició del Premi Valors Republicans (2019). A diferència d’ells, vostès han pogut assistir a l’entrega de premis. S’esperava la magnitud que tindria el judici del Procés, que tot just començava aleshores?
Mai m’haguera imaginat la violència que hi va haver l’1 d’octubre i, per això, tampoc era capaç de calibrar quin abast podria tenir. Tampoc haguera pensat mai que als meus companys els podrien imposar les penes de presó que els han posat. Fins i tot ni a Brussel·les van entendre l’impacte d’aquestes sentències.

Per acabar, s’ha plantejat mai escriure un llibre per exterioritzar les seves vivències i aprenentatges; així com han fet pràcticament tots els presos i actors independentistes?
De moment, no. Quan consideri que tinc alguna cosa a aportar, ho faré. De moment, sóc més d’acció: treballar, contribuir i ajudar a tirar endavant.

Foto portada: Meritxell Serret a l’entrega de Premis Valors Republicans 2021: Autor: Roger Benet / Ràdio Sabadell.

Comments are closed.