Foto portada: els regidors Gabriel Fernàndez i Sílvia Renom, aquest matí. Autor: ERC / cedida.

ERC, sobre l’increment d’impostos: “el govern Farrés vol fer caixa i prou”

ERC presentarà una vintena d’al·legacions contra la pujada d’impostos mitjana del 15 per cent aprovada pel govern municipal (PSC-Junts). Els republicans asseguren que “es carrega contra les famílies de classe mitjana i baixa d’aquesta ciutat” i miraran d’esmorteir l’increment en algunes taxes i tributs.

Els republicans, que ara tenen tres regidors, presentaran una vintena d’al·legacions, que s’hauran de debatre (com les presentades per la resta de grups municipals, entitats i particulars que en presentin) en un ple extraordinari abans que acabi l’any.

El principal grup de l’oposició considera que la proposta d’un increment mig del 15 per cent té una finalitat “recaptatòria” que castiga la classe mitjana i treballadora de la ciutat i que, a més, no s’adequa als costos reals dels servis, que és el que han de fer les taxes.

“El govern PSC-Junts s’omple la boca que fa polítiques per a les persones i després no té cap mena de problema per carregar contra les famílies de classe mitjana i baixa d’aquesta ciutat, ni sobre les més vulnerables com les monoparentals o nombroses”, assegura la regidora Sílvia Renom, qui acusa el govern de Marta Farrés de voler “fer caixa i prou”.

En aquest sentit, els republicans volen congelar els preus públics dels equipaments esportius, ajustar les bonificacions socials del servei d’atenció domiciliària (SAD) i apujar el cost del cementiri a la inflació.

A més, volen que es gravi més tenir un pis buit a partir del quart any mentre que es bonifiqui l’IBI dels pisos de protecció oficial al 50 per cent. Pel que fa a l’IAE volen que es bonifiqui a les empreses que han incrementat la seva plantilla amb contracte indefinit o que es bonifiqui el 50 per cent si durant cinc anys es fa servir electricitat produïda en instal·lacions que aprofiten les renovables o sistemes de cogeneració.

Pel que fa a la taxa de residus (amb l’IBI i l’IAE és el gran tribut) volen mantenir la gratuïtat per a persones “extremadament” vulnerables. El govern actual vol cobrar com a mínim 15 euros per aquest concepte a tothom. També mantenir el 90 per cent la bonificació si s’acredita el tractament propi de l’orgànica o la selecció dels envasos o paper i cartró, així com si les empreses tenen una certificació ambiental. En quant al preu de la taxa de cementiri, volen que s’apugi el preu només segons l’IPC o no la inflació subjacent, que és superior.

Ple d’ordenances

Les al·legacions presentades pels grups municipals, les entitats (com la Cambra de Comerç, el CIESC o la FAV) i les dels particular s’han de debatre o aprovar o rebutjar en un ple municipal extraordinari abans que acabi l’any. Llavors quedarà definitivament aprovada l’estructura impositiva de l’Ajuntament per a l’any 2024.

Foto portada: els regidors Gabriel Fernàndez i Sílvia Renom, aquest matí. Autor: ERC / cedida.