El Parc Central del Vallès, el 7 de juliol. Autor: Lucía Marín

ERC: Farrés fa el mateix de sempre en la pitjor onada de calor

Dura crítica del principal partit de l’oposició a les mesures municipals per plantar cara a l’onada de calor, que previsiblement serà més llarga, i amb termòmetres més elevats. Ras i curt: els republicans asseguren que l’Ajuntament fa el mateix de sempre per contenir la pitjor onada de calor del segle. En altres paraules, l’Ajuntament fa curt. Demanen accions més contundents. “El canvi climàtic ja és aquí. Les mesures per mitigar-lo també haurien de ser-hi”, diu el portaveu d’ERC a l’Ajuntament, Gabriel Fernàndez. En presenta set.

Vista la situació, el grup republicà proposa set mesures addicionals davant la “insuficiència” de les anunciades pel govern (més informació: “Estem en una onada de calor de 6 sobre 6, el màxim“).

“Les mesures que ha presentat l’Ajuntament són les habituals i moltes són retòriques. No donen resposta de debò a la calor extrema, excepcional perquè a problemes excepcionals calen mesures excepcionals”, insisteix Fernàndez.

El grup republicà, que té set regidors, proposa set mesures addicionals. Són les següents.

  1. Piscines municipals amb accés gratuït entre les 12 del migdia i les sis de la tarda. La mesura la va posar en marxa el quatripartit quan el propi Fernàndez era regidor d’Acció Social. La gratuïtat va generar grans cues a l’hora d’entrar a les piscines, especialment a La Bassa, que van penjar el cartell de ple. Des de l’arribada de Marta Farrés a l’alcaldia, no s’ha tornat a fer malgrat que l’ordenança que ho permet no s’ha derogat.
  2. Més punts d’aigua al carrer. “Però punts d’aigua de debò, que funcionin”, insisteix el republicà.
  3. Nebulitzadors.
  4. Equipaments oberts dissabte i diumenge. “La calor no entén de caps de setmana”, diu Fernàndez.
  5. Transport públic gratuït (en aquest bàsicament s’entén que els autobusos de la TUS) entre les 12 del migdia i les sis de la tarda.
  6. Activació d’un alberg temporal per a les persones sense llar d’igual forma que es fa en cas d’onada de fred.
  7. Aturada de les obres públiques o bé creació de “torns de treball” en franges horàries “raonables”. Fernàndez ja ho va demanar fa algunes setmanes en relació a les obres del Passeig de la plaça Major. “Després no valdrà posar cara de pena i fer-se l’hipòcrita si hi ha una desgràcia i algú mor per un cop de treball treballant a ple sol amb aquestes temperatures”.

L’Ajuntament va presentar fa alguns dies el seu dispositiu. De la mà de l’empresa mixta Aigües Sabadell s’han instal·lat una desena de fonts addicionals, i s’ha reforçat la coordinació amb Creu Roja i el servei d’atenció domiciliària. Es demana evitar les activitats durant les hores centrals del dia i es recorda que alguns centres cívics obren el cap de setmana. L’alcaldessa, Marta Farrés, demana “molta prudència” per aquests dies.

Foto portada: un home, passejant al Parc Central del Vallès, fa alguns dies. Autora: Lucía Marín.

Comments are closed.