ERC i la Crida critiquen al govern per no recórrer la darrera sentència del cas Morao

ERC i la Crida denuncien que el govern municipal ha actuat en contra dels interessos de la ciutat al no recórrer la sentència que dóna la raó a Maite Morao, excap de Planificació Urbanística de l’Ajuntament. El Tribunal Contenciós Administratiu, al resoldre en favor de Morao, obliga a l’Ajuntament a reincorporar-la al càrrec al qual pertanyia abans de que el govern quatripartit la canviés de funció i a pagar-li la diferència salarial, xifra que, segons ERC i la Crida, gira entorn els 100.000 euros. Pels partits opositors, la sentència obre la porta a que, en cas de que es canvií el govern de la ciutat, els càrrecs dels funcionaris de lliure designació no es puguin modificar.

Maite Morao va ser Cap de planificació urbanística fins que el govern quatripartit – ERC, la Crida, Unitat pel Canvi i Guanyem – la cessés del càrrec i la canviés de funcions. Aquest fet també va provocar que Morao tingués un salari menor. Com a resposta, Morao va presentar una denúncia contra l’Ajuntament al Contenciós Administratiu perquè considerava que la decisió no havia estat correcte. Fa unes setmanes el Contenciós va donar la raó a Morao dictant que la degradació es va fer sense motiu, pel que obliga a l’Ajuntament a retornar-la al seu càrrec i a pagar-li la diferència salarial durant aquests anys, prop de 100.000 euros segons ERC i la Crida. L’Ajuntament tenia la possibilitat de recórrer aquesta sentència fins al 26 de juliol, però no ho ha fet.

Segons expliquen ERC i la Crida, el consistori va demanar als serveis jurídics de l’Ajuntament un informe per valorar la viabilitat de recórrer la sentència. És a dir, per veure si hi havia possibilitat de continuar amb el cas als tribunals i intentar guanyar-lo. L’informe, però, considerava que la degradació no havia estat motivada, com explica el Contenciós, pel que no calia recórrer la sentència.

La decisió de l’actual govern municipal – PSC i Podem – de no recórrer indigna a ERC i la Crida, donat que consideren que perjudica els interessos de la ciutat. Pel regidor republicà Raúl Garcia Barroso darrere de la inactivitat de l’Ajuntament s’amaga un interès polític.

“Prefereixen dir que per la nostra culpa passa això i menjar-se tot el trasbals per tenir aquest argument. Això no és política en benefici de la ciutat, això és política partidista de la pitjor que hi ha”, explica Garcia.

La portaveu de la Crida, Nani Valero, critica que no es recorri la sentència, no només pel tema econòmic, sinó també perquè la sentència del Contenciós obre la porta a que, en cas que un govern entri a liderar la ciutat, no pugui modificar els càrrecs que deixa l’anterior executiu. En el cas dels funcionaris de lliure designació, aquests no poden ser acomiadats, però, fins ara, cada govern els podia col·locar al lloc de treball que considerés més adient.

“D’una banda, es genera un precedent a recursos humans sobre la immobilitat de llocs de treball de lliure designació i, d’altra banda, el perjudici que pot suposar per l’Ajuntament no defensar fins a darrere instància l’interès públic, sota el risc de caure en possibles actuacions de prevaricació. Per això demanàvem que es presentés el recurs d’apel·lació. Però, el dia 26 el Cap de serveis jurídics ens confirma que el responsable de l’àrea, el tinent d’alcaldessa Pol Gibert, no ha fet el recurs“, apunta Valero.

Valero també crítica l’escassetat d’informació que els ha arribat sobre les novetats del cas Morao. En concret, es queixa que, tot i demanar l’informe dels serveis jurídics, els grups municipals no han tingut accés al document. Per això la portaveu titlla el govern de Farrés d’obstaculitzar el dret a la informació.

ERC i Crida sol·liciten al govern que els facilitin tota la informació dels serveis jurídics de l’Ajuntament. A més, davant la inacció del govern i l’escassetat d’informació obtinguda, des de la Crida es plantegen estudiar si es pot interposar una demanda per possible prevaricació contra l’Ajuntament.

Gibert titlla de “mala pràctica” la destitució de Morao

Des del govern municipal, Gibert convida a ERC i la Crida a reflexionar i considera que no es pot permetre “que tots els sabadellencs paguin per les seves males pràctiques”.

“ERC i la Crida volen fer servir recursos públics per defensar actuacions de regidors dels seus partits. I volen que ho fem en contra dels criteris dels propis serveis jurídics de l’Ajuntament. Això sí que és posar els interessos dels partits per sobre de l’Ajuntament i ratlla la prevaricació. Aquest govern no creuarà aquesta ratlla per moltes amenaces d’ERC o la Crida”, exposa Gibert.

Segons l’Ajuntament, ERC i la Crida sí que disposen de l’informe en què els serveis jurídics expliquen, sota el seu criteri, perquè no recórrer la sentència del Contenciós.

Segueix iSabadell a Telegram!

Segueix iSabadell a Telegram i rebràs les notícies més rellevant directament al teu dispositiu. Fes-ho AQUÍ.

Foto portada: Jordi Pina i Maite Morao, sortint dels jutjats de Sabadell. Autor: cedida.

Comments are closed.