Foto protada: els regidors Sílvia Renom i Gabriel Fernàndez, a la sala de premsa de l'Ajuntament. Autor: J.d.A.

ERC denuncia incompliments de l’ús preferent del català a l’Ajuntament

  • Els republicans portaran una moció al ple per reforçar l’ús del català a l’administració perquè “la situació és d’emergència”, diu Fernàndez.
  • Denuncien que el consistori escull idioma en funció del barri i subtitula en castellà els vídeos institucionals.

ERC exhorta el govern municipal a complir el Reglament d’Usos Lingüístics de l’any 2000, que estableix l’ús del català com a llengua preferent en tota la corporació. Ja l’any 2022 el 90 per cent dels regidors del ple van aprovar una moció en la mateixa línia, que tampoc s’està complint segons els republicans. Ara tornaran al ple a insistir-hi.

La situació del català és “molt preocupant, fins i tot d’emergència segons alguns lingüistes”, apunta el portaveu d’ERC a l’Ajuntament, Gabriel Fernàndez.

“La implicació de tots hauria de ser total; el català hauria de ser la llengua preferent perquè és la llengua del país. Així ho marca el Reglament d’Usos Lingüístics, que és de l’any 2000, i així ho va aprovar també la moció de febrer de l’any passat. No obstant, no es compleix”.

Fernàndez ha mostrat alguns dels incompliments de l’actual govern. Van en dues línies diferents. Per una banda la rotulació d’obres l’idioma del qual va per barris. Ha mostrat les obres del carrer de Caucàs, a la Plana del Pintor, on la informació municipal es mostra en castellà. “En funció del barri es fa l’idioma de les tanques. És una perversitat fer-ho en castellà o català en funció del barri. Tothom ha de ser tractat igual”, considera.

Per altra banda, ha mostrat dues publicacions des del canal institucional de l’Ajuntament a Instagram. Dos reels de vídeo. Els subtítols estan en castellà. Un vídeo sobre la compra del Museu del Gas; l’altre de les novetats al Servei d’Atenció Ciutadana.

ERC valora que l’entrada formal de Junts al govern hagi inclòs un apartat sobre la llengua, però lamenten que ja s’estigui incomplint per exemple als reels de vídeo abans esmentats.

“És cert que a l’acord de govern hi ha un apartat de llengua. Ajudarem a fer-lo factible. Però demanem menys retòrica, perquè ja hi havia una moció aprovada per 24 dels 27 regidors i un Reglament de l’any 2000, i més accions fer-lo efectiu”.

ERC portarà al ple de dilluns vinent una bateria de propostes per promoure l’ús del català a nivell institucional. Entre altres accions, una campanya institucional o fer tallers d’assertivitat lingüística a tots els centres cívics. També constituir d’una vegada per totes la comissió de seguiment del Reglament d’Usos Lingüístics. “L’Ajuntament ha de reconèixer el retrocés del català, arremangar-se, posar-se mans a l’obra i fer que Sabadell sigui clau en la salvació de la llengua catalana”, finalitza Fernàndez.

Foto portada: els regidors Sílvia Renom i Gabriel Fernàndez, a la sala de premsa de l’Ajuntament. Autor: J.d.A.

Comments are closed.