Copa menstrual i tampó

ERC proposa garantir un permís retribuït per menstruació i menopausa

El grup municipal Esquerra Republicana de Sabadell aposta per implantar un permís retribuït per menstruació i menopausa, de fins a dotze dies anuals, pel personal de l’Ajuntament de la ciutat i de les empreses municipals. Des del partit han registrat una moció per a la Junta de Portaveus, que tindrà lloc el 27 de maig, per instar al govern municipal a dur la proposta a la pròxima taula de negociació col·lectiva. Es tracta d’una iniciativa laboral similar a la que ha impulsat, aquest mes de maig i de manera pionera en l’àmbit de la flexibilització menstrual, l’Ajuntament de Girona.

Segons ha explicat la regidora d’Esquerra Republicana a l’ajuntament de Sabadell, Glòria Llobet, entre el 25 i el 60 per cent de les dones i els homes transsexuals pateixen dolor a causa del període menstrual. Alhora, d’aquestes, entre l’1 i el 15 per cent senten dolors intensos que, segons la regidora republicana, poden arribar a invalidar a les persones de manera temporal a l’hora de fer la seva feina.

És per això que ERC proposa reconèixer un permís retribuït, de fins dotze dies l’any, per a les persones que pateixen dolors a causa de la menstruació o la menopausa que treballin al consistori o les empreses municipals. El partit, de moment, ha registrat una moció per a la pròxima Junta de Portaveus per instar al govern municipal que aquesta proposta arribi a la taula de negociació col·lectiva, perquè es faci efectiva, com a màxim, en sis mesos.

“Aquest dolor invalidant, si no és reconegut, es pot traduir en un motiu més de discriminació de les persones menstruants, ja que n’afecta directament la capacitat laboral, augmenta la bretxa laboral, suposa un nou sostre de vidre en les carreres de les afectades i perjudica l’economia”, ha especificat Llobet.

Amb el reconeixement del permís retribuït la regidora considera que es poden reduir aquestes desigualtats esmentades i, a més, es poden trencar els tabús relacionats amb la menstruació i la menopausa.

Més informació:

Foto portada: Copa menstrual i tampó.

Comments are closed.